Toysdaily 玩具日報

[其他] 做賭場=好搵 ? 定係你地冇做賭場的人以為好搵 ?

成日聽到不少HK/內地朋友說在澳門做賭場=好搵/高收入,等我講下而家ge賭場薪水先:

賭場一般文員文職起薪點約七~八千;熟手(2年經驗or以上)約一萬~一萬三
賭場派牌新手起薪點約八千~九千:熟手(2年經驗or以上)約一萬三~一萬五
賭場清潔起薪點約六千、保安員約八千
室外客戶服務員(派傳單企成日)起薪點約八千~九千

當中不少崗位要24小時輪班、而且假日正日、星期六日冇得放假

其實做賭場真係咁好搵 ??定係你地冇做賭場的人以為好搵 ?
澳門,其實不是外間想像中咁好的,大把人不只收入低、仲冇野做。

p.s.以上資料來自澳門新X天地、凱X門、威X斯人、置地法X王、葡X、等等現職員工
講得好!!!!!!:$
賭場好搵嘛... 指的應該是「開睹場的」... 而非「在賭場裡工作的」...

雖則收入並非外人所感覺的高... 但某程度比其他朝不保晚的已經算不錯了吧...

小櫻上
請問澳門唔係做賭場 既人均收入around 幾多?

賭場派牌新手起薪點約八千~九千:熟手(2年經驗or以上)約一萬三~一萬五
咁請問5~10年, 10 ~ 15年 左右既係幾多?
我聽講d 人一做荷官就做好耐既. 好少做3,2年會轉行.

呢2樣 比香港好好多啦.

做賭場=好搵 會唔會係compare 澳門自己人?

澳門,其實不是外間想像中咁好的,大把人不只收入低、仲冇野做。
完全同意澳門有苦況..其實..邊到地方都一定有佢既難處.

成日聽到不少HK/內地朋友說在澳門做賭場=好搵/高收入,等我講下而家ge賭場薪水先:

賭場一般文員文職起 ...
crossbonemacau 發表於 6-3-2010 05:07 PM
頭像被屏蔽
人比人,比死人...:36:
做賭場,你識搵既話就好搵。有朋友做文職,唔使輪夜,人工萬多,但年尾花紅試過等於成年人工。
泊著好碼頭先有著數,當然呢D係個別情況,唔恨得咁多。反正搵得多者,使得一樣多。有得你做都要受得起。
回復 7# katoributa

有幾可丫~~~~~haha
賭場一般文員文職起薪點約七~八千;熟手(2年經驗or以上)約一萬~一萬三
香港一般文員文職起薪點約四~六千 ; 熟手(2年經驗or以上)約六千~八千

香港冇同類職業不作比較

賭場清潔起薪點約六千、保安員約八千
香港清潔起薪點約四千,保安員返十二小時6850

我公司個姐姐派傳單25蚊一個鍾一個月返足30日每日8小時都係6000

點計都係澳門好(單單以賭場作比較)
香港呢幾年人工一年比一年差
真係係隻狗上邊

當中不少崗位要24小時輪班、而且假日正日、星期六日冇得放假
我份工都一樣,點解我得6,7000= =
今年澳門又有錢派喇