Toysdaily 玩具日報

查看: 13949|回復: 10

[公共車] 香港巴士之三軸革命! (長文, 多圖注意)

(麻帆良市時報記者 / 桜高輕音部記者琴吹 紬報導)

"為了配合香港未來新市鎮的發展及集體運輸的需求, 本港公共巴士亦要作出轉變;
現時 9.5 米雙層巴士將被調配行走港島區或一些路窄多彎的山路,
及市區內橫街窄巷。而載客需求較大的主要路線, 將由一批新巴士行走,
新巴士有更大的載客量, 全長有 12 米, 為避免車軸負荷過重, 新巴士有三條車軸,
多扇車門, 以減少乘客上落車的時間。"

以上嘅一番說話, 係上世纪 80 年代初港英政府時期嘅運輸司,
對未來香港公共巴士服務發出嘅指引, 呢個指引一出兼傳到英國之後,
令英國嘅巴士製造商都感到震驚, 因為呢次係繼九巴 Daimler 34 呎長 CVG 6 (或者丹拿 D 同 E型 "長牛" ),
AEC Regent V 34 呎 "大水牛" 雙層巴士, 以至中巴嘅 36 呎長 Guy Arab V 型 "長龍" 單層巴士之後,
再次要製造超出英國法定長度嘅巴士, 而且由於英國嘅雙層巴士都係以兩軸為主,
各巴士製造商為左要應付香港巴士市場呢個新訴求, 必須各出奇謀,
要喺現有嘅兩軸巴士底盤作出改良, 務求要喺最短時間之內,
搶先一步研製出新巴士比香港客户使用,
而呢場市場嘅決戰亦逐漸變成一場科技與時間嘅競賽,
其中位於伯明翰嘅都城嘉慕 Metro-Cammell Weymann (MCW),
喺短短 5 個月時間, 就宣佈成功研製兩部樣辦巴土, 比中巴同九巴使用,
並命名為 Super Metrobus, 使用原廠嘅兩軸 Metrobus 為藍本,
將底盤加長, 再加上俗稱 "假擔" 嘅無動力中軸, 其他機械格局就照兩軸版設計一樣保持不變,
簡單而直接嘅構思造就左呢款 12 米新車嘅誕生, 同時亦證明呢款巴士並冇因為短促嘅研製時間,
而出現任何問題

九巴嘅首部 Super Metrobus 於 1981 年 4 月同中巴嘅一部同時運抵香港,
而且仲喺當年 5 月 5 日喺中環愛丁堡廣場舉行新車嘅移交儀式,
兩巴巨頭亦有露面主持呢個歷史性時刻,
新車後來並且獲登記車牌為 CN 870, 初期九巴編號為 M1,
但係後來因為兩軸 9.7m Metrobus 嘅引入, 佢地被編為 M 系,
而 CN 870 就被改編為 3M1, 其中 3 係代表 3 軸嘅意思,
後來九巴亦再接收兩部樣辦車, 編號, M2 同 M3,
基於以上原因, 亦被改編為 3M2 同 3M3,
呢三部 3M 都係配上由英國 Rolls Royce 提供嘅 Eagle III 引擎, 馬大高達 230 匹,
係當時香港公共巴士之冠, 但係後來因為方便維修同統一零件嘅關係,
於是被換上 Gardner 6LXCT 引擎, 連接西德 Voith D851 三前速自動波箱,
車身方面就係同廠設計嘅 Apollo 車身, 呢批 3M 初期被派往行走 112 海隧線,
亦有行走一D新界路線, 為日後三軸巴士進軍新界路線作準備,
到後期已經成為荔枝角廠後備車嘅角色, 喺 6, 6B, 6C, 38, 42, 41A, 42A, 42C, 43B, 44M 同 48X 等路線出現,
隨後喺 1995 年開始被先後改裝作訓練巴士, 亦成為九巴車長訓練學校首款 12m 三軸訓練巴士,
等新進學員熟習12m 三軸巴士嘅操控性能, 最後喺 2001 年退役

