Toysdaily 玩具日報

查看: 19466|回復: 50

[趣味] 我引退 TD 前o既最後遊記 [第一彈]:埃及之旅 Part 6 已更新 (p.3)

各位, 好耐冇見, 唔知仲有冇人記得我呢?? 未開始遊記之前, 都想講多少廢話。曾幾何時, 我係 TD o既活躍份子, 但竟然漸漸變成 CD- rom...。

呢兩年一來自己太忙, 二來好多舊人陸續離去, 加上當年俾幾位新加入網友激親, 總之當時有o的覺得 "此處不留人" 啦。而且自從 09 年之後, 玩具價格不斷上昇, 但無論質量、誠意、設計都愈來愈離譜 (我完全接受唔到 Robot 魂同 SHF 要賣成三百蚊!!), 到最近連非限定o既普通貨色都話唔訂就冇得買, 真係心灰意冷。

最後, 年紀真係大o左, 亦搵到一個好好o既女友, 愈來愈覺得留多一分錢去俾更好o既生活對方, 遠比亂買玩具值得。所以, 連字宙大帝都買埋o既今日, 似乎係時侯 Say Goodbye。或者有朝一日 Gunbuster 同金毛再販我都會後追, 但目前來講, 已經再冇動力買新o野啦。

講返失蹤o既呢兩年, 我去o左幾個古文明國度, 首先係 2009年 10月o既埃及之旅。我成日都會講一句說話:地球上唔只得日本可以去, 就算日本, 亦非只有中野秋葉原 den den town。所以呢, 真係希望各位唔好去到邊都問有冇得買玩具。告別 TD 之前, 我想o係度出晒幾篇遊記, 算係o係呢度留低最後幾條腳毛。

好啦好啦, 入正題。

其實埃及呢個國家, 我十年前o岩o岩出o黎做o野已經好想去, 可惜一直搵唔到伴。到 09年 10月, 當時同 EX 散o左, 又見旅費忽然減價, 於是就一條友去報名。報完先知道, 原來香港係冇直航機去埃及o既!! 如果貪平, 仲可以夠膽死要你去南韓轉機...。於是, 我o既 Flight Plan 就變成咁:

由香港座 3.5 小時去新加坡轉機, 途中o係杜拜停留 1 小時, 再飛開羅!!

下午出發, 仲要座當年新落地o既巨無霸 A 380:

四個引擎, 真係好大部。當時o黎講, 裡面o既屏幕真係好靚, 仲有 lan 線、各式插頭, 不過兩年後o既今日, 好多 777 客機都有呢o的配備。

凌晨一點, 抵達杜拜, 但唔准落機... 下面幅相做緊中途清潔。

由新加坡出發, 去開羅總共要 12 小時, 當地時間比香港慢 6 個鍾, 出到機場o岩o岩天光。

呢個係我人生中第一次見到o既非洲日出。其實因為天氣問題, 今次o的相唔係好靚, 實在可惜。經過一晚通宵飛機o既折磨, 幾乎訓唔到, 我當時已經成條人乾咁, 仲要一落機就開始o係沙漠地區玩, 實在非常辛苦。

沿路進入開羅市中心 ---- 好一個落後o既城市!! 我以為台北已經係現代破落o既經典, 原來一山還有一山高, 非洲有數o既大城首都竟然如斯風貌, 未親眼見過都不敢相信。

五十分鐘車程, 抵達埃及第一個景點:位於 Saqqara 區o既梯形金字塔 (Step Pyramid)。佢係最古老o既金字塔之一 (公元前 27 世紀), 建築者正正係電影 "The Mummy" 入面o既大法司 Imhotep。相比其他巨型金字塔, 呢個已經唔算高, 而且不能內進, 但作為 "前菜" 已經非常不錯啦。

梯形金字塔側邊付有神殿遺蹟, 以五千幾年歷史來講, 已經保存得好好。

好鐘意下面呢幅o的雲!!

跟住係一個保存得非常好o既古墓 (the tomb of Mere- ruka, 2340 B.C.), 主人應該係某位貴族, 整個墓穴、墓室、主人雕像、壁畫都保存得好好 ---- 可惜 No Photos Inside!! 牆上雕刻係高硬度黏土, 趁未硬化乾透之前就要雕刻完成, 好高難度。

當然唔少得象形文字啦!!

