Toysdaily 玩具日報

查看: 2871|回復: 11

[詢問] 財困欠債 百上加斤 去或留 請救急扶危

個案:家中成員欠下十幾間財仔(3線)半年內需清還over 7萬 而該成員每月只有6k人工(人格破產 無誠信可言 實際數可能唔止 幫佢要預左一去不回水)
但大前提幫佢既月入只得8千 而且要兼顧租+雜費about 2k... how can he do?
1.由得該欠債既自生自滅 (但會影響其他成員 e.g 電話滋擾 淋油 破壞門窗 鎖閘等..)
2.其他成員向外借貸 變相自己都周身債(有可能面對 欠債人 隱藏其他債項風險/變數)(在之前有家中另外兩名成員先後付出高達過100萬債項(其中勾括保險金無哂):043:
3.想問出面租2房(無廳都無所謂)需要how much?(可以邊度搵?):043:
4.搬出去形式由得欠債既自生自滅:043:
5.要否call房署訴說家庭事件(因為走左 水電煤租都無人理):043:
6.其他可做/提議....:043:
幫佢的純粹為怕牽連自己/有命案所以難以當機立斷...講關係就完全破裂不當對方一回事..
聽到都鄧你慘,係唔係因為賭呢? 其實唔可以幫佢還架...真係害死佢,忍心都要做一次(或多次)唔好幫佢還,迫佢誡(如果係賭)...不過最重要都係斷絕同的豬朋狗友來往...

好彩7萬都唔算好多,或者可以諗下債務重組...不過前題係要佢自已攪,唔可以幫佢做,幫佢還其實係害佢...
申請破產...
登報紙脫離關係... 之後趕佢走...
由得佢被收數佬XXOO...
叫佢燒炭...
買六合彩...
都明白同體會到當家人當中有個係麻煩人係會另情緒、工作、健康、同其他野都會全線下降。
有時咁樣搞一搞可能會搞到屋企幾年都入唔返正軌。
我估其實你都應該知要點做架喇,
只係唔忍心,
如果真係要解決問題就狠心地去處理。
呢個先係解決問題既方法。
你解決佢好過佢拖死你。
我有經驗,一定要狠心至得,唔好o係金錢上幫助.....叫佢攪破產,財仔都奈佢唔何,一有風吹草動立即報警備案...
頭像被屏蔽
申請破產...
登報紙脫離關係... 之後趕佢走...

最後只幫..(衣食行)     ( 吾包住 )它要向自己所做責任
首先,  只是七萬銀,根本無可能伸請破產;第二,如果是一些財仔,是不會理會個債仔是否破產的,只會繼續上門追。但你有樣可以好放心,呢 D 財仔頂盡都只係停留在騷擾層面,不會對你家人出手,你唔幫佢還,D 財仔吹你唔漲。

只能提醒你,就算搬走左,都唔好通知房署,唔係連間公屋都冇埋。
:53:最憎果d 賭完累到自己屋企人既人
朋友,你情況同我朋友一樣,佢家人借完錢走左去,搞到佢屋企比人淋油,後來我個朋友報警,房屋署都知,我朋友同房署話調去另一道(調左去隔離座:71:),我記得幫佢搬果時要一眼關七:70:,我朋友果道係舊式公屋,所以可能易商量,你可以同房署商量下,但你要想想,搬完會唔會再發生,你要同你果位家人認真商量一下,祝你好運.

有幾樣野可以做,(可能要同時做)
1.叫佢申請破產,或做債務重組...
2.如有人騷擾,報警備案
3.向房署申請調遷,(用第二d原因,可以話同時刪去其戶籍)
4.改其家居/手提(至於公司如改不到又不能轉職,就唔聽不明來歷電話及答此人已離職)
5.探討問題根源,找社工或有關機構協助輔導...