Agito 發表於 4-10-2020 19:28:12

儲了30年玩具很難斷捨離(續)

儲了30年玩具很難斷捨離,
唔喜歡根本唔會買,
除非玩具損壞/爛得好犀利才會丟/賣,
否則完整的玩具在我的價值觀排位很高,
但屋企人眼中卻剛剛相反,
最弊係新玩具仍不斷推出仍然有買。
始終儲存空間不足係一個好大的問題。

Lau 發表於 4-10-2020 21:48:52

自己畫條界線...

以後唔再買 / 嚴選來買!!

或真係賣緊些出去,以讓出空間!!

其實我自己就會忍手...

好似 RX-78-2 模型,歷來都有好多版本,好多種 Grade 都出過...

我就只買 MG 和 SD,MG 由 1.0,1.5 ,one year war,2.0,3.0...

我都無不斷買,只買了一個就算數!!

玩具係不斷推陳出新的,若同一個一有新款就買,不斷買...

真係間屋大大都無位放!!

joveinhk 發表於 5-10-2020 09:37:28

摟主又開多個帖講同一樣既野~
前帖已經有好多人比左不同的建議
最後決定自己該點樣玩落去
都系由你自己決定
自己知自己事
自己問題自己解決
:36:

HighLamb 發表於 5-10-2020 13:45:07

逾200人悼念金庸 獲贈《看破 放下 自在》紀念冊
https://www.hkcnews.com/news_%E6%96%B0%E8%81%9E/hk-discuss/2018/11/%20%E9%87%91%E5%BA%B8-%E6%9F%A5%E8%89%AF%E9%8F%9E-20181112190906_26c8_large.jpg
https://www.hkcnews.com/article/16384/%E9%87%91%E5%BA%B8-%E6%9F%A5%E8%89%AF%E9%8F%9E-%E6%96%87%E5%8C%96%E5%8D%9A%E7%89%A9%E9%A4%A8-16392/%E9%80%BE200%E4%BA%BA%E6%82%BC%E5%BF%B5%E9%87%91%E5%BA%B8-%E7%8D%B2%E8%B4%88%E3%80%8A%E7%9C%8B%E7%A0%B4%E6%94%BE%E4%B8%8B%E8%87%AA%E5%9C%A8%E3%80%8B%E7%B4%80%E5%BF%B5%E5%86%8A

Agito 發表於 5-10-2020 19:36:40

Lau 發表於 4-10-2020 09:48 PM
自己畫條界線...

以後唔再買 / 嚴選來買!!

我現在也是嚴選的買。

玩物大志 發表於 6-10-2020 13:48:03

joveinhk 發表於 5-10-2020 09:37 AM
摟主又開多個帖講同一樣既野~
前帖已經有好多人比左不同的建議
最後決定自己該點樣玩落去

X2

{:1_377:}

TransformCube 發表於 7-10-2020 12:06:09

時間會沖淡一切,將啲玩具入晒箱放埋一邊遲啲買過乜刀唔記得,過一排習慣咗就無動力去買新嘢:p

laiken 發表於 7-10-2020 18:36:26

其實玩具可以係個無底深潭,就算俾你住獨立大屋有間房專擺玩具,但如果乜玩具都入手,幾年已經可以放滿。
所以自己要好清晰個方向。
而且有d會不斷出新,或者有唔同系列,甚至唔同廠都會出,咁就要作取捨。

keroro-1972 發表於 7-10-2020 20:03:15

三十年數量應該都唔小咁有冇定時做好保養先? 好多玩具可能早已經變色變型或自動粉碎了

有部份仲會極速出油脫色要經常打理, 保養得唔好賣都冇人收

呢十年玩具廠質數感覺係越來越差所以更加要精益求精

Lau 發表於 7-10-2020 22:29:58

laiken 發表於 7-10-2020 06:36 PM
其實玩具可以係個無底深潭,就算俾你住獨立大屋有間房專擺玩具,但如果乜玩具都入手,幾年已經可以放滿。
...
同意!!

完全係我想講既意思!!

Agito 發表於 10-10-2020 08:59:20

keroro-1972 發表於 7-10-2020 08:03 PM
三十年數量應該都唔小咁有冇定時做好保養先? 好多玩具可能早已經變色變型或自動粉碎了

有部份仲會極速出油 ...

是,一係玩具質素越來越差,一係日本訂價瘋狂加價。
頁: [1]
查看完整版本: 儲了30年玩具很難斷捨離(續)