埃及的狗。全個埃及o既貓貓狗狗都超瘦...

好好好!! 跟住落o黎就係重點!! 世界奇跡之:吉薩金字塔 (Giza Pyramids)!!

上面呢個就係最大o既胡夫金字塔 (the great Giza Pyramid of Khufu)。跟住我o係正下方望上去, 簡直....

隔住旅遊車塊玻璃窗影出去, 又有另一風味:

親眼睇過之後, 我完全唔認為佢地係出自人類手筆o既東西, 而且佢地o既位置、方向都同天上星晨吻合, 再加上內部o既斜道/ 密室… 五千年前可以做得到嗎?? 跟住去o左金字塔後面騎駱駝, 唔驚, 但原來佢地企o左起身之後離地非常高...

The 2nd and 3rd pyramids 遠景...

沙漠旅人...

既然一場來到, 當然要爬入去金字塔內部。最大o既 Khufu Pyramid 就唔使諗, 因為每日只限三百張門票 (唔知而家仲係唔係), 於是唯有去第二大的 Khafre。全塔只有一條通道, 先斜下向地底、再斜上到中央墓室, 全程大概百幾米長。裡面通風極差, 但既來之, 我當然要做個創舉:跳入石棺跑兩圈!! 哇哈哈哈~~~~!! 可惜埃及古蹟內部好多都唔可以影相啦...。

跟住出返去, 就o黎到獅身人面像 (Sphnix)。各位如果想睇就真係要快手快腳, 事關佢個鼻o既情況比米高積遜更惡劣, 我怕十年後連頭都會爆埋...。

睇到呢度, 已經係中午, 陽光超猛, 係時候去餐廳避暑...

餐廳裝修好好, 湯亦好飲, 係油o左少少咁啦...

中伏!! 奉勸各位, 地中海/ 中東地區o既沙律/ 冷盤唔好亂試... 你未必習慣o個陣味...

Main Course 係炸魚, 唔錯。

下午o既唯一行程, 就係舉世知名o既開羅博物館!! 當然, 內部一張相都唔可以影啦。

裡面o既展品多不勝數, 認真要睇的話, 兩日都唔夠, 而重點, 當然係圖坦卡門o既展品。終於親眼見到佢個金棺、金面罩、戰車、皇椅, 老老實實, 經超出震撼o既範疇。其他較深刻o既就有木乃貓、木乃鱷魚、木乃狗、同埋幾座超巨型石雕, 加上導遊o既精彩解釋, 好滿足。

門外有o的雕像, 隨便一個都係幾千年o既古董。

終於到休息時間啦, 先去酒店~~ 今晚就o係度訓?? 非也, 只係租佢間房一粒鐘去沖涼梳洗咋!! 醃o左三十幾個鐘鹹魚, 超辛苦!!

今晚要座通宵火車。開羅位於埃及北部, 而今晚就要去最南方大城市o既亞斯旺 (Aswan, 台譯亞斯文)。

開羅車站好殘舊, 一般平民乘坐o既火車更加連燈光都冇, 對我來講好不可思義。經過兩日勞累之後, 等火車o既時間簡直想死。

8:20 將行李搬入車內o既房間之後, 感覺尤如皇恩大赦。晚飯係車上解決, 係一兜有如飛機餐o既物體, 兩塊牛肉勉強可以入口, 但睇在黃薑飯同炸魚都唔錯o既份上, 我都冇精力再整杯麵啦。房間燈光不足, 一個人o係裡面實在有o的淒慘o既感覺, 忽然o係度諗:我到底點解會一條冷o黎到呢個地方??

但已經無法子諗落去, 9:15, 我成條死屍咁訓著o左...。

Part 1 打住咁多先, 工作關係, 可能兩三日先有更新, 敬請耐心等待....
:77: support ........旦兄..

