Toysdaily 玩具日報

查看: 3491|回復: 16

[詢問] 鴉烏拍賣...

我只係玩家, 無乜賣野經驗. 我想知究竟 SELLER 可以有咩特權 ?

我 BID 到件野之後, 鴉烏拍賣個 APP 都話我係 "拍賣的買家". 之後放低電話食飯. 過左幾分鐘, 電話無啦啦彈個 "叫價被別人超越了" 出來, 一開返個 APP, 件野竟然被人地 BID 左, 奇怪 !!
我只係玩家, 無乜賣野經驗. 我想知究竟 SELLER 可以有咩特權 ?

我 BID 到件野之後, 鴉烏拍賣個 APP 都話 ...
left1221 發表於 15-8-2012 01:07 AM

想問個BID完左未???
你係唔係最後得BID者???
回復 2# 小堅

我用 IPHONE 鴉烏拍賣個 APP 去 BID.

我睇住個拍賣由 <1 分鐘, 去到佢話我係 "拍賣的買家".

仲唔係最後得標者 !? :38:
回復  小堅

我用 IPHONE 鴉烏拍賣個 APP 去 BID.

我睇住個拍賣由
left1221 發表於 15-8-2012 01:17 AM

咁你有冇收到e-mail話你bid到???
係啦, 應該有個 mail 話你 bid 到, 仲寫明成交價嫁.

另外, 如果拍賣時間係 set 佐自動加長, 咁當 < 1 分鐘時有其他人出價, 個時間會自動加長嫁.
咁你有冇收到e-mail話你bid到???
小堅 發表於 15-8-2012 03:07 AM

就係無...
係啦, 應該有個 mail 話你 bid 到, 仲寫明成交價嫁.

另外, 如果拍賣時間係 set 佐自動加長, 咁當 < 1 分 ...
coltrane 發表於 15-8-2012 12:05 PM

bid 左咁多年, 梗係知:
(1) 會有 confirmation mail.
(2) < 1 分鐘時有其他人出價, 如果有 set tme extend, 個時間會自動加長.

問題係, 個 app 都已經 prompt 左 "拍賣結束" / "拍賣的買家" !!
但收唔到confirmation mail.

思前想後, 我覺得係 app bug, client side 用 iphone 個 clock, 同 server side 個 clock 唔 sync.
如果我推斷無錯, 當 iphone 個 clock 快過 yahoo server 個 clock, 就可能會出現呢個問題 !!
就係無...
left1221 發表於 15-8-2012 12:49 PM

有可能就係個APPS本身有問題...
姐係有可能delay左...
就好似師兄你講<1就算有其他人BID會自動延長時間...

同埋如果你得BID之後,就算賣家消息你個拍賣...
最多顯示「你的出價被取消」應該唔會出現「叫價被別人超越」...
所以師兄應該向老虎反映下...
樓主bid乜&#22050;?:45:
會吾會個賣家取消左你bid,直接賣比第二標果條友,我以前比人試過甘,賣家本身同條友己&#20542;好價$,什至己經交收左,但佢未取消個拍賣page,之後毛LaLa你落左bid,個賣家之後咪cancell左你
會吾會個賣家取消左你bid,直接賣比第二標果條友,我以前比人試過甘,賣家本身同條友己&#20542;好價$,什至己經 ...
gunbaron 發表於 16-8-2012 04:46 PM

CANCEL 無問題, 問題係個 app 都已經 prompt 左我係 "拍賣的買家" !!
樓主bid乜&#22050;?
大和基拉 發表於 16-8-2012 12:01 PM

只係 BELOW 100 的平價 FIGURE, 所以唔係有任何不滿, 只係覺得匪而所思...
CANCEL 無問題, 問題係個 app 都已經 prompt 左我係 "拍賣的買家" !!
left1221 發表於 17-8-2012 01:37 AM

你嬴左都照可以CANCEL, 無任何唔妥
你嬴左都照可以CANCEL, 無任何唔妥
luciferdark 發表於 17-8-2012 11:45 AM

咁惡 !? 真係唔知可以咁喎...............................................
咁惡 !? 真係唔知可以咁喎...............................................
left1221 發表於 17-8-2012 03:26 PM

但係就算買家取消你...
系統都會係之前send email話你勝出...
同埋取消你一樣會send email話你的出價被取消...