Toysdaily 玩具日報

[其他] 2012 日本周圍轆

Ching's dining experience is so excellent, strongly recommend sharing the places for all Japanese cu ...
Panzer 發表於 19-3-2012 18:39

絕對冇問題, 食野既地方要比d 時間我, 不過間舖名我大部份都冇影到所以未必記得叫乜名 只可以講比大大聽大約位置 :(  又或者大大想知邊間都可以問我一定會答你的  :64:

神戶 toy shop 以下website內有地圖, 其本上全部都係在 センタープラザ西館 (CENTERPLAZA WEST) 內 :64:

http://www.japanwalk.com/kobe_sannomiya01.php
頭像被屏蔽
絕對冇問題, 食野既地方要比d 時間我, 不過間舖名我大部份都冇影到所以未必記得叫乜名 只可以講比大大聽 ...
bbf1125 發表於 19-3-2012 09:14 PM

唔該哂師兄!Please take your time! I will focus on Osaka, Kobe and Kyoto for my next trip.:64:
日落影得唔錯喎:71:

日本D街市真係好潔淨,香港D街市真係無得比:$

離島 & 鄉郊地方睇落生活幾優閒:58:
回復  bbf1125

10年尾去了..是跟團,差不多去晒成個九州..當然走馬看花..
不過每個地方都隔好 ...
leo2004 發表於 19-3-2012 21:53

咁九州又真係每個地方都隔好遠, 所以我每次都會plan last 果個星期係九州跟住直接係福岡返 hk, 而我係用 jr pass 所以車費真係慳唔少 :p  再加上舊年九州新幹線開通左後去熊本, 鹿兒島及宮崎果邊真係慳返好多時間 la
唔該哂師兄!Please take your time! I will focus on Osaka, Kobe and Kyoto for my next trip. ...
Panzer 發表於 20-3-2012 08:31

京都我都有五六年冇去過, 我近呢五六年都係由大阪 or 名古屋入跟住係福岡走, 大阪及神戶我每次都係預3 日左右for shopping only, 跟住便會去其他縣玩, 所以食野多數都係在梅田, 道頓堀及神戶三宮一帶食 :( 其實大大會唔會考慮去浸溫泉或用兩三日去一d 離大阪約2小時車程既地方玩, 如果大大有興趣我都可以提供一d 建議比你參考 :shy:

蛋包飯係我地每次到大阪都必食的, 間舖係梅田 Hip Five 商場(有摩天輪果個商場) 餐飲果層, 全間舖都只係食蛋包飯的, 所以應該好易搵到 :DD

大阪燒就在道頓堀食, 間舖係蟹道樂再行前五六個舖位左右, 要落下面的佢間舖係門口有燒八爪魚丸賣 :64:

壽司呢間叫"魚心" 係梅田及神戶三宮都有, 如果你會去阪急東通商店街的話就一定會經過, 但呢到只係 lunch 時段d lunch set 低食約1000yen 左右1 個set (最好12:00 左右到如遲過12:30又多人及好多時都會賣晒), 如散叫你要留意佢餐牌上d 價錢係一件計, 但叫就要每款都要2件 o

日落影得唔錯喎

日本D街市真係好潔淨,香港D街市真係無得比

離島 & 鄉郊地方睇落生活幾優閒:5 ...
williamhychan 發表於 20-3-2012 10:45

我都係用部 S90 影架咋 :shy: 但有d 唔知點解會有一點光點出現 :?

唔好話街市, 就算係普通街道都潔淨過hk 好多 :42:

其實除左東京及大阪等城市, 其餘地方d 人都係好優閒尤其九州果便 :DD
京都我都有五六年冇去過, 我近呢五六年都係由大阪 or 名古屋入跟住係福岡走, 大阪及神戶我每次都係預3  ...
bbf1125 發表於 20-3-2012 12:26 PM

感謝大大講解,計劃時有多些選擇了!:64: