Toysdaily 玩具日報

查看: 7467|回復: 52

[其他] 2012 日本周圍轆

農曆年去左日本兩個多星期當時匯率係十算, 我自己就只買左小小玩具同cd :55:  因呢段時間係日本轉季大減價, 所乆大人就滿載而歸 :(

玩具收獲之前已出了 post http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=178574&highlight=  :64:

Day 1 - 2 名古屋 & 賢島

每年往名古屋主要都係探兩位名古屋的朋友, 所以冇周圍去只係影左d dinner 既相, 今次他們帶我地去食名古屋的鰻魚飯, 這裡的特式係三種食法的鰻魚飯, 最先係原味, 第二係放其他醃菜一齊食, 而最後就係加上湯的茶漬鰻魚飯, 最後一種真係超好食 :handshake:

Day 2 - 在名古屋食完烏東做lunch 便搭近鐵往三重縣的賢島浸溫泉 :handshake:

Day 3 -  神戶

早上在HOTEL 食左早餐後返大阪放低行李便往神戶, 今天主要是大人往神戶shopping, 好在係神戶三ノ宮內的一個商場都有幾間玩具店, 所以我都有野行, 而且仲買到隻SDX 劍士Z GUNDAM :$

Day 4 - 5 金澤 & 白川鄉

一早便由大阪前搭JR 特急サンダ-バ-ド往金澤, 今年日本比過往都較大雪, 所以金澤及白川鄉都好大雪, 因大雪關係攪到在白川鄉上唔到觀景台影白川鄉的全貌 :no:

Day 6 - 8 大阪 & 岡山

跟住落黎的2 Day 都係在大阪shopping, 之後因要往高知及島根, 再之後便會前往九州所以會stay 在岡山作中轉站 o

這兩day 都係在心齋橋及梅田一帶shopping, 所以有半day 時間可以放低在大人在心齋橋, 我自己就去了難波, denden town 及美國村附近的mandarake 睇玩具, 而梅田就只係去左mandarake, 好彩都在難波city 南館一間玩具店見到盒百獸戰隊的靈魂鳥, 百獸戰隊我係獨欠呢隻, 所以便即科水 :$ 而在梅田間mandarake 就買左sr 合金大鐵衛&凰牙, 兩盒都係未開封品只係2625yen :handshake:

Day 9 高知

兩年前去四國時都已到過高知, 今次只是就啱在星期日去高知市內的日曜市及大人要搭麵包超人列車, 所以便住在岡山即日來回 :(

Day 10 - 11 出雲, 玉造溫泉 & 松江

Day 12 - 13 能古島 & 福岡

由岡山去福岡放低行李後便前往離福岡不遠的一個離島 - 能古島, 在島上有一個可以露營及四季種滿不同鮮花的公園 o

下午就去了天神dinner 及去左mandarake 福岡既分店, 但最後冇野啱所以冇收獲 :49:

Day 14 - 17 豪斯登堡, 九十九島 & 福岡

之前上網搵資料時發現豪斯登堡有one piece, 點知去到發覺整個2 月都係維修冇得睇 :no:  

頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
回復  bbf1125

天井泳池咁似唐唐0個間0既
leo2004 發表於 18-3-2012 12:09

果到係金沢廿一世紀美術館, 前幾年tvb 有套唔知乜野劇集係果到拍, 可能唐唐見到跟住抄人 :DD
睇倒每幅相都好至去左日本
d野食好正啊!

我最like的JR500系

thanks sharing
回復  bbf1125

本人十一月尾去大阪六日...名古屋同神戶只是輕輕去過..睇鐵人28,去牧場....
leo2004 發表於 18-3-2012 12:11

鐵人28 早兩年都去睇過, 而名古屋近大須觀音附近都有mandarake 分店及幾間玩具店, 但近呢幾年我多數落機去hotel 放低行李後, 便搵我個friend 食dinner 跟住第二朝就會離開名古屋去其他地方o
真係流晒口水 :handshake:
頭像被屏蔽