Toysdaily 玩具日報

查看: 2943|回復: 20

[其他] 壞腦?!!!

慳足3年儲30萬 擺酒一鋪清

http://hk.news.yahoo.com/article/100724/4/jbzd.html
點解咁講?人人價值觀不同...最多話唔值...
我覺得唔係壞腦...而且香港物質主義太盛, 文中主角同屋企人可能溝通唔夠, 如果佢地屋企人知道佢地宜家咁, 應該唔會咁要面子點都要豪咁~
老實30萬結個婚, 咁唔計人情酒席都應該十幾二十萬, 都唔算豪架喇, 但試問有幾多人拎得出咁o既錢~ 問題可能係價值觀同現實相差太遠~
擺酒有人情收
人在江湖身不由己,結婚牽涉兩個家族的問題,有時如果用錢可以解決的,咁都不失為一個好辦法.
我又唔覺得有幾大問題.比得出就可以啦.
我覺得如果本身有,玩到幾豪都無問題,問題是文中事主,使完又要呻無錢買樓,又話什麼重建居屋就真的有點壞腦!我真的不明白,為甚麼做人不是"睇餸食飯"的嗎?我最不同意她最後那句::「我的故事一點都不特別,我好多朋友和我一樣,結婚之後,一身債。」
咁仲結來幹什麼?結完仲要為錢愁,咪搞到嗌交收場......
衰在要食咸魚又抵唔得渴~
我都有擺酒(二十幾圍),有人情收,都是用咗十多萬到,包蜜月,可能他們安排時,用貴咗姐!
駛得出當然冇所謂,不過兩人夾埋搵到 3萬,然後用三十萬結婚。
聽佢講到就算係收埋人情都用盡三十萬。

講理財既念,點睇都係太多。
又,除非佢禮金好重,如果唔係,諗諗下都幾難駛到 30 個,
我真係好想睇下佢條數係點。
應該咁講啦,我唔知佢地花來為乜,不過有一種情況係兩族人係婚禮呢件事上意見好大,或者對兩人的婚姻呢件事有好大意見,咁情況下如果錢可以解決問題,令佢兩人可以脫離兩族的紛爭而另建新家庭的,幾多都有其價值.

當然如果只為好睇而花光的,咁就有點難講了.
這令我想起一套電影,榴槤飄飄,故事就是講女主角在香港跑街鐘賺的錢,回家之後比家人大宴親朋之後差不多花光...有時人在江湖...
幾出色的一套港產片,值得一看.
秦海路做個套?係幾好睇...導演好似係陳果,係唔係呢?
點解要擺酒
詞:許冠傑/黎彼得

點解要擺酒
亂咁o徒錢冇理由
人人為飲一杯酒
累到夫妻一世憂
點解要擺酒
恨我幫濕左個頭
求人度水搵幫手
月尾薪金起勢扣
jar杯酒共渡患難
通檯走做阿茂
實係日後我與妳做到獅子咁口
點解要擺酒
望見張單報晒仇
難為自己一雙手
預算開支點會夠
回復 9# Garycharm

係囉...三十萬未免太誇, 相對於一對月薪三萬o既夫婦黎講...

回復 10# warxv

冇錯, 但將呢d"身不由己"o既理由而要政府做乜做物就唔係好妥~
不過香港真係好多呢d情況, 真係局住擺, 你試下唔擺得好好睇睇, d親戚真係唱你一世~
結婚唔夠錢真係要同屋企人溝通清楚, 唔好夾硬黎盞搞死自己~
記者搵一個咁特殊情況去講政府應唔應該支助買樓,就搵o黎搞,唔駛理。

不過一講結婚就有排講。

我有朋友十年前已經開始搞婚禮策劃/佈置,真係睇住佢發。
以前搞結婚可以賺錢,依家唔駛諗(雖然我識得人真係可以結婚賺錢,不過屬異數)。
依家根本所有會場都係計死你荷包去定價錢,
其他乜都唔計,單講宴會當晚能夠搞到收支平衡已經好叻仔。

然後結婚前pre-wedding影相、租衫造褲、護膚療程、每一樣都貨真價實「成千上萬」。
(最平原來係印帖~~~)
於是我好認真問我朋友,其實 D o野駛唔駛咁貴?
佢話真係睇行業啦,不過大部份定價並唔係成本有幾多,而係:市場比壓力你要駛幾多!

.......o岩o岩結完婚,特別多嚕囌~~~~:die:
回復  Garycharm

冇錯, 但將呢d"身不由己"o既理由而要政府做乜做物就唔係好妥~
不過香港真係好多呢d情況, 真係局住擺, 你試下唔擺得好好睇睇, d親戚真係唱你一世~
結婚唔夠錢真係要同屋企人溝通清楚, 唔好夾硬黎盞搞死自己~
brian 發表於 28-7-2010 06:10 PM

我個人認為不太需要理會 d 親戚,除了"飲"0個晚,十年都未必見一次;老實講句,如果因結婚搞到一身債,你荒呢班"物體"會"可憐你"呀?講到尾,最緊要自己攪得掂,除了盡"就"雙方家長,其他人企硬不用理會。