gamelife 發表於 27-9-2020 22:26:08

Lau 發表於 25-9-2020 09:40 PM
你試下同個官或律師咁講,或同你老細咁講,睇下佢地點剷你??

「我 (老細等) 唔要長篇大論,又唔點到 p ...

如果係個官,我媽叉佢得2分法,你都可以失業了;如果我有呢啲老細,一早踢炮。需知道我出嚟做嘢靠經驗累積同技術,對方沒尊重時我又洗咩比好臉色?

同埋呢個post我第一個帖已經回應咗由結果來說一定掛勾。至於其他說話只不過是延伸,如果每一句討論都要解畫,那可能要講到出年?

Lau 發表於 27-9-2020 22:55:11

gamelife 發表於 27-9-2020 10:26 PM
如果係個官,我媽叉佢得2分法,你都可以失業了;如果我有呢啲老細,一早踢炮。需知道我出嚟做嘢靠經驗累 ...

在法庭上,一就係,二就二!!

係就係,唔係就唔係,你唔係唔知瓦??

我唔該你地兩個淨開雙眼睇清楚,我有俾 3 個 options 你揀架,唔係 yes / no question !!

你地答我都唔係答哂我所有論點,咁我好奇你某一論點有何不可??

gamelife 發表於 28-9-2020 13:32:24

Lau 發表於 27-9-2020 10:55 PM
在法庭上,一就係,二就二!!

係就係,唔係就唔係,你唔係唔知瓦??

網路判官上身?

Lau 發表於 28-9-2020 13:47:02

gamelife 發表於 28-9-2020 01:32 PM
網路判官上身?

只係大家討論下姐!!

gamelife 發表於 28-9-2020 15:58:15

都係諗下點樣搵多D錢仲實際啦, 鐘意買樓當倉又得, 比錢租倉又得

沒空間不停買玩具, 又大心癮, 都係死症架啦

我最近都迷上GK, 但現在的收藏空間完全不足夠, 所以都係自己想辦法擴展空間

Lau 發表於 28-9-2020 16:29:36

gamelife 發表於 28-9-2020 03:58 PM
都係諗下點樣搵多D錢仲實際啦, 鐘意買樓當倉又得, 比錢租倉又得

沒空間不停買玩具, 又大心癮, 都係死症架 ...

錢係重要!!

但係喱個世界上唔係乜都可以用錢黎衡量既!!

gamelife 發表於 28-9-2020 17:30:02

Lau 發表於 28-9-2020 04:29 PM
錢係重要!!

但係喱個世界上唔係乜都可以用錢黎衡量既!!

其實都係講緊買不停沒空間而煩惱姐

係呢個moment硬要拉埋情懷同回憶點滴去講真係沒咩意思

Lau 發表於 28-9-2020 20:58:13

gamelife 發表於 28-9-2020 05:30 PM
其實都係講緊買不停沒空間而煩惱姐

係呢個moment硬要拉埋情懷同回憶點滴去講真係沒咩意思 ...

樓主係買不停,無足夠空間...

但幾時都好,總不會錢就係最好!!

可能你城日都係錢錢眼,但我可不是!!

gamelife 發表於 28-9-2020 21:53:05

Lau 發表於 28-9-2020 08:58 PM
樓主係買不停,無足夠空間...

但幾時都好,總不會錢就係最好!!

大家水平唔同, 你認為我綜合意思係錢, 而我出發點本來就斷捨離

我做人很簡單, 搵到錢, 買玩具, 買樓, 買車, 享受生活, 就是這麼簡單.

如果你覺得我係一個沒情懷的男人

那我為了收藏玩具而買樓又點計?

而且我沒睇唔起任何的人收藏, 你話一張紙, 一粒骰子等等都係無價.

那都是需要空間收藏, 沒沖突的.

全部留言我都沒一句叫人放棄自己情懷, 何來成日講錢呢?

唔通係因為我用價錢而評定玩具去定留?

咁呢個只係一般建議, 我自己個櫃都好多低於1千蚊以下玩具

就係睇下自己能力可唔可以保留呢D野

100隻扭蛋, 隻隻都係情懷, 對比10件2千蚊機械人, 沒咩情懷

咁未賣走戈10件機械人LO

一段文章就係睇文章大意, 中學定小學中文測驗都有教啦

Terryuhk 發表於 28-9-2020 22:59:32

我自己個櫃都好多低於1千蚊以下玩具

就係睇下自己能力可唔可以保留呢D野

100隻扭蛋, 隻隻都係情懷, 對比10件2千蚊機械人, 沒咩情懷

咁未賣走戈10件機械人LO

couldn't agree more!

Lau 發表於 29-9-2020 11:53:40

gamelife 發表於 28-9-2020 09:53 PM
大家水平唔同, 你認為我綜合意思係錢, 而我出發點本來就斷捨離

我做人很簡單, 搵到錢, 買玩具, 買樓, 買 ...

係!!

大家水平唔同,強調既野都唔同!!

係你城日用錢用衡量玩具,又話搵多錢好,情懷和回憶無意思...

我至會話你錢錢眼!!

唔該你睇番你以前打過既字啦!!

搵到錢,買車買樓,買自己鍾意既野無問題,我幾時話有問題呢??

其實你都有至少兩次答一大段野,都唔知講乜,我懷疑你理解有問題,唔係就係表達有問題...

多多得罪...

gamelife 發表於 29-9-2020 13:29:21

Lau 發表於 29-9-2020 11:53 AM
係!!

大家水平唔同,強調既野都唔同!!

邊一句情懷同回憶沒意思呢?

呢個POST至少有2個人認同同理解我的說話

但有沒人認同過你的留言?

答案顯而易見

Lau 發表於 29-9-2020 13:45:18

gamelife 發表於 29-9-2020 01:29 PM
邊一句情懷同回憶沒意思呢?

呢個POST至少有2個人認同同理解我的說話

係你自己講架!!

" 係呢個moment硬要拉埋情懷同回憶點滴去講真係沒咩意思"

叫你自己睇番自己打過些甚麼,又唔睇,仲響度問問問??

另外,我早估到你會用有人同意你來講架喇!!

但我想講,有人同意定唔同意並唔全然代表些甚麼??

一個銀仔都有兩面,有些看到公就話公,看到字就話字!!

你唔係唔知網上言論可以好片面,在 Facebook ,一些標奇立異、嘩眾取寵的留言,反而會有多人 like,但一些講人話、正向的說話就無乜人 like,你得閒睇多些 Facebook 啦!!

每個人既取態都可以唔同!!

我又無話你全然唔啱,只係我們兩人既價值觀、取態都唔同罷了!!

gamelife 發表於 29-9-2020 13:47:17

Lau 發表於 29-9-2020 01:45 PM
係你自己講架!!

" 係呢個moment硬要拉埋情懷同回憶點滴去講真係沒咩意思"

係呢個moment好明顯就係買玩具數量與自己空間不足而煩惱的moment

何來標奇立異?

Lau 發表於 29-9-2020 14:05:59

gamelife 發表於 29-9-2020 01:47 PM
係呢個moment好明顯就係買玩具數量與自己空間不足而煩惱的moment

何來標奇立異? ...
我真懷疑你理解有問題!!

明明頭先都唔係講緊 "玩具數量與自己空間不足而煩惱的問題"...

我又無話到你標奇立異,只係舉例咁講!!

唔該你攪清楚我們現在講緊些甚麼再算吧!!
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8
查看完整版本: 冇樓屬於自己空間係甘買玩具係咪病態?