Toysdaily 玩具日報

[其他] 如何保養EX ,避免出現掉色情況??

還有個比較邪門的辦法,噴層鏡面冷烤漆,就可以相對放心的把玩而不擔心掉漆。副作用是破壞細節,而且不能用 ...
gsd748 發表於 19-10-2011 06:14 PM

即係咁樣??:?
樓主,影幅相睇睇啦 :45:
好似大咁,個隻雙子luck成咁,真係好離譜,跟本質量有問題,
我都有d神話開始掉油,我無理佢,由得佢,都放成幾年,唔好咁在意,玩具之麻。
即係咁樣??
hokevinho 發表於 19-10-2011 06:30 PM

差不多,但鏡面冷烤漆在厚噴的情況下強度比這個高很多。

我房已經長開冷氣 ,都應該幾乾燥.....
即係只要入櫃就ok??
入櫃嘅意思即係要佢少接觸空氣??
hokevinho 發表於 19-10-2011 06:25 PM

金屬接觸空氣就是氧化的開始,噴保護漆只能延緩氧化的速度但仍然經受不住長期把玩。
住近海真是差一點
每次我拿起聖衣神話時...永遠都會戴上膠手套:79:(永遠都有一套之隔....:56:)
玩完影完相都會把他們放入冰靈柩內(訂造膠箱):43:
放入防潮珠~
我就未开始甩 ,但摸上去d質感唔同左 ,我諗都就快
我見到有人甩成咁
hokevinho 發表於 19-10-2011 06:18 PM

係咪只係初開盒表面油油地之後無左?
頭像被屏蔽
差不多,但鏡面冷烤漆在厚噴的情況下強度比這個高很多。

金屬接觸空氣就是氧化的開始, ...
gsd748 發表於 19-10-2011 07:06 PM

厚噴即係???

咁所以要鏡面冷烤漆or入櫃 減少空氣接觸??
還有個比較邪門的辦法,噴層鏡面冷烤漆,就可以相對放心的把玩而不擔心掉漆。副作用是破壞細節,而且不能用 ...
gsd748 發表於 19-10-2011 06:14 PM

破壞細節又即係點??
破壞細節又即係點??
hokevinho 發表於 19-10-2011 09:14 PM

細節呢家野本身電鍍左都真係冇左5成啦,再上一層透明油分別唔大......
厚噴即係???

咁所以要鏡面冷烤漆or入櫃 減少空氣接觸??
hokevinho 發表於 19-10-2011 09:12 PM

如果你對櫥櫃環境能控制得比較好又不是經常玩的話我想噴漆是沒啥必要的,而且噴鏡面冷烤漆也不適合新手做,因為噴的時候不像一般模型漆那麽好控制(這種漆需要厚噴),噴完還需要至少48小時才能幹燥。

以前這裏的大大討論合金保養問題時有提出過以某種蠟還是凡士林什麽的定期打在金屬上進行保養,當然這是建立在純展示不把玩的基礎上的。詳細情況我並不了解,你只能等後面能有人解答了

破壞細節又即係點??
hokevinho 發表於 19-10-2011 09:14 PM

簡單來說噴完後像菱角之類比較尖銳的部位以及刻線會變得比較肉或肥,如果是造型十分復雜的話就成重災區,但造型簡單以流線居多的話倒不會那麽明顯——我不怎麽懂模型,不過據說這鏡面冷烤漆以前是做民用車模時才會用上的。

我之所以說這個方法邪門就是因為這是犧牲玩具原来的一部分細節和質感換來一身堅固的漆面,並非完美。
即係咁樣??
hokevinho 發表於 19-10-2011 18:30

買第一隻神話時已經咁做喇!:DD
咁快戰損version!~
我就未开始甩 ,但摸上去d質感唔同左 ,我諗都就快
我見到有人甩成咁
hokevinho 發表於 19-10-2011 06:18 PM
再耐D既聖衣都唔無事,點會咁:@