Toysdaily 玩具日報

[版務] 簡易玩具拍攝自修初心班.....試用硬 card 紙

左上方單一頂燈效果
Oldcat 發表於 12-9-2011 08:23

:50::50:
老師做乜標汗:?
圖太差,嚇親:@
無$買燈, 影到大大隻影......唯有當有影係STYLE:56:日後要後追兩燈至得
求其用棧座檯護目燈照落去影...........會走哂色產生特別效果.....:oh:
找天真係要學吓布老師咁開檀影, 此好POST真係要頂:handshake:
樓主你地真好心!!分享分享!
樓主你地真好心!!分享分享!
bababa 發表於 24-9-2011 00:20

希望DD簡易入門,幫到大家 :64:
d 燈用ikea 果d 得唔得架?
要幾多W 以上? 慳電膽得唔得架?
RaY-LuNG 發表於 6-9-2011 05:35 PM

雖然布老師已答了大大,不過也想分享一下心得。
同布老師所說一樣,冇話唔得。當然,IKEA 燈的色溫不夠,
有偏黃,也可靠調教相機的白平衡來稍作調整。

若大大是用白光管/燈泡, 可選擇 Fluorescent;
若用黃色光管/燈泡,可選用 Tungsten 作白平衡補償。
較進階的選項, 可選用自定白平衡 (Custum White Balance),
效果最為理想, 但就較煩. 最好先參考說明書, 因為 Canon 與 Nikon 有小許出入,
不便在這階段多談。

若有說錯的地方,請老師指點~ :64:
多謝分享=]
您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 10 字節 系統限制: 15 到 10000 字節
哇,哇,哇,又上堂啦老師•••••:)
再睇布大教學, 同其他大大回貼, 茅塞頓開, 每次重看也領會到新技巧。

真希望能每天都看數回以上:78:
再睇布大教學, 同其他大大回貼, 茅塞頓開, 每次重看也領會到新技巧。

真希望能每天都看數回以上:78:
真係學到好多野:D

真希望能每天都看數回以上
chankb 發表於 2-5-2012 07:04 PM

老師佢就係哥種低調得黎又好出衆,穩重之中又帶點輕挑
默默暗中出教學又扮唔識,真係直得萬人竟仰:$
老師佢就係哥種低調得黎又好出衆,穩重之中又帶點輕挑
默默暗中出教學又扮唔識,真係直得 ...
Oldcat 發表於 2-5-2012 09:13 PM

佢高傲,但係宅心人厚;佢低調,但係受萬人景仰;佢可以將神賜畀人嘅光運用得出神入化,做出堪稱光之藝術嘅超級沙龍!究竟佢係神仙嘅化身,定抑或地獄嚟嘅使者?無人知,但係有一樣嘢可以肯定嘅,每個人都會畀一個稱號佢-水禾田!
佢高傲,但係宅心人厚;佢低調,但係受萬人景仰;佢可以將神賜畀人嘅光運用得出神入化,做出堪 ...
O暈 發表於 2-5-2012 09:21 PM

所以老師嘅post, 真係••••
送禮自奉,家居必備,
有病醫病,無病強身,

頂瓜瓜:71: :71: :71:
唔好取笑我:63:

我唔係專業既攝影團隊:63: