Toysdaily 玩具日報

查看: 5123|回復: 24

[其他] 監躉變英雄

監躉都變成英雄,成日用公民抗命嚟做犯法嘅藉口,哈哈……
重以為你話陳光誠添。
犯法?
你無理解過件事未先?
知唔知佢係「連座罪」咁被砌先?
一知半解就出post?哈哈~
你講甘地
定昂山素姬呀
:45:

回復 3# 原罪

哈哈……你又知幾多,你喺現場咩?我喺喎……
回復  原罪

七國咁亂 發表於 27-5-2012 01:39 AM

咁你見到咩野呢?
保皇狗出沒注意! ~~~ 俾五毛你先:57:
又一個奴隸....
英雄被囚又如何,重要既係結果!當日長毛反領滙上市你地個個罵佢阻住地球轉,今日有眼你睇!領滙帶領我地去一個無得揀既世代,無佢地既發聲,無佢地既衝擊,香港要關機了!
回復  原罪

七國咁亂 發表於 27-5-2012 01:39 AM

係囉! 冇相冇真相喎!  我地只係睇 CCTVB 睇到去上台閙鬧鬧,不過鬧下都算係犯法㗎!
就算佢真係犯咗法,佢犯乜野法? 殺人放火? 打家刧舍? 佢為乜犯法? 為佢自己? 如果一個人為公義為人民而要入冊,唔係英雄係乜野!
哈哈.............你係現場?你係义長毛頸又無比人拉果個?
總而言之,而家支持所謂公民抗命嘅人士就會將唔同聲音嘅人士定性為保皇狗、左仔,為咗佢哋認為有權出現嘅地方就可以任意地出入 (就算破門入屋都係正義嘅行為),為咗表達佢哋所謂嘅人生自由不惜瞓街瞓馬路 (只有佢哋有自由,其他人嘅自由嗰一刻就無咗),咁……請繼續自由、繼續抗爭,哈哈……
:76:又話係場內…
你口中既「監躉」一早係入面啦。點破門呢?

結果你見到就係咁啦:p

歷史上不少偉人也被當權者拉去坐監.....

可能不少香港人覺得他們很暴力,其實是香港人被調教得太乘,太奴性
公理,真理,合理的利益被搶,還乘乘的坐著說"和諧,和諧"

正如你被人打劫,你大叫救命,賊人不單沒有逃跑,反而指斥你為何要反抗不乘乘比錢他,
而路人不但沒有幫你,反而指斥你大叫很吵,破壞社會和諧.......那到底誰才是真"瘋狗"?

到你和諧地不反抗,平靜地去警局報警,警察反指你講那麼多做什麼,指斥你在"拉布"....
在這樣的世界裡,到底誰才是正常?

而且老實說,他們已經很和平了,你不看看秈利比亞,叙利亞的反對派?
得啦得啦,小弟係異見人士,唔出聲啦。各位英雄…快D跳上囚車去做監躉啦…

講得出這些話已經証明你根本唔知皇上為何坐監, 成件事起因是第二次替補機制諮詢會政府出術,預先安插了建制支持者入座, 只餘下極少量的坐位給反對者,一部份及時拿到入坐資格的人成功進入會場, 一部份則在門外論候後補, 而沖擊事件起因是政府在安排後補者入座時玩野,故意隔10分鐘先放一個人入去, 而論侯的有三十多人,如此安排後補者未入去已經散會, 最終人群枯燥變成沖擊事件.

而五名被告中只有四名是在門外, 而皇上全程都在會場內,無份沖擊, 亦無破壞任何東西, 他只是在林公公走了之後上台說了幾句話而已.那問題來了, 為何沒做壞事都要坐監, 因為他被人入的是協同犯罪, 即係當你係同謀, 如果這樣也能入罪的話可見司法已成打異見者的工具, 香港大睦化再向前進了一步.

回說那四名被告是否有罪, 先說明他們不是公民抗命, 而是要拿回自己應有的發言權, 政府故意在安排後補入座時"拉布"讓你無法發言, 這等於直接奪走你的公民權, 要取回自己的公民權,何罪之有.

再回說為皇上成了英雄, 原因不是他坐了監, 而是為何他要去坐監, 他本是編劇,小說家, 他卻放棄所有投身社會運動, 甚至為此而坐牢, 單是這份氣拍已叫入配服.