Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] EB, HT及MC 以外的另類選擇: Art Asylum 李小龍18"Action Figure

玩龍哥著衫Action Figure, 除著名的Enterbay, 新加入戰團的Hottoys 以至Medicom外, 其實還有第4選擇. 是美國品牌Art Asylum.
其實Art Asylum呢隻18"龍哥figure已經係2001年o既產物~ 當時市面上未有一款像樣的龍哥figure(除Eric So老師的fashion 系列) 加上呢款龍哥以大比例18"出現, 而且超多關節, 原裝跟來係唐山大兄的藍色唐裝, 一脫變成猛龍過江中的白背心造型, 還附送死亡遊戲的黃色運動裝~不過奇怪係figure雙腳一雙功夫鞋係跟body出並唔係著上去, 所以我從來未試過換裝...
而我最愛o既造型就係白背心look:

脫去figure可清楚看見素體及關節. 為遷就可動度, 腰腹突兀地細了一圈, 左手手掌更每有spare1 拳頭更換, 其實有點怪, 但已當年水平而現已可收貨. (圖中的龍哥figure已經我加上陰影, 肌肉紋理比較顯著也比較像真. 唯獨是面相跟當年展出的初版有點出入, 其實不大像,, 同樣地已當年水準判斷僅算合格, 就算加了陰影也不算太像)

我記得我是比較後期於劈價場購入此figure的, 價錢算是合理但可能是老鼠貨. 因為figure本身腹部有按鈕作發聲用, 但我的已不能按. 不過算吧發聲也不是甚麼大賣點, 此figure還是以size取勝~

最後一點提醒此body相腿只靠一螺絲關節支撐, 日子久了膠質變硬便容易斷, 我的那隻雙腿都已斷掉了, 不過用AA膠黏緊後還是可繼續玩, 有興趣的龍迷不防尋會來玩玩~!
近來出龍哥多到.........:80:
回復 2# 逆天原罪

係呀, 典型香港人營商方式, 一個題材得就做到爛為止....
瘦左d........
冼灝英??
有趣.........:58:

不過邊一忽似龍哥???????:55:
18"真係少有,李治廷老十年可能就係咁樣