Toysdaily 玩具日報

查看: 15376|回復: 11

[公共車] 巴士模型 14 - 超時代巴士 (綠悠悠巴士)

超時代巴士 (綠悠悠巴士)
Centroliner  (Green Bus)

規格

長  12m闊 2.5m
高  4.3m比例 1: 76
客量 129
引擎  歐盟三型環保引擎路線 : 60X 屯門市中心
推出年份  2010-6-10車牌  KC 2571

影了閃光同無閃光, 睇下有無變色既效果,

後記 :

變色龍一出街, 已經吸引唔少巴士迷, 直到幾個月前出巴士模型, 更引起搶購潮, 而我都是在幾星期以貴幾十蚊價錢購入, 貴少少都唔緊要, 但變色既車身真係令我想擺返架係屋企

全新綠悠悠巴士(人稱變色龍)是九巴在二OO一年八月開始引進的,在 (八月三日,星期五) 舉行歡迎儀式。綠悠悠巴士除配備「 歐 盟 三 型」 環保引擎外,它的車身更髹上一種由綠色、紫色及銀色混合而成的特製顏料,會因應光線折射角度的變化而反射出不同的顏色,為繁囂的街道增添色彩。

綠悠悠巴士也設有五(AP,ATS) / 六(3ASV)個波檔的變速系統,令巴士由低波檔轉為高波檔更加暢順,更能節省 2.5% 至 5% 燃油,而現時加上較大扭力引擎及電腦控制變速系統,行車省油效益將更顯著,符合環保原則。而由於變速系統是由電腦控制,行車時波檔與引擎速度能互相配合,使行車更平穩寧靜。

綠悠悠巴士配備更環保的「 歐 盟 三 型」引擎,經它處理過的廢氣,當中的氮氧化物含量較「 歐 盟 二 型」環保引擎減少百分之二十八;而懸浮粒子的含量亦減少逾百分之三十三。

綠悠悠巴士就配備新式空調控制系統, 為乘客提供一個冬暖夏涼的車廂環境,具備能有效隔除車廂微塵的電子空氣淨化器,使車廂空氣常保清新。

綠悠悠巴士現在共有五部 :

NEOPLAN CENTROLINER 12M: AP131 (KC2571), AP132 (KC3551)
DENNIS TRIDENT 10.6M
丹尼士三叉戟十點六米: ATS96 (KF6694), ATS97 (KF8311)
變色巴士,正~~~
這部車好靚, 但真車好嘈, 所指的不是車內, 是車外, 副引擎特別大聲, 但又唔係有力果集, 聽到部車好似好冇力咁, 我在巴士部時常都遇到, 大大影響左我對變色龍的觀感.

依家有部分綠悠悠巴士已經上左九巴金色車身, AP131 亦係其中一部

我果架, N年前出o既 AP132 因為本人o既猶豫不決而 Miss 左,
今次呢架 AP 131 點都唔可以再錯過!!
http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=130542&highlight=
變色好正:)
這部車好靚, 但真車好嘈, 所指的不是車內, 是車外, 副引擎特別大聲, 但又唔係有力果集, 聽到部車好似好冇力 ...
MclarenGTR 發表於 7-9-2010 02:08 PM

屯門我就唔多入去, 所以無搭過這種巴士, 但估唔到係咁嘈 ~ thx your information
依家有部分綠悠悠巴士已經上左九巴金色車身, AP131 亦係其中一部

我果架, N年前出o既 AP132 因為本人o既 ...
SuperBus 發表於 7-9-2010 03:10 PM

我既係1799 ~ 比bus大既遲買好多呢:73:尾二一架:66:
...好靚的顏色
這部車好靚, 但真車好嘈, 所指的不是車內, 是車外, 副引擎特別大聲, 但又唔係有力果集, 聽到部車好似好冇力 ...
MclarenGTR 發表於 7-9-2010 14:08

呢批車用德國 MAN 引擎本身馬力都唔差,
但係車重就或者影響行車表現,
事關 Centroliner 係用全不銹鋼車身,
而唔係依家英國巴士最興使用o既鋁合金車身骨架外殼同玻璃纖維物料
我既係1799 ~ 比bus大既遲買好多呢尾二一架
龍珠迷 發表於 7-9-2010 20:19

其實乜冧把都唔緊要, 反正D証書 Random 咁放都得,
所以你果架 1799 並唔表示係最尾二果一兩架,
呢D野冇所謂次序可言, 甚至有人買果陣o你第二架度抽張靚 Number o既證書o黎換一樣得
頭像被屏蔽
大部份巴士店已售罄! 包括: 80M巴士專門店, 九巴服務店
另外, 外面其中5架綠悠悠巴士的運作已終告光榮! 全部改用金鏔色!