:42:好多舊TD友都走晒........祝旦兄生活開心:77:
去旅行真開心. 特別係同自己重視的人去. 無論係遠定近, 短或長. 我自己就可以得到比買玩具更開心的感覺.
真係好耐冇見la 魚旦兄 :64:

雖然我都好想去埃及, 但到今日都仲未接受到搭廿幾個鐘飛機, 再加上平日我放唔到假,  而大人平時會約佢d friend 去其他地方, 到新年我就要陪佢去日本, 所以近呢幾年我都仲係去日本 :77:
我都想去某個地方見識,但係資金不足同埋要夾多幾個有興趣既人先去到(雖然有帶路及晌導,但係多幾個人一齊安全d):56:
Support :79:
世界上好多地方都好值得去
但總有一班人唔係秋葉原就都仲係秋葉原:38:

RE: 我引退 TD 前o既最後遊記 [第一彈]:埃及之旅 Part 2 已更新

先同樓上幾位打返個招呼!! 好耐冇o係呢度出過 Post 同你地交流, 忽然間真係有o的唏噓o既感覺....

講起日本, bbf1125 兄真係比我去得更偏僻更山卡啦, 呢幾年日圓昇得太勁, 我自從 08年 10月已經冇再去過, 同一筆錢, 原來去其他國家可以更好玩。

史太林兄, 出o左o黎做o野之後, 要夾到幾個一齊去真係談何容易,  有時好似埃及呢o的地方, 根本冇乜可能有人想去... 於是我就寧願一枝公跟團都要出發, 始終... 冇理由因為其他人唔肯而令自己錯失機會嘛。

好, 繼續 Day 3 行程。

火車上, 一覺訓到大天光, 呢張就係我o既 床:

直情懶到唔願郁...

早餐就犀利啦!! 四頭 "包"!!! o舊芝士又幾 OK o既....

車上除o左冇得沖涼之外, 其他基本設施都唔會或缺, 房間 (包廂??) 裡面仲有私家洗手盤, 當然廁所一定係公廁啦。起身辦完大事之後, 竟然見到有個告示寫住:"Please do not use the toilet when the train is stopped in the station"。百思不得其解之際我就去沖廁, 豈知腳下忽然吹來大風, 原來所謂沖廁, 只係屎塔底部打開一個洞、將所有剩餘物資直接棄於路軌!! 所以, 萬一有人不顧公德, o係列車停站時沖廁o既話, 站內其他使用者都會享受到 "佢o的o野"...

不過明明話七點幾就會到亞斯旺, 點知有 Delay, 到我落車時已經係十一點幾, 沒無子啦, 發展中國家, 意料中事。既然花足一晚車程, 咁到底亞斯旺離開羅有幾遠?? 睇返地圖, 其實一北一南, 已經係可以座飛機o既距離啦....

亞斯旺係埃及數一數二o既城市, 可能因為發展比較遲, 反而比開羅乾淨企理, 望埋去真係舒服好多:

由於本身已經 Delay o左兩個鐘, 所以就急急腳要去第一個景點 "未完成的方尖碑" (The Unfinished Obelisk)。方尖碑係一支尖頂o既長方形石柱, 上面會用象形文字紀錄法老皇o既生前事績。

呢枝未完成o既方尖碑位於一個古代採石場中心處, 原本屬於埃及史上唯一女法老 Hatshepsut (哈姬素)、亦將會係史上最高o既方尖碑, 但係當時o既建築師就判斷出呢枝o野一拉起就會倒塌, 於是就o係佢略具雛形時就將工程停止。現場睇返呢枝o野真係大得幾誇張, 好難想像到底當年埃及人點樣o係大石中間鑿佢出o黎, 仲要咁平咁直。

補返個採石場全景先...

o係曬死人o既採石場玩o左半小時, 就出發去下一景點亞斯旺高水壩 (The Aswan High Dam)。佢係一個為防止尼羅河上游泛濫o既超級工程, 建成後上游一帶o既水位昇高o左好多, 形成一個超巨形人工湖泊 Lake Nasser, 一望無際, 儼如內海。

相入面係水壩頂部:

由尼羅河河水圍出o黎o既 Lake Nasser, 唔講會以為係個海...

