Toysdaily 玩具日報

查看: 2170|回復: 12

[其他] 示範一次喇... [新聞討論] 滅門案疑兇認與表嫂有染 表哥問罪惹殺機

滅門案疑兇認與表嫂有染 表哥問罪惹殺機 破門勒斃表侄女

(明報)2010年10月29日 星期五 05:10

http://hk.news.yahoo.com/article/101028/4/kyn1.html

【明報專訊】打鼓嶺坪輋村去年發生的轟動滅門慘案,四口之家在寓所連環被殺後遭棄屍屋外深坑,更被水泥封頂。男戶主長居內地的表弟,涉嫌行兇及毁屍滅迹,被控4項謀殺罪,案件昨日開審。控方指出,被告承認殺人,聲稱自己與表嫂有染,遭表哥揮拳質問,他持刀反擊,揭開血案序幕。兩名年僅7歲及10歲的表侄女,原反鎖房內避難,最終仍被疑兇破門而入殺害。

「滅門埋屍案」疑兇許勝其(43歲),中等身材,深膚色,身穿白色恤衫,架黑色粗框眼鏡,被控去年7月5日謀殺任職於大學的表兄譚成輝(43歲)、經營文具生意的表嫂唐恩義(34歲)及一對表侄女譚曉文(10歲)及譚曉盈(7歲)。

稱表哥動粗 持刀反擊

控方開案陳辭指出,被告的錄影會面供稱多年來不時持雙程證來港,為表兄的坪輋村8000平方呎大宅裝修,暗中與表嫂發生關係。去年7月3日,被告到同村的叔父家中居住,事發當日上午約11時,表兄就妻子偷漢一事,在寓所內向被告大興問罪,揮拳相向,被告遂以利刀反擊,令表兄倒地。被告洗掉血漬後走向客廳,向表嫂坦承行兇。表嫂聞言大叫兩女兒逃命,並與被告爭執,被告用衣服塞進表嫂口中,又用電線綑纏其頸及反綁其手。

被告之後「殺得性起」,向表嫂施襲後直趨房內兩名表侄女,以水喉鉗破門而入,兩女見狀驚呼。被告先向長女曉文下手,反綁其手後以電線「木乃伊式」綑纏其頸、背及腰,又以膠紙封口,再以同樣方式對待幼女曉盈,被告更將她放入尼龍袋,放到床下。

控方稱被告連下毒手後,約於下午3時持表嫂的提款卡,分別到上水    及粉嶺    兩銀行的櫃員機提款,但未能取款,更被閉路電視拍下。被告繼而乘小巴折返案發大屋,下午4時起在屋外空地挖出深坑,放下4名表親的屍首,再以水泥封頂。被告約於晚上7時清洗屋內血漬後,返回叔父家就寢。

事件由兩名成年事主的同事揭發。7月6日二人沒上班,同事致電他們的手機,卻轉駁至事主寓所的固網電話,一名帶口音的男子指事主舉家返回內地。同事起疑報警,軍裝警員到村調查,有村民報稱被告曾出現屋內,警員在屋內發現被告,又見血漬,調查之下揭發血案。

認殺人 求「畀次機會」

被告於當日黃昏就逮,曾表示錯手殺人,懇求「畀次機會」。警方其後搜查被告於叔父家的房間,發現兩名成年事主的手提電話,表嫂的錢包、車牌、身分證,又發現港鐵學生乘車證。消防在7月7日凌晨起陸續在深坑挖出4人屍體,法醫檢查後判定4人死因各異(見圖)。

控方指案中兩名證人應被告要求運送水泥,他們皆在認人手續中認出被告。案件今續。

【案件編號﹕HCCC90/10】

個被告正碌街啦... 搞人哋老婆不突止... 仲殺人全家... 法官應該判重啲啦...

不過做老婆果個又係... 唔通真係貪做裝修嘅表弟大隻好力... 就勾引佢... 俾綠帽個老公載... 最無孤就係兩個細路... 只係慶幸無被個兇手先姦後殺...

小櫻上

嘩, 小櫻出手了~~~~:):)

條碌街, 唔打靶都唔得~~!!(我知無可能, 我咁講啫....)
殺表哥錯手, 咁表嫂同兩個小妹妹呢??  有人性嗎?

今朝見到這新聞想post上黎, 但睇完太激動, 最後都係放棄~~!!
滅門案疑兇認與表嫂有染 表哥問罪惹殺機 破門勒斃表侄女

(明報)2010年10月29日 星期五 05:10

【 ...
小櫻 發表於 29-10-2010 04:14 PM

其實係唔係真係個表嫂俾綠帽人帶呢...........定個條碌街為博減刑( 不過點作都唔會減ka啦.......正傻)仔偏故仔呢,又係唔係條 碌街因姦不逐而殺人滅口.........真係冇人知:67:....可能要搵姚sir 出馬
我又參與...我覺得依條友唔夠個條澳洲仔曲街喎,車死人仲賴人俾佢上車:50:...如此黎橫折曲真係:53:
我又參與...我覺得依條友唔夠個條澳洲仔曲街喎,車死人仲賴人俾佢上車...如此黎橫折曲真係
巴武藏 發表於 29-10-2010 04:33 PM

開了, 過去討論]討論]~~~
正PK!
殺完人仲冷靜到識偷錢…根本就係賤!
求情?錯手?
覺得錯手就一早自首啦…根本唔覺自己有問題。

p.s.多謝小櫻。
強烈要求恢復死刑
:64:感謝你既示範~
一個失控殺人既兇手,點可能仲去偷錢,去銀行提款?
早有預謀啦呢條PK
邊個畀次機會兩個小朋友?
至於那段姦情就要等警察查清先敢批評了
死無對証,講乜都得啦...可憐全家被佢徹底摧毀兼套上不義之名...
條碌街一次冧四個.....
應該判緊老終.....
但問題係....佢係雙程證既....
佢係香港受靶.....咪浪費我地香港人既錢囉...
雖然佢將會生不如死.....
但係與其係咁....
不如以善報惡....人道D
判左有罪之後.....
「的」佢返上去「啪」左佢啦....
仲要佢屋企人俾返運費同子彈錢添呀!
條碌街一次冧四個.....
應該判緊老終.....
但問題係....佢係雙程證既....
佢係香港受靶.....咪浪費 ...
sam1984111 發表於 5-11-2010 02:25 PM

忽然諗,如果執行死刑,
俾我楂槍,我會射邊度........
真係冇人性,
殺10歲及7歲!