Toysdaily 玩具日報

查看: 4694|回復: 23

[其他] 終於做完義海豪情

睇左最後兩小時,亂世中一對男女終於...:handshake:

各大感想係...

最後一集根本多舊魚…
仲要拉長到兩小時…
睇到媽媽聲!
晴晴既死已經係上一集係咁拖,係咁拖…
拖到今集終於捨得死…死左仲要立即回憶…
最後一集變左總集編。

p.s.(晴晴小姐…你本私人日期真係非常公開,陽揚同陽師奶成日睇不特止。其他人都可以分享…晴晴如果生於現代,佢唔係blog友就係微博客…)

之後想睇九姑娘同醒哥…
點知仲有潛力緊張既野…係頭一小時差唔多講哂…
以為麗華會成為最後boss,好彩唔使打已經ko。

喜姐再出黎已經無哂迫力,反而小康同軍爺最後做場好戲…
之後威脅到九姑娘同醒哥既…只有時代既巨輪…
可惜要顧埋國內市場…寫得唔可以太深入…

結果係編劇作弄下,兩人分開三十年,好彩都一齊生活過5年。
叫做有d安慰。

(學下報紙既設計對白,
醒哥:「妖!早知同九姑娘就早d一齊啦…要咁老先見返。走哂樣啦!唉~~~」)

後面就根本拖時間。

唔知原本既設計,光復後會點呢?
http://m-football-live.blogspot.com/2010/11/2.html
轉自 今年開始睇足球 師兄(我無問過就轉載,希望唔好介意啦。)

p.s.(原來樓主係可以打到完整一句野既?!失覺哂。)
回復 2# 原罪
睇完我係拍手掌的.真係好!!
好好唔敢講,但這水平,最尾20分鐘我認為是超水準之作.我同內人都十分欣賞.
回復  原罪
睇完我係拍手掌的.真係好!!
好好唔敢講,但這水平,最尾20分鐘我認為是超水準之作.我同內人都十 ...
warxv 發表於 29-11-2010 01:49 AM

@@
下?warxv兄,大家見解咁唔同既?
可能小弟愚笨,睇唔明啦…
晴晴:help:
如果同頭10集黎比...
之後個D已經係爛尾...

感想?...

哦... 終於做完喇...

少有嘅詳細人物結局交代... 做到有前後呼應... 某程度稱得上大團圓結局啦...

呵呵呵...

小櫻上

最後一集根本多舊魚…
仲要拉長到兩小時…
睇到媽媽聲!
晴晴既死已經係上一集係咁拖,係咁拖…
拖到今 ...
原罪 發表於 29-11-2010 12:58 AM

嘩~個故仔咁唔同既, 係唔係拍左兩個version GA! 對呢個設定好有興趣wor, 而家睇返就解釋到播廣告時出既晝面係邊度黎。
嘩~個故仔咁唔同既, 係唔係拍左兩個version GA! 對呢個設定好有興趣wor, 而家睇返就解釋到播廣告時出既 ...
paleblue 發表於 29-11-2010 11:00 AM

個個係節目巡禮時既版本...
有人話因為編劇唔同左...
所以就改到依家既版本...
http://www2.mingpaoweekly.com/contents/?id=5083

http://ol.mingpao.com/cfm/Archive1.cfm?File=20100226/saa01/mcg5.txt
好壞意見大家都有,總之...我也覺得是一套有誠意的電視劇
【晴晴日記】已經成為一個新潮語,方便其他劇隻。
例句:
呢套戲?「晴晴日記」o黎o家!你都睇?

我相當喜歡九姑娘和劉醒的結局,
有新意,有心思,好感人。難得!

又,尋晚那個甚麼甚麼天晴豪情節目,頗同情「天晴」的演員,
完全輪為大咖~~
p.s.(晴晴小姐…你本私人日期真係非常公開,陽揚同陽師奶成日睇不特止。其他人都可以分享…晴晴如果生於現代,佢唔係blog友就係微博客…)

kakaaa ... 係 office 笑左出黎 .... 但真係一個 GOOD POINT :71:

似乎原本劉醒都係設定為受賄差佬, 同9姑娘大鬥法, 咁樣正好多喎.........宜家個醒哥變左老好人.............悶爆!!:53:
法拉自動獻身都幾震撼~~:58:
可能原設定既劉醒…就係非凡哥。
家下拆開變成兩個角色。(純粹估下)

9姑娘既原設就奸好多。戰後既表現真係心都寒。
其實套劇整體來講都幾好睇!
劉醒真係行先一步,在天上等九姑娘!!

不過,真係唔知原本的設定係咁樣,那些節目巡禮,我一直都沒有睇...