當然唔少得水力發電機。

然後, 我地o既旅遊巴就要o係配槍軍警o既 "護送" 之下, 繼續南行向接近鄰國蘇丹o既邊境禁區進發, 午餐係車上派發o既 "飯盒"...。
黃昏時份, 終於抵達....

目的地離亞斯旺 2.5 小時車程, 竟然都仲係 Lake Nasser o既範圍!!

行過一段鳥不生蛋o既砂石斜路, 終於見到呢座o野 ---- 阿布辛貝神殿 (Temple of Abu- simbel)!!

佢有乜咁巴閉?? 神殿屬於古埃及一個極受敬重o既法老王拉武西斯二世 (Ramesses II) 所有。壯觀之處在於佢係用整座石山雕刻而成, 由門口o既四座巨像、到石山中心全部挖空再佈置, 簡直發傻。
而更加可怕o既係, 神殿本來會因亞斯旺水壩而被淹沒, 於是聯合國就出手相助 ---- 將神殿 (即係整座石山) 切開幾百塊、然後逐件向後移開, o係幾公里外o既高地處重新搭建!! 所以面對佢o既時侯, 實在由衷佩服。

主殿旁邊仲有另一座小殿, 係拉武西斯二世寵妃 Nefertari o既神廟, 相對地當然冇咁壯觀啦。

奴隸壁雕:

太陽神:

離開神殿, 我走o左去附近影日落, 下面呢一幅我非常鐘意, 兩位歐洲遊客o既背影實在出現得o岩o岩好。

邊境的黃昏:

沿路返去亞斯旺碼頭, 兩個半鐘車程真係唔易捱。而今晚開始一連三晚, 我都會入住郵輪, 順住尼羅河從南到北玩返轉頭!! 下面呢個就係郵輪 Lobby 啦~

雖然唔係好大隻, 但都算幾靚仔啦。

房間設計老套o左少少.... 但絕對又大又好用!!

晚飯o係船上o既餐廳搞掂, 基本上每一餐都係 Buffet, 但餐餐都有唔同菜色。

我住船尾, 所以比較嘈...

Part 3 待續....
:71:
留個名先

您的帖子長度不符合要求
:64:拜拜魚旦大大。
多謝你既埃及遊記。我會慢慢細睇。

有機會就返黎探下d版友…如果仲有你識既大大的話…哈哈~:66:
魚蛋兄,好一個入埃及記,一見c hing啲相,就知brother嘅技巧:71:。

c hing即係c hing,你比小弟更決絕,退出玩具界連退出TD,小弟開post話退出玩具界卻被人鬧到一面屁,可能小弟無加插遊記啦…

小弟都想一人去呢類地方旅行,只待時機。:36:

繼續等brother嘅旅程續篇:77:
再見la魚旦兄~:79:~~我會記住你同你ge遊記...等part 3...:shy:
最後再次多謝你之前係日文上比我的意見~~:64:
正野...好少係TD睇到旅遊post,小弟都好鍾意旅遊,同樣都好想去埃及..:67:
請問你係跟團or自己去?:D
哎呀哎呀.... 估唔到真係仲有一班舊人回覆, 多謝晒各位!!

原罪兄 & Takeshi 兄, 唔使咁快講定再見住啦, 話明呢個埃及遊記只係 [第一彈], 應該仲有一頭半個月先可以出晒其他o既, 講到尾我都自閉o左兩年, 點止去o左一個地方咁少?? 至於七國兄, 我記得你應該係o係我未做 cd- rom 之前已經加入 TD, 亦係少數會做玩具分享/ review o既版友, 其實而家o的玩具搞成咁, 我自己收入唔錯都認為係時候要戒, 完全唔理解大部份年青人搵緊 13 - 16k 人工o既時候, 都可以個個月買幾千蚊咁買法, 癲o左o架啦。

Verywai 兄, 我跟團啦!! 埃及無論你跟團定自由行, 基本上都係去同樣o既地方, 所以行程上兩者分別不大。但自由行就麻煩在你要每晚轉酒店、搬行李、座公共交通、買入場券... 超級麻煩!! 而且發展中國家o既公共交通工具都幾落後o下, 拎住咁多行李 (起碼去十日八日, 行李少極有限), 一o的都唔過癮。而且最重要英文唔係大晒, 當地唔係個個識講, 有咩事想搵人問o下幫o下手都有困難o架...。

