Toysdaily 玩具日報

查看: 7820|回復: 27

[詢問] 請問有人玩咭GAME~魔法風雲會~MAGIC THE GATHERING嗎?

由於好耐無玩過,今次幚人組左副DECK
請問一下我這樣的藍黑組合如何?有甚麼可以改善的地方?謝謝~

CREATURE[7]:      
GRILDED DRAKE   4   
VAMPIRE HEXMAGE 3   

ENCHANTMENT[14]:     
STANDSTILL      2   
ENERGY FIED     4
PLANAR VOID     4  
EQUILIBRIUM     4            

ARCTIFACT[4]:           
LOTUS PETAL     4

INSTANT[14]:      
BRAINSTORM      2
FORBID          2
THOUGHTSEIZE    4
COUNTER SPELL   4
FORCE OF WILL   2

LAND[21]
POLLUTED DELTA  4
WASTELAND       4
SWAMP           4
ISLAND          6
DARK DEPTHS     3

TOTAL[60]

SIDEBOARD[20]:
DAWNATION       4
DAZE            4
CRYPTIC COMMAND 4
EVACUATION      4   
STALKING STONES 4

組合以搶奪他人的生物,(GRILDED DRAKE+EQUILIBRIUM)
用結界防止傷害及抵消對方以墓場增加戰力(PLANAR VOID+ENERGY FIED)
加入大量干涉魔法(COUNTER SPELL+FORBID+FORCE OF WILL)
為防止對方不出生物的關係成為膠著狀態,加入VAMPIRE HEXMAGE+DARK DEPTHS
STANDSTILL+THOUGHTSEIZE+BRAINSTORM等輔助
我無玩開:74:
兩三年前都有玩開,不過身邊越來越少人玩~

家下都無追新卡啦~又要買玩具...無錢:79:
頭像被屏蔽
雖然幫唔到你, 但係......
嘩 , 真係十幾年無玩 lu........有少少懷念

啲卡仲有成一大箱.....  一直想放
最down 係有一次去漫畫店, 想問吓超舊Magic Cards 賣出的可能性.....
比個靚仔串叫我沖灑落廁所好過..........
咁又係﹐ 4th edition, 5th edition先玩, Alpha Beta, 3rd 都無.....
呢啲聽仲有玩的朋友講又restricted, 又ban.
舊果幾代common, uncommon, rare 係無全色logo 分....

唔記得.... 好似果代Urza's Saga ... 我就無玩lu.
追新卡追得太辛苦.  真係好話唔好講用啲錢愛黎食白粉好過.
雖然幫唔到你, 但係......
嘩 , 真係十幾年無玩 lu........有少少懷念

啲卡仲有成一大箱.....  一 ...
Duraxyll 發表於 24-1-2010 08:25 PM

LOTUS PETAL∼舊版野,我有4張,我收果時已經好貴,E+仲貴,超保值XD
LIGHTING BOLT~1分DEAL3度,我收果時60蚊張,E+又唔止
閃LEGEND,封面CARD~保值

如果你常買散包抽,只散買一幅你SET好左既DECK都唔會好貴,新玩咩CARD都無就貴D,但你砌幅冠軍DECK千幾,,之後再砌最多要幾百,你同下D街坊玩根本唔需要咁貴添
唔好學人一出新版就買好多,一堆CARD買左都無咩邊張好用,我寧願睇下有咩COMBO好用先一次過成SET,平好多

我玩左幾年,家中都只有2000幾張牌,可能用左成皮幾野,但我D CARD都叫保值,最起碼同D街邊人打都有6,7成勝率,其餘去店玩下都只會買2~3包,當係娛樂下,唔會搵命搏D CARD
LOTUS PETAL∼舊版野,我有4張,我收果時已經好貴,E+仲貴,超保值XD
LIGHTING BOLT~1分DEAL3度, ...
K動戰士渣古 發表於 24-1-2010 05:30 PM

其實都有半收集, 有幾位artist 啲畫我都幾鐘意.

我都主要collect Weatherlight, Vision, Mirage, 等等幾代.  有時唔係話一出新版就買好多, 但阿超著褲, Arabian Nights, Legends, Ice Age 等我開始已經高價.  
我個時仲係中一,二 ja, 真係無乜$$...

最後班朋友上高中就無玩lu.

我最記得我仲有Sliver Queen.
初中時有玩,玩左2年就無玩,即係仲係暴風雨,克撒傳果陣(閃電龍果堆
SLIVER QUEEN,閃龍龍係普通小朋友砌DECK用的,我同D瘋狂人仕玩的有
綠色無限MANA
紅色3~4TURN殺人快攻DECK
黑白,用反黑部隊+瘟疫,對方根本唔會有怪可以在場上
藍色COUNTER SPELL+磨人底牌
對抗藍色的紅黑狂炸地,FADE OUT地整死人

基本上REBEL,SLIVER,要ECHO果D牌係無可能生存到的~
頭像被屏蔽
我上ebay search 一search.

可能US 同HK 巿場有別, lotus petal, Lightning Bolt 都唔係太貴ja bor.

而我班朋友引以為榮的ice Age Jester's CapX4 都係幾蚊美金.
頭像被屏蔽
SLIVER QUEEN, 當年我抽到四隻.
bad-aries 發表於 26-1-2010 12:20 PM

記得當年玩SLIVER時常被人用毀天滅地等一兩張牌就KO晒我D CREATURE
所以我當時知道左,贏人只需要一兩隻怪就夠~
頭像被屏蔽
SLIVER QUEEN,閃龍龍係普通小朋友砌DECK用的,我同D瘋狂人仕玩的有
綠色無限MANA
紅色3~4TURN殺人快攻DECK ...
K動戰士渣古 發表於 25-1-2010 06:02 PM

我係儲龍的.........所以基本上o既龍我都會儲