Toysdaily 玩具日報

[其他] 1962年只係鮎魚六成風力的溫黛<個貼搞左我三個鐘>

:71:好有心機的一個post!多謝好人版主:64:
勁有 心機 ... d d post 真係直得 加精. :66:
常威  讚這好!:71:

我記得舊時細個打風會打兩、三日,果時住公屋,會響超市未關門前去買定大量罐頭,成家人悶到爆屈響屋企睇電視!無記一打風就重播書劍恩仇錄!亞媽又唔俾出冷行玩,因為d雨吹到冷行都濕哂!d師奶就會相約打牌!放假放一兩日都係等閒!

另外,果時相信個個堅企都會有一種打風恩物..........就係防風板!膠板一塊,板背有勾愛黎掛響窗框上擋風!不過有時真係會吹爆膠!就會搞到成屋都係!

係記得咁多,有緣人再續!:64:
:67:人越大就越討厭打風!真係唔希罕ed假
常威  讚這好!

我記得舊時細個打風會打兩、三日,果時住公屋,會響超市未關門前去買定大量罐頭,成 ...
常威 發表於 25-10-2010 10:34 AM

書劍恩仇錄, wrong, was 乘風破浪:36:
我知溫黛好勁, 我呀媽強調好似世界沒日咁, 差&#21874;ko左香港, 不過當時的香港精神勁, 跌低左, 起番身, 不會怨天尤人.......

p.s.我呀媽一家係溫黛&#22000;年黎香港, 所以好深刻
能撼動心靈的好帖!:$
已經全部拜讀完畢了~
書劍恩仇錄, wrong, was 乘風破浪
Panzer 發表於 25-10-2010 10:41 AM

唔係喎,我記得係做封神榜固喎...唔記得讚好人版主添,好有心機既Post:71:
勁呀~~~太歲兄 :71:
非常多謝太歲兄&#25598;到咁多呢D料, 雖然我唔係生於果個年代,
但係睇番以前D相同歷史紀錄片, 都已經感受到&#28201;黛o既果種威力到底係有幾勁,
而且仲話係&#39822;魚o既六成威力,
真係唔敢想像如果呢個被譽為本世紀最勁o既超強颱風&#39822;魚真係吹到正香港o既話,
佢對今日香港所造成o既破壞到底會係幾咁嚴重,
分分鐘仲慘烈過幾年前美國呢度o既卡崔娜...

以前我同亞&#23282;住舊式o既 H 型公屋, D窗全部都係百葉窗,
每逢打風都會攪到&#22061;&#22061;聲, o係夜晚訓覺唔只冇覺好訓,
仲要驚足成晚, 所以唔好話十號,
就算係八號, 見到咁樣橫風橫雨我自己都驚,
不過話&#28201;黛勁, 1908 年o既丙午風災就真係死得人最多,
造成 15000 人死亡, 仲有千幾人失蹤, 差唔多等於死左當時全港人口數目o既 5%!!

所以依家D人咁恨打八號風有假放恨到發燒,
成日話李氏力場乜乜物物,
佢地根本就冇諗過因為打風對香港所造成o嚴重後果, 人命同財物損失,
以至各種難以估計o既後果同重大破壞係可以有咁大!
如果真係咁視超人為偶像, 甚至相信真係有李氏力場o既話,
不如叫超人練一招可以打散颱風o既招式, 注意係要打散個颱風令佢消失,
而唔係打走佢等佢吹去第二度, 需知你打走個風,
冇錯你果度冇事, 但係就累到人地其他地方比個風吹到正一正,
講真, 呢D假, 我寧願唔想有...

多言啦
勁有 心機 ... d d post 真係直得 加精.
Vince 發表於 25-10-2010 09:39

:72:
勁有 心機 ... d d post 真係直得 加精.
Vince 發表於 25-10-2010 09:39 AM

"加精".....:36:
太強了...  支持一個先

未睇完
:71:
同龍捲風中心風力比較:
F-0 和F-1弱龍捲 -
hehemimi 發表於 24-10-2010 09:33 PM

唔該晒~
有個表就知道原來220公里既「&#39822;魚」佢已經去到F-2強龍捲威力~