好, 話咁快o黎到 Day 4, 經過一晚通宵飛機、再一晚通宵火車之後, 尋晚總算可以o係一間似樣o既房度舒舒服服訓返一覺、亦終於有返個沖涼房同廁所, 差o的感動落淚...。雖然身處郵輪, 難免搖搖晃晃, 但船上面環境真係唔錯, 加上休息充足, 呢一日心情極佳。

點解要座三晚郵輪呢?? 其實古埃及都係沿著尼羅河發展, 所以古蹟基本上都o係晒河邊, 座著郵輪一站一站咁玩係最方便o既方法。而由於尼羅河起於非洲內陸、由南流向北, 然後直出地中海, 所以順水流由亞斯旺出發會比較好。船o係尋晚半夜已經泊進碼頭, 所在地係位於亞斯旺北面約五十公里o既高安堡 (Kom Ombo)。

呢度唯一o既景點係高安堡神殿, 就o係碼頭對面, 可見呢o的旅遊路線肯定由來已久, 幾乎成為 Set Menu 啦。講返正題, 呢座神殿係埃及遺跡中o既一個異數, 佢同時拜祭著兩個大神 ---- 鱷魚神 Sobek 及鷹神 Horus。

若論地位, 當然係 Horus 較高, 佢係九柱神之一冥神歐西里斯 (其實有無數譯音, 原名為 Osiris) o既兒子、至於 Sobek 就只係法老皇圖特摩西斯三世 (Thutmose III) 所信奉o既神, 傳統上同文化上都冇咁重要。有關特摩西斯三世同女法老 Hatshepsut 之間o既恩怨, 或者遲o的再講啦。

由於高安堡神殿位處尼羅河岸邊, 經過幾千年來o既洪水衝擊之下, 神殿崩塌已經無可避免, 原本巨大o既城牆早就消失晒。不過剩返落o黎o既部分仍然非常可觀, 同前日梯形金字塔旁o個座小樓簡直差天共地。

柱頂通常都係蓮花形:

我幾鐘意呢幅:

鷹神 Horus:

鱷魚神 Sobek:

大家估o下點解下圖入面o既人頭會凹晒入去呢??

原來佢地代表壞人, 古時參拜o既平民百姓就成日徒手打落去, 日積月累之下就變成呢幅超越時空o既 "打小人遺跡"...。

神殿外o既小商店街:

o係神殿逗留一小時左右就返上船, 沿尼羅河觀光o既遊客實在太多 (主要係歐洲人, 佢地o黎埃及只需要座 3- 4 個鐘飛機), 所以同類郵輪o既數目恐怕超過一百隻, 佢地埋岸時就好似連環船咁, 所以要返到自己住o個隻船o既時侯, 好可能要橫渡四、五艘其他船隻o既大堂先至得。

下面呢隻就係我座o左三晚o既船啦~~

距離下一站仲有四粒鐘, 終於有機會四處睇睇, 享受船上o既設施。

去頂層甲板曬太陽應該係指定動作啦?? 我去o既時候係十月, 正值埃及秋季, 陽光並唔算太火熱 (唔好以為o個邊四季都係夏天, 埃及o既冬天比香港更凍!!)。不過雖然唔熱, 但太陽光線特別耀眼, 我覺得即使唔用防曬、冇戴帽都應該無事, 但唔戴黑超就一定死得。

好!! 曬完太陽曬得興起, 立即o黎一個深水炸彈, 跳入泳池!!

"轟" 的一聲 ---- 然後唔夠半秒我已經對呢個愚蠢行為感到極度後悔。頂佢o的水點會咁動o架!!!! o個o的肯定係經過冷凍處理o既水, 加上航行中o既河風, 我差o的變成冰棍一條, 走都走唔切。唔怪得... o的平時見到水會發癲o既鬼佬都唔落去玩啦...。

經過冷凍危機之後, 決定走去另一個按摩池之前絕對要先試試水溫。好彩呢邊係暖水, 可惜水力嚴重不足, 有等於無, 都係算數罷啦。

最後決定四圍 Hea o下, 首先係船尾:

船頭...

