Toysdaily 玩具日報

[其他] 借位回應頑仔FB男店主之開倉及開舖感想POST

因我不想讚佢好,所以在此回應一吓

回應一:排隊
全段文字好複雜,但其實好簡單,無預你哋去排隊,所以開倉首日開始時段死人都唔會講喺邊度開,你哋搵到嚟排佢都無辦法!:42:

回應二:開倉
我同意是次開倉完全係無賺錢嘅,有部份擺明同送比你無乜分別,賣方唔開心可以理解,唔通呢個就係玩到你班人氹氹轉嘅導火線?:50:

回應三:玩客人
明明見到啲客跟住你嘅指示走嚟走去,仍堅持無玩你,証明係你哋傻仔,自己無嚟頭走嚟走去,咪賴人哋呀,係你哋自己八卦上網睇,與人無尤…:79:唔知「你諗住拍下屁股慢慢扭住去到就有呀..唔係天真到咁呀嘛..」呢句說話係扮福利講呢,還是係頑仔同你講嘅心聲呢?:58:

回應四:價錢
- 我都覺得有啲人無去過呢次開倉就亂講價錢唔抵,除有少部份貨品唔係減好多之外,大部份嘅貨都可以話係勁減,同笨大嘅假開倉不可同日而語,若咁多貨都搵唔到你杯茶,咁就唔關人事,係你太另類…

- 至於有人用小恩小惠嘅說話嚟形容呢次開倉,我都係唔同意嘅,因為呢度唔係攪慈善捐獻。

- 至於有人話呢次開倉價仲貴過上次慶祝周年價,有關指控我未睇過,但若真係有人咁講,咁我想問嗰位仁兄上次慶祝周年有無今次開倉咁多貨呀?

回應五:和諧
頑仔FB刪文,無錯,個版係你嘅你鍾意點刪咪點刪囉,但以我所知,係有人話你刪去你用唔禮貌嘅言語去鬧人嘅內容呀!話你知道講錯嘢刪文補鑊呀!

回應六:VIP/炒家
- 我都唔同意呢次開倉嘅好嘢比VIP同炒家買晒,我都見到有炒家同其他旺角店主到場買貨,但佢哋都唔係頭位,頭位真係一名玩具玩家。但我覺得熟客始終係著數啲。

- 我都同意炒家係無處不在嘅,無論係職業定業餘嘅,真係好難阻止。

回應七:Yahoo/留貨
- 頑仔用咩嘢形式賣貨我覺得係佢嘅商業決定,無得拗嘅…

- 至於留電話貨到無call客,咁都無辦法,又無落訂,唔call你先無錯喎,不過收得人電話又唔call人,誠信就……:80:

回應八:優勢
至於優勢論,我都無睇過,不過若係話頑仔日貨有優勢,我同意店主嘅回應

回應九:客人
- 其實呢次首日安排真係……玩到謝都唔肯搵人通知喺街度四圍盪嘅客,有無當人係客我都唔肯定,有職員喺街觀察啲客嘅情況卻無人通知個倉喺邊,仲死撐係upload唔到相片,由得走到身水身汗嘅玩家喺條街游。若頑仔真係當我哋係客,一早就唔好話中午就公佈開倉正確地址、會於附近張貼指示 (原來係喺個倉出面嘅走廊張貼,果然係附近)嚟誤導我哋啦。

- 我都好服呢位Bryan兄

- 至於 Patrick L.出嘅文,我都睇過少少,佢用嘅例子貼唔貼切我就無意見,只不過佢都係想講頑仔係有好多方法通知啲買家正確開倉嘅位置。

最後,若頑仔真係想攪得公平啲,可以學吓猿人賣限定品咁,某啲少貨特價品可以於特定時間內一人一籌(即場登記身分證),之後用抽獎箱比有籌嘅人仕抽籤,抽中有特定符號嘅就可以買,唔買少貨特價品嘅就排另一條隊入場。呢個形式猿人店用咗好耐,未聽過有人嗌唔公平同嘈。
因我不想讚佢好,所以在此回應一吓

回應一:排隊
全段文字好複雜,但其實好簡單,無預你哋 ...
WW7 發表於 16-9-2011 02:15

仲有brother/sister夠胆開呢D post,版主見一個閂一個,有幸未lock post前回應一吓樓主:77:

其實如果無一早去比人玩野外定向,其實呢次開倉小弟好滿意嘅,估唔到頑仔同熊仔收埋咁多好野,好彩先前無買,今次一次過買,自己都買得瘋狂。但頑仔網誌上之囂張,小弟都為之側目,喺一個商業性質嘅網頁公然鬧fans或客,有錢嘅係唔同,不過小弟唔係同佢做人世,有好野買完就走,講感情?算把啦……不過比佢玩過今次,下次都唔會咁熱情囉…:53:
頭像被屏蔽
吃力不討好....做來為咩?講完!!!