Toysdaily 玩具日報

[詢問] 完了!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

M記唔好咩
比我係老細,我都唔請個「可唔可以請哂兩個」既人...

請你黎玩咩...  做咩要比個伴你?

我覺得做暑期工,最好當然係入倒d日後都相關既行頭;但唔得,咪咩都試下囉

我以前做過電器sales、速遞員、船務文員、倉務文員、教細蚊仔魔術、銀行文員,見多d人,自然冇咁驚青。就係唔長做,先咩都試下!
「Say YES To Work」招聘博覽會2010

http://www.districtcouncils.gov.hk/central/chinese/welcome.htm
勞工處個網我入過呀,有D o係我果頭又話我太細,遠少少果D又唔太適合me…所以我係o係條街度自己搵! ...
dokho 發表於 19-5-2010 08:31 AM

曾幾何時 , 我就係做個反嘔城隻吉祥物 , 其實不知幾辛苦.........

1. 件公仔衫都幾焗 , 個鹿頭條頸係個鐵架 , 所以個膊頭都超酸痛..........

2, 唔好以為細路好可愛 , 其實不知幾瘋狂兇惡........

3. 唯一好處 , 係多左好多女自動埋係你身 , 不過你唔會知佢個樣點........
頭像被屏蔽

我同你差唔多..
諗住去個fd以前做過果間野度做sale啦.
咁叫我個fd介紹我入去啦..
個老闆就叫我打比佢約時間wor.
第一日打比佢,佢話佢放左工..話第二日先打比我.因為要睇佢幾時得閒.
到第二日啦.我等左勁耐都冇打黎,咁咪親佢未放工就打比佢..
點知唔知咩事.佢話轉頭先再打比我.
咁我等啦...結果成晚冇電話..灰左.心諗係咪玩我呢?
第三日再打啦..終於約到時間.但佢又話宜家唔等人用.
暑假先等人用..叫我in住先..

好啦..去到in果日喇,叫我o係果度做過既fd帶我去啦.
點知中途落9屎..有姐都濕晒.又頭濕到落腳都算...
去到間舖,個職員同我個fd講..佢話''老闆出左去做野wor.
佢冇打比你咩.佢同我講左話打左比你叫你個fd改時間wor..''
結果又再改時間...但仲要問老闆個日得唔得閒先..仲叫我留多次電話
又食白果!!
心諗:係咪玩野ga.

宜家都唔知仲去唔去見多次好?
頭像被屏蔽
依家D工(D人)嘅流動性唔係好大咩?
返唔夠幾日就話唔do,好多工都請唔到人喎~
可能亦因為咁,D舖都唔敢再請後生仔,後生仔亦唔想打D咁嘅工,惡性循環........

我介紹過人去銅鑼灣某日本書店做,又話要過海返工太遠,工作性質「悶」唔好玩,返工時間又無選擇........

人地都未要求佢識日文、咩學歴、只要佢肯做肯學啫,我唔係話哩份工好有前途、可以發達,都總好過做麥記、sales妹、實Q(看更)呱?

有人偏偏選擇後者,全因可以hea住做~
Tasuku 發表於 19-5-2010 05:47 AM

我舖頭請左個17歲既女女sales,會考全紅,
第一個月我出左萬二比佢~~!!
依家佢做左年半,最高果個月萬六.

依家做sales妹好失禮?
總好過某條冇料扮有料既光頭仔,
搞埋晒d坤人交友網,
呃人而去賺錢好巴閉咩?

人冇分貴賤,種族亦冇分貴賤,
工作又使咩分貴賤呀?
帶有色眼鏡去分階級既人先係最賤!!!!

哈,依家唔使下下留手真係free好多:71:
樓主想搵長工定暑期工呀?
如果係暑期工而屋企唔等住你開飯既話,
搵d專業課程讀下好過啦.
以下係在下觀察後,覺得好多年青人都忽略既,希望指出黎等各位參考下:77:,其實人與人之間(包括上司下屬)既信任往往係從彼此溝通中建立,我發覺好多年青人都欠缺耐性聽清楚、聽明白對方既說話(包括上司既指示):70:,其實能夠聽明白或請求對方解釋你不明白的地方,往往能俾到對方你認真、專注既感覺:71:,久而久之信賴感就會建立:71:不要小看談話、溝通技巧,能與人有良好溝通,往往能係對方心中建立良好印象:61:
姐係你仲未見得成?
佢係咪玩野架= ="
dokho 發表於 20-5-2010 03:58 PM

梗係未啦...
我都唔知牙..不過同佢3唔識7做咩會玩我丫
我舖頭請左個17歲既女女sales,會考全紅,
第一個月我出左萬二比佢~~!!
依家佢做左年半,最高果個月萬六.
...
路人丙 發表於 20-5-2010 04:22 PM

我想問sale咩ga呢?
第一個月有萬二??

大大我同你都係ce仔,我都係到搵緊暑假工
不如去參加下女青年會將會搞既招聘會!
趁岩岩18號先開始派飛不如去指定女青年問問仲有冇飛!
http://www.summerjob.hk/
參與公司係有反斗城,我就打算搵佢果份工:34:

記住仲有一班AL仔同你搶呀,
唔好認為大家樂或者M記咁低劣,返咩工其實都係咁厭惡,
有得你返算好架啦!
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