Toysdaily 玩具日報

查看: 3038|回復: 19

[其他] 街旺黑色笑話:一

某年某月某日,有一位哥哥仔由媽媽陪同下到街旺地牢買玩具,嚟到一間阿叔看檔嘅玩具舖,阿叔例牌問:「哥仔要啲乜野呀?睇吓乜野啱…」當時哥哥仔攞起咗副高達模型睇,阿叔即時話:「呢家買好抵呀,無乜點賺你架,真係抵玩架!」就喺呢個時間,哥哥仔阿媽突然向阿仔爆咗一句:「抵?睇吓幾多Yen先…」跟住將阿仔手上嘅模型攞上手睇盒底,試圖教阿仔買野技巧。小弟聽到都即刻打個突,咁嘅說話都敢咁大聲講嘅,唔怕比人「鐘」呀?暗啞底講好啦,說時遲那時快,坐咗喺側邊捱緊飯盒嘅中年男人就講嘞:「唔駛睇啦,你上兩層睇吓買緊幾多錢,上兩層睇吓呀…」哥哥仔阿媽:「睇吓幾多Yen先啦…」(嘩~仲唔知掟),中年男人立即嚟料:「賺你幾蚊都咁多野講,X喇媽,唔做你生意呀,走啦,去第度買啦,呢度唔做你生意呀…」哥哥仔阿媽即時O咀同尷尬,dead air。:34:
:38:
睇yen價, 10年前開始已經唔work啦
那位大叔真有霸氣...:36:
真是的, 這樣大聲說看yen價, 一來沒用, 二來這根本是在太歲頭上動土嘛.
回復 4# 手榴蛋包飯

那位大叔常常覩都是這樣,我上次同他買幾套玩具,想問他可否平一點,他就立時話吾會平,又話這,又話那......相當吾客氣,但我又真是買(因為我真是吾想行),他收錢的時候又真是平左比我..........??????........所以我覺得可能是他把口吾好吧!
睇下yen價都得個參考姐...  1000羊定3000羊都有個譜嘛...

睇yen價有乜問題呢?講埋都無問題la,我係消費者有權知/講,講到乜野動土甘誇....

我買盒rider W MG 都睇yen價...3800yen 買開6.5算可以有預算..
睇下yen價都得個參考姐...  1000羊定3000羊都有個譜嘛...
呂品器 發表於 5-8-2010 10:05 PM

x2
I still check them in the shop sometime... Just use for 參考.

However so many other factors in these days- shop rent, wages for the shop keepers, exchange rate, special rate for wholesale and shipping cost etc.
小朋友面前爆粗呢下我就覺得唔係咁好囉!
打開門口做生意, 客人比吓價有乜所謂?:38:
有時 d 店主態度好 d , 就算明知俾佢赚多少少,我相信好多人都唔 mind!
超人黃就係一個好好的 example!{:2_116:}
睇來係肥金買到靚價12"個間 :p
:what:
好耐無行雞戇了。:38:
而家BANDAI玩具都冇Yen價睇啦
回復 13# Toro
Bingo!:77:
而家BANDAI玩具都冇Yen價睇啦
Toro 發表於 8-8-2010 06:00 PM

有d盒度有印左係到,可能你找吾到~

況且網度都大把有得睇~