eddiem249 發表於 4-1-2022 22:17:29

馬仔 發表於 4-1-2022 06:34 PM
唔好理佢,大家都唔係響同一個層面去傾,你講A,佢講B, 無需要講落去。

我都無興趣同你地討論

馬仔 發表於 5-1-2022 19:55:15

eddiem249 發表於 4-1-2022 10:17 PM
我都無興趣同你地討論

謝謝⋯⋯⋯⋯⋯!!

waiwaiwai326 發表於 6-1-2022 00:43:27

SMP不是每隻都設計差,易爛,如果有師兄發覺某款特別有問題,影相放上來讓大家注意,或者有其他師兄建議修補方法,大家互相交流不是更好?其實任何類型,價位的玩具,大家都遇過佳作及劣作,無謂針對某一條line鞭撻

waiwaiwai326 發表於 6-1-2022 00:50:58

千值練超獸斷手這麼嚴重的失誤後,大家也沒有ban了它的合金line,甚至大把師兄冒第二次上釣風險買version2,大家對其他line可否有同樣的寛容

waiwaiwai326 發表於 6-1-2022 01:09:14

SMP在香港表現真的很奇特,大部份產品逢出必清,永遠等不到插水,炒價魂限品都大把人要,但網上一大班人日鬧夜鬧,似乎常買的人都不出聲維護,不買或少買的人卻不斷批評,究竟什麼回事?

segapso777 發表於 6-1-2022 09:18:35

waiwaiwai326 發表於 6-1-2022 12:43 AM
SMP不是每隻都設計差,易爛,如果有師兄發覺某款特別有問題,影相放上來讓大家注意,或者有其他師兄建議修補方 ...

就是因為某人碰到千值產品有關節問題就猛踩
碰到SMP產品有問題就叫人打銅柱修補+拼命護航(無視其他師兄的問題)
小弟愚見~~戰火就是這樣開始的,報告完畢!

ben1982 發表於 6-1-2022 09:34:29

夠啦, 人地都退場啦.

bigbigfriend 發表於 6-1-2022 11:09:44

其實雙方都沒錯,只是觀點和心態不同。

砌開模型的師兄本身就係有種手作癮,就算出品差劣,也會想辦法把它整好,把問題解決,從中得到玩樂滿足。好像8、90年代那些手辦模型,當時來說造型比傳統注塑模型優秀,但套件差劣,分模線段差大,沙孔滿滿,但都會死磨爛磨,左修右補,為的就是把它漂漂亮亮完成。

玩開成品的師兄,心態上就是”買服務”,我付出這個價錢,就要得到應得回報,貴貴的買回來,為何還要我花時間去修修補補?就算要砌的,明明說明書說不用膠水,但组合後鬆脫,自行用膠水黐就可解決,但心態上也感覺受騙一樣。

另外,說甚麼護航,我不認為玩玩具的人會有這種心態,又不是追星Mirror、Error,只要是鍾意的,理它是甚麼廠造。(當然包括了政治因素除外)

潔白紙巾 發表於 6-1-2022 12:04:08

嘩,路過睇下SRX野變左咁..不過講開, 某位師兄真係好鐘意乜野都同人唱反調..到處都可見到足跡..
目前香港都仲有吹水自由既 大家如果唔啱聽就由得佢自己吹水算啦.

Edmond22 發表於 6-1-2022 15:23:01

waiwaiwai326 發表於 6-1-2022 01:09 AM
SMP在香港表現真的很奇特,大部份產品逢出必清,永遠等不到插水,炒價魂限品都大把人要,但網上一大班人日鬧夜 ...

因為真玩家少

mpp025 發表於 6-1-2022 19:01:49

其實我見到的是,果位師兄,在很多post也像是喜歡表現自己是模型功夫有幾了得,但其實那些只是模型,上色改造技術上的基本功,在留言沒有顧及沒有這個做法或習慣的其他人的感受,又喜歡留言上串人,跟本也不像是舆其他人溝通交流,更談不上是幫助別人,奉勸一句,就算在網路上,也要尊重別人,禮貌溝通,不要時常師傅引上身

nobita16 發表於 6-1-2022 19:57:48

紫月葵 發表於 2-1-2022 01:31 AM
所以,你係話模型就要預佢好易爛?
但係咁點解同樣唔係成品嘅戰隊食玩又鮮有玩爛嘅情況嘅? ...

咪made in jp 同 made on 猜拿o既分別囉...
日本戰隊年度食玩 (非SMP系列) 係日本笨大自己生產

nobita16 發表於 6-1-2022 20:05:06

紫月葵 發表於 2-1-2022 02:12 AM
係囉,明明都掌握到,但就唔分享比同為bandai出嘅其他line,搞到佢哋繼續有易爛呢個缺點仲要玩家搵理由幫 ...

唔係分唔分享的問題, 而係大6廠技術同機器同用料同笨大自己日本生產廠比仲有好大距離, 所以高達模型搞得幾複雜都仲可以保持到高質...

nobita16 發表於 6-1-2022 20:12:22

yugi 發表於 2-1-2022 11:41 AM
乜砌模型仲要預埋佢本身組合設計有問題要幫佢鑽洞加柱?

其實呢個係年齡代溝, 老一輩玩模型果D 通常都會玩埋自改模型, 因為當時D老模技術未係好好, D產品通常都係睇唔順眼, 久而久之就會學識埋自己改裝, 所以你講得冇錯上一輩砌模型真係預左佢組合設計有問題咁先玩得仲開心

nobita16 發表於 6-1-2022 20:14:38

segapso777 發表於 2-1-2022 07:13 PM
笨大的產品有問題就笑別人不會打銅柱~~不會整不會修
千值的產品有問題為什麼不叫別人修???
閣下真是神邏 ...

公道D講, 模型要改裝點都比一隻合金成品要修理易好多o既
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21
查看完整版本: 食玩 SMP [SHOKUGAN MODELING PROJECT] SRX