呢批 3M 得唔到九巴嘅後繼訂單, 因為九巴當時嘅買車要求,
係要有三扇車門嘅車身規格, 即係前門上車, 兩扇落車門嘅設計,
雖然中巴隨後接收嘅第ニ架 Super Metrobus 樣辦車, 中巴編號 ML2,
已經做到呢個規格, 但係基於底盤設計上嘅局限,
唔能夠配置較闊嘅兩扇落車門, 大量嘅訂單於是落入 Dennis Dragon 同 Leyland Olympian 手上,
但係佢地嘅高載客量同運作表現亦獲中巴垂青再增購新車,
令 Super Metrobus 喺中巴車隊數目達 84 部之多,
後來九巴為應付一D唔適合 12m 三軸巴士行走嘅路線,
於是決定引入長度減少一米嘅 11m 三軸巴士,
當中亦有向 MCW 訂講 254 部 Metrobus 11m, 成為 MCW 喺香港嘅最大客户,
三軸巴士喺香港得以發揚光大, 今時今日, 隨處可見各式各樣嘅三軸雙層巴士喺市內行走,
為市民服務, MCW 著實為三軸巴士革命嘅先驅者,
可惜 MCW 喺 1980 年代末因為遭遇財政問題,
最後喺 1989 年正式結束業務, 九巴嘅 Metrobus 11m 亦成為 MCW 嘅最後三軸巴士作品

今日, 麻帆良市歡迎九巴 M1 歸隊,
呢架 08 年推出嘅昔日巨巴, 本來已經令 Super Bus 深深被吸引住,
但係到今日先至正式決定收歸旗下, 不過有心唔怕遲,
始終呢部車唔只有來頭, 更有一份意義--
象徵住香港巴士服務又開創新一頁,
而且大家都係 "Super Bus", 點都有幾分親嘅~

隆重歡迎! 九巴 MCW Super Metrobus M1, 參上!!

證書編號 0084, 限量 460 架

正式落地!!

車頭車尾嘅 Rolls Royce 標誌, 話比大家知呢架 Super Metrobus 係配上左 Rolls Royce 引擎,
不過後來被換上 Gardner 引擎, 呢個標誌亦隨之消失

加送真車相

本人拍攝, 攝於 1996 年巴士大集會, 當時已經被改裝成訓練巴士

九巴都城嘉慕家族合照, 可惜真車已經全部喺九巴車隊入面消失, 成為歷史...

後話: 當年 12m 三軸巴士初初引入, 標榜佢地嘅高載客量,
郁下都可以載 150, 160 咁多人, 但係隨住時代演變, 乘客要求坐得舒服,
依家嘅低地台巴士亦受底盤空間所限, 再加上 2+2 座位編排,
直樓梯等 "阻位" 嘅設施, 令現今一架 12m 三軸巴士嘅載客量已經 "大不如前",
昔日一架 12 米巨巴 "滿載而歸" 嘅氣勢已經一去不返啦...

Thanks for reading~
最右面95 號果個形號而家唔係仲有咩 :?
最右面95 號果個形號而家唔係仲有咩
bbf1125 發表於 2-6-2011 15:23

已經退哂啦, 2007 年已經退哂
車頭燈唔用透明部件,只係髹兩點白油上去,一大敗筆… :what:
車頭燈唔用透明部件,只係髹兩點白油上去,一大敗筆…
太陽之牙 發表於 2-6-2011 15:26

樹脂膠車, 2008 年出, 果陣間廠仲未有呢種技術,
整到呢個型出嚟, 都已經算係咁啦...
頭像被屏蔽
3M係我最唔鐘意坐既車款!
車𥦬太細了!
3M係我最唔鐘意坐既車款!
車𥦬太細了!
麵包超人 發表於 2-6-2011 18:07

車窗我又唔覺得細...
先多謝大大勁有心思嘅分享,小弟對巴士認識唔夠大大淵博,淨係記得有一款MCW十一米樓下尾窗係細D嘅(扁身D), 嗰款好似係馬力勁D, D引擎聲寧舍正!
Your bus report is standing at the top in TD and add marks for support!  Carry on! :)
先多謝大大勁有心思嘅分享,小弟對巴士認識唔夠大大淵博,淨係記得有一款MCW十一米樓下尾窗係細D࢚ ...
半田健人_555 發表於 5-6-2011 11:03

在下唔敢講自己對巴士認識淵博, 我都係睇書睇返嚟~
Metrobus 11m 都有分幾批, S3M 145 打後果批, 即係由 S3M146 呢架開始計,
以後果D係康明斯 Cummins 引擎, 馬力係大過早期D吉拿引擎嘅