船中... 好彩今日天氣好!!

走廊... 班 Friend 成日覺得呢o的走廊好易會影到 "朋友仔"...

唔爭在啦, 影埋房門口o既燈。

返到房間沐浴更衣等食飯, 經過前兩日o既地獄急趕醃鹹魚行程後, 總算有時間靜靜, 真係好放鬆!!

下面呢o的就係各個景點o既入場券, 冇錯, 無論金字塔、博物館、定係神殿, 你估真係就咁行入去就得?? 世道可不是這麼易混的...

午飯又係o個種自助餐, 菜色雖然唔同, 但食落去味道都係差不多, 好在佢地每餐都有米飯同牛腩供應。所以, 杯麵同旅行用o既小型電熱水煲絕對係必需品, 唔係話當地食物唔夠食、唔好食, 只係兩三日之後你會好厭倦, 呢個時侯你就知道活在香港係幾咁幸福。

下午一點左右郵輪抵達艾芙 (Edfu), 目的地係離岸十來分鐘車程o既艾芙神殿 (Edfu Temple)。

今次捨旅遊巴而轉乘馬車, 係個幾特別o既體驗。好難想像那麼一隻不算巨型o既馬仔, 竟然可拉著四、五個人再加一部大鐵車高速狂奔, 唔怪得佢地可以用來打杖啦...。

狂奔中!! 比一般錢七毫不輸蝕!!

艾芙神殿係埃及現存第二大o既古神殿、亦係保存得最好o既一座, 可能因為佢o既位置遠離尼羅河岸邊, 二千多年來都冇受洪水影響之故。

神殿o既最大標記就係外邊o個座超巨型城門, 高 36 米、闊 72 米, 就咁睇數字或者難以理解, 但現場睇到就係另一回事, 真正大得可怕, 相機鏡頭稍不夠闊都難以全部入鏡!!

艾芙神殿係另一座拜祭鷹神o既神殿, Horus 肖像四處皆是。佢o既城門或者係繼金字塔同圖坦卡門之後, 最令我感到震撼o既遺跡。

超鐘意下面呢幅, 光影夾雜得o岩o岩好!!

鷹神殿果然有鳥...

埃及小貓, 真係好鬼瘦....

你睇你睇~~!!! 真係超巨型!!! 冇錯, 我上鏡啦....

返到船上係四點前後, 又有自由活動時間。 基本上船隻起航後都無乜特別事情可以做。導遊講得無錯, 果然要帶 "娛樂用具" 去殺殺時間, 於是先到甲板拍攝尼羅河o既日落:

竟然可以身處世界第一長河, 感動。

之後返房睇書、打機。不過無論訓o係床上做任何事都好, 結果只會慢慢無意識地訓著, 但今次訓訓o下被電話鈴聲嘈醒 (否則我好可能會一直訓到第二朝!!), 原來係領隊特地叫我上甲板去睇船隻過水閘。

好彩有帶外套, 沙漠國家晚上o既河風唔係講笑, 只著一件短袖上衣肯定會冷病。個水閘規模不大, 所以冇一o的好似巨型船隻昇降機o既裝置, 總之就是駛入去、等閘內注滿水再放水就完事。由於天已經黑、加上船身搖晃, 根本影唔到相...

Part 3 完。如果有時間的話, 明天再續!!
Verywai 兄, 我跟團啦!! 埃及無論你跟團定自由行, 基本上都係去同樣o既地方, 所以行程上兩者分別不大。但自由行就麻煩在你要每晚轉酒店、搬行李、座公共交通、買入場券... 超級麻煩!! 而且發展中國家o既公共交通工具都幾落後o下, 拎住咁多行李 (起碼去十日八日, 行李少極有限), 一o的都唔過癮。而且最重要英文唔係大晒, 當地唔係個個識講, 有咩事想搵人問o下幫o下手都有困難o架...。
魚旦 發表於 3-8-2011 11:41

因為跟團驚會走馬看花...你覺得每個景點逗留既時間夠唔夠?
魚旦 發表於 3-8-2011 11:41

因為跟團驚會走馬看花...你覺得每個景點逗留既時間夠唔夠?