Toysdaily 玩具日報

查看: 78958|回復: 60

[玩具報告] TONY車庫中的銀色收藏品:鐵甲奇俠 Iron Man Mark II (Armor Unleashed Version)

飽受鈀中毒之苦的史塔克,將公司的經營權與總裁的職位交給自己的秘書兼女友小辣椒波茲,並指派了法務部門的助理娜塔莉(Natalie Rushman,史嘉蕾·喬韓森飾)接替小辣椒升職之後留下的助理職缺。由於嘗試過各種可能的元素組合卻都無法取代鈀金屬,史塔克漸漸相信自己所剩時日不多,導致行事越來越荒唐。他在位於加州馬里布的自宅舉辦的生日派對中,穿著著鋼鐵人動力服亮相卻酒醉失態,在小辣椒的勸阻失敗之下,好友空軍上校羅德("Rhodey" Rhodes,唐·奇鐸飾)穿上存放在車庫中的馬克二號(Mark II)動力服想要制止史塔克的行為,卻導致成為一場嚴重的打鬥。打鬥中失控的能量束造成大爆炸,雖然只造成房屋的毀損,但心灰意冷的羅德決定放棄維護史塔克,將馬克二號動力服帶往愛德華空軍基地。在那裡,軍方上層指派漢默將動力服進行改造,裝上多樣原本不在設計中的攻擊性武器,馬克二號也正式更名代號為「戰爭機器」(War Machine)。

在3年前,我曾經做過一個玩具報告:
[玩具介紹]HOTTOYS IRONMAN MARKI, II, III 鐵甲奇俠成長三部曲http://www.toysdaily.com/discuz/thread-100806-1-1.html

當時第一次接觸HT的IRONMAN,驚嘆12吋人偶如何將IRONMAN的機械裝甲如何演繹......
真係光陰似箭,原來已經過了3年....時間過得真快。
2012年的今天,同一個角色再現眼前。
就看看HOTTOYS有冇進步吧!(希望我都有進步呢∼)

銀白色的外盒,很簡約呢∼

內盒背面有MARKII的靚仔黑影。

先回顧一下IRON MAN 2的劇情。

一隻可以砌件既12寸,真係太利害了!!

附件有一個組合紙版,可重現解拆MARKII的一幕。

附有有裝甲版雙腿及機械外露雙腿,裝甲版雙腿可拆甲,機械外露雙腿可發光。

機械外露雙腿造工非常精細,上色準確。

彈弓是軟的可屈曲。

手部裝甲可拆下。

胸部裝甲可整件拆除,露出發光的核心裝置。

全裝甲一覽。

近影機械感滿分!!極具逼力!!

雙手同樣可打開,內裝武器。

小腿裝甲可整塊拆下。

附有空頭甲,以磁力作開合機關。

明亮的核心裝置。

今次MARK II有6組發光裝置,包括頭,胸,雙手及雙腳。
可惜的是頭及雙手不是正向LED,比起心口正中的LED明顯弱得多,在明亮的燈光下不太明顯。

全佩件一覽(重有一個普通地台冇影)

今之有發光地台(3粒AAA電推動) DISPLAY都非常不錯!

以LED燈形造基地的感覺,個人非常喜歡呢∼

起動吧!!MARK II!!

如果在黑D既地方就可以看到雙眼既發光啦(因為我背景既LED太猛了!!)

地台有D似高達呢,Tony Stark, IRON MAN MARK II,出發∼

背部裝甲可打開,比之前的版圖精細得多了,有金屬網板。

掌心發射!!留意手指是全關節可動,非常好玩∼

可惜的是手心因發光原故只能作少角度活動,不能出掌要就鏡頭。

左手武器可打開。

右手同樣可打開,非常精細呢∼

有可動手指玩乜手勢都得啦∼比個GOOD你!

由於腰部不可動,可動性就麻麻啦,有得自然有失,但基本POSE都擺到(跪地就.......玩MARK III啦)

小腿裝甲都可打開。

底褲位是軟膠,有助增加下肢可動範圍。

附有好友空軍上校羅德 Rhodey" Rhodes的頭雕,可打開護甲見到個樣。(磁力開合)

今次既拍攝現場,用了好多LED燈呢∼

VIP禮物 手部PARTS,未有TONY試唔到住。

今次新SETTING試咗好耐,影咗成300幾張相呢(主要是不同光圈的測試)
希望幫到大家能了解更多呢隻全新既MARK II啦(絕對不是1.5呢∼)
多謝大家收睇∼祝開工大吉!!:77::77::77:

第一,回左先睇相...!!!!!!
正正正正正正正正正正 :71:
Good thx for share

omg!!!真係好正呀
今次MARK II有6組發光裝置,包括頭,胸,雙手及雙腳<----今晚玩下腳先:he:
超正呀...................
真係物有所值..........
頭像被屏蔽
神經病..............真係好靚:blame:
之前有人話ve1靚d...我見完d相,真係諗唔到呢隻有乜會差過ver1

:time:幾時派貨呀
正到冇朋友~~~~~~
一隻訓係度都咁正既 12 吋, mark 2 真係掂~~~~

好心急取貨呀~~~~~
Thx for sharing!!
:71:~~~~~~~~~~~~~~~~~
前臂,背而,腰,都好似用左一部份MKIII BD&#22021;舊模。

睇情況可動不太行,都係齋&#30611;齋企。

樓主自製背景連底座,又加LED,用心用力,讚!:71:

打燈好花功夫。
想問盒係米普通size, 冇大到:55:
同埋張lab table點變出黎架:61:
D相正到不得了!!好有電影feel~~~:71:
very nice !
better than ver 1 so much !