Toysdaily 玩具日報

[新聞] 高達柯南首列中國反盜對象

(明報)2010年5月18日 星期二 11:50

中國把《機動戰士高達》和《名偵探柯南》列為反盜版重點對象,是日本    動畫首次列入其保護知識產權對象。

從事日本音樂、視頻等著作權保護工作的日本「文化產品海外流通促進機構」(CODA)稱,中國國家版權局4月向各地版權局下發了打擊盜版的通知。

大約約20部作品被指定為重點反盜版DVD對象,其中12部是在中國頗受歡迎的日本動畫。

通知要求,不僅要打擊盜版作品在店舖和網上的流通,還要對違反規定的企業追究刑事責任。

CODA評價此舉稱:「我們向中方要求的事情此次終於有了成果。」

但除盜版DVD外,還有大量未經授權的日本動畫和電視劇發布在視頻網站上。CODA事務局長永野行雄表示,正在採取研發多種應對視頻網站的措施,包括違法內容自動辨識系統等,並希望中方今後也能朝著流通正版的方向努力。(共同社)
但係日劇DVD,特攝DVD只有日本國內有,其他地方冇得買.................

一般情況下,盜版都係唔岩既...

不過盜版幫左唔少動漫打出日本國外,實在係不爭既事實~  好多週邊產品係外面咁好賣,都係因為有「免費resources」...  尤其係好多二線野/限制級d既野,本地電視台唔會播,冇人會搞DVD代理,結果係永遠日本外冇咩人識

但邊樣對收入影響大,我就唔知喇...
頭像被屏蔽

TVB.com 都放D節目上網俾人任睇,但係只限本地觀看,身處外國就咩都睇唔到。
日本亦係咁,美國又係咁,
其實好多人上網睇,都係當係有人幫自己錄低個電視節目,唔使miss咗啫。
如果唔係,又點樣睇到世界其他電視節目(原本都係免費收看嗰D),睇唔到就跟本唔會追你最新嘅衍生產品(玩具、電影版)

保障自己版權係要嘅,但係以前錄影機出現嘅時候,嗰時D電視台都覺得家庭觀眾係無權錄低個電視節目,告上法庭禁制錄影機嘅推出,最後係點就大家都知啦。
所以網絡上嘅革命,唔係黑同白咁簡單!
回復 3# 呂品器

有點像R4等燒錄卡大軍助長NDS系機種銷量上升...?:44:
回復  呂品器

有點像R4等燒錄卡大軍助長NDS系機種銷量上升...?
手榴蛋包飯 發表於 19-5-2010 02:36 PM

呢個有d唔同...  NDS遊戲,主要係賣game賺錢 (當然亦有紅左而推出商品既,但始終係少數)

日本動畫,週邊商品利潤可以好大,模型玩具figure唱片文具杯麵T恤鎖匙扣枕頭,只要夠人氣,咩都可以出

但重申一下...  盜版點都唔岩既...  但上面係想講,版權持有者係咪可以直頭open個right出黎比大家非牟利地分享,以獲取更大利益?
一般情況下,盜版都係唔岩既...

不過盜版幫左唔少動漫打出日本國外,實在係不爭既事實~  好多週邊產品係 ...
呂品器 發表於 19-5-2010 09:37 AM

知識產咩權丫~?
知識產權盜版問題?

以前未有網絡個陣時~!

真·幪面超人

都冇港版正版VCD/DVD/出售?
香港電視台又唔播放~喎~???
又係到信和購買盜版真·幪面超人VCD/DVD欣賞~?

難道為左"一套真·幪面超人?
購買機票飛去日本購買日版真·幪面超人DVD咩~?
當年係香港又唔容易購買日版真·幪面超人DVD~喎~???

香港有港版正版VCD/DVD/出售的話?
我比較小購買盜版~!

但係連港版正版VCD/DVD都冇的話?
叫人如何支持知識產權正版呀又~???
港版正版VCD/DVD幾錢一隻~?
日版DVD幾錢一隻~?

國內唔畀睇咩~?
中國國內朋友電腦好叻~!
識翻牆睇~!

一個蒼井空「推特開博」,引出了數萬中國翻牆客,令蒼井空又驚又喜...
知識產咩權丫~?
知識產權盜版問題?

以前未有網絡個陣時~!

真·幪面超人

都冇港版正版VCD/DV ...
Delight986 發表於 28-5-2010 10:24 AM

人地冇拎黎香港賣,唔代表係香港就可以任意download分享。

理論上佢唔鍾意賣比你,係有佢自由既。
頭像被屏蔽