Toysdaily 玩具日報

查看: 21324|回復: 22

[活動展覽] 魂FES HK 2011小感

最初得知香港會舉行魂FES, 心中十分興奮. 畢竟香港好像是第一次舉行這活動. 而且, 對機械人玩具有更多的推廣和介紹, 總好過經常被揶揄三十幾歲人重玩機械人啦.
今日放工就坐車過去, 觀塘去九龍灣, 好近. 6:30就到場啦, 現場有30~40人左右啦, 反而買限定貨品果邊就無人. 我明, D限量野除左隻G3就無咩吸引力. 等左10分鐘就入到場啦, 一入到去就聽到 RIDER OOO的主題曲, 呢套有追開, 梗係識啦. 一路 LOOP的重有勇者王同電童, 真係正. 一早就知道場內唔可以影相, 我好乖架, "場內"絕對無影相. 之前登記魂SHOP電子報, 到場就有紀念魂STAGE送. 不過, 即場登記都有的, 搵笨. 一路行一路睇, 個場其實不大. 一陣就行完. 不過真係有好多超合金玩具囉, 重有超合金玩具製造過程記錄片, 幾有趣. 話說睇錄片時, 有兩位CHING在討論當中的機械知識, 又話東莞廠商都有相同技術......臥虎藏龍啊! 另一邊有宇宙大帝MOCK UP版俾人玩, 無錢買實物玩MOCK UP都好呀. 把玩一輪之後, 就去玩 SR合金, 親手玩左隻勇者王同豪快王. 覺感膠質較重, 玩完我有按 LIKE架, 不過組組叫我寫感想我就REJECT左啦. 再來轉後場睇 SHF, 嘩~~~隻比達真係好引人犯罪. 最後一站係聖衣神話, EX造型係就係幾好, 不過隻撒卡近睇竟然係黃蜂腰, 甲由肚, SEXY到呢......算啦, 反正對聖衣神話無性趣, 睇過就算. 最後填埋問卷走人.
後記: 其實今次攪展覽, 當中感到笨大好似有心攪下華人市場喎. 好似ONE PIECE咁, 早前台灣就開左個主題公園, 今日場內又睇到遲下台灣香港會有ONE PIECE ONLINE SHOP. 始終多D攪作係好事. 要彈的是, 普通商品點解得果幾款舊野, 新品一隻都無. 如果佢有現賣SR勇者王, 恐怕我已經出左手啦. 依家現場玩左一次, 又無左之前咁想買啦. 販賣商品呢樣真係要改善下啦. 最後POST幾張相來完結, 謝謝收看!!!!!
入口

限量商品, 有吸引力嗎?

贈品超正
贈品個 2 張卡都好似好吸引 wo
我都係呢2張卞喎..... 都5知點解無 super robot 賣.....
呢個係咪純粹展覽下d新產品?無野賣?
:44:無野賣? :44:
我都係呢2張卞喎..... 都5知點解無 super robot 賣.....
ahfrank 發表於 13-8-2011 01:06 AM

有都唔會平吧?:x
場內不許影相實在太好了, 某啲龍友實在太仿礙別人參觀了, 人流turn over都會快啲, 唔駛咁迫 .
贈品個 2 張卡都好似好吸引 wo
36韜 發表於 13-8-2011 12:43 AM

早講丫.你岩..我丟左啦
回復 1# dohko

依家現場玩左一次, 又無左之前咁想買啦~
well said.

to me, this is a very good toy show. just enough of new products,
marketing, station for toys play(god sigma, GGG, gundam original, 00).
i specifically love the station where they show how to build a chogokin
from the factory. and the plastic god sigma and GGG station for play.
and most of all, after i've gone to the toy show, i am think i am going to
quit the ex gold saint. because they really look so bad in comparison to
all the other toys shown there.

P.S. bunny and tiger series is very very VERY good. hope those
prototype can be put in production.
wild tiger卡片 :shiny:
點解睇咗咁多位大大嘅報告, 都好似冇乜人提SHF嘅Tiger&Bunny產品嘅?
免費入場...........:71:
[quote]點解睇
點解睇咗咁多位大大嘅報告, 都好似冇乜人提SHF嘅Tiger&Bunny產品嘅?
半田健人_555 發表於 13-8-2011 11:32 AM

睇完都中中地 但大家記得早d入場 7:30就cut line 收8點 我尋日7:36去到 買野o個邊就已經cut左
good show , I get a free stage n walk happy with op side friends
play #1009 , 3G ........
staff are very nice ,
watch all display
havent buy any toys @ show
have a toys shop @ show exit
all people go inside after show :DD

my comment is a "good show " :71: