天馬流星拳 發表於 1-12-2014 02:09:08

存放玩具迷你倉問題

我諗家居空間問題好多大大都會無何奈何開倉, 成日都想知究竟有幾多人要開倉, 我諗開得倉每月都起碼買少一隻, 甚至更多玩具, 我情況就好似以下咁.

原因: 玩左玩具十幾年, 多數都係吉盒入倉, 或者等緊攞入境紙前可以暫放. 有料既通常都係一玩一儲之下, 儲嗰隻入倉. 更加響家中大人經常'提點下'香港地家居幾銭呎, 倉幾錢呎計算, 家居應該要留做活動空間既慨念下, 我唯有開倉.

1.)咩迷你倉體積? 115D x 90W x 250H x 2個 (夾埋擺左宜家啲大膠箱成10個, 紅白藍大慨20個同大量HT散紙盒...)
2.)有冷氣嗎? 有, 不過冬天應該無開, 有都感覺唔到有風.
3.)響邊區呢? 紅磡
4.)可以24小時進入嗎? 可以, 因為倉門用密碼門鎖, 不過工廈看更非常白眼我, 因為我成日零晨去, 開佢大門鐡閘, 瞓覺嘈醒佢.
5.)儲左幾耐呢? 4年多.
6.)每月大慨用幾錢呢? 大慨現時隻半正常HT... 之前每年加租.

我個倉幾殘不過有冷氣,可惜業主下年收場唔做要搬,諗起過農曆年前搬好大鑊. 有冇大大知紅磡或官塘有好介紹, 謝謝各位.:59:

felixchi 發表於 2-12-2014 15:36:05

mankind 發表於 2-12-2014 01:26 PM
自己用了儲存易, 24hr, 電子卡入, $6xx一個月 有冷氣
128立方呎 = 4呎(長)x4呎(闊)x8呎(高)    
實用面 ...

me too, i sometimes go to the stock....

alessandrowong 發表於 1-12-2014 03:29:05

土瓜灣有價錢OK,可以pm我

nathanching 發表於 1-12-2014 09:04:38

用開一間比坊間貴3~4成既倉. 一個月成千蚊, 不過佢係唯一一間俾到我信心去長擺. PM me if you want to know which one

yugi 發表於 1-12-2014 09:33:55

反正放左入去都唔方再拿出來, 我情願賣好過了

asaleong 發表於 1-12-2014 10:28:42

個個月俾租計落都幾甘,D吾玩的玩具我會放番出去

天馬流星拳 發表於 1-12-2014 19:17:17

alessandrowong 發表於 1-12-2014 03:29 AM
土瓜灣有價錢OK,可以pm我

大大可提供迷你倉資料及地址嗎,謝謝.

御遠將 發表於 1-12-2014 22:30:47

新蒲崗有間...儲存王,大大可以自己搜尋下

豆腐員 發表於 2-12-2014 09:18:33

玩得玩具,就有D個問題,千年不變

我都有D個問題,所以都小買左,無奈

mankind 發表於 2-12-2014 13:26:38

自己用了儲存易, 24hr, 電子卡入, $6xx一個月 有冷氣
128立方呎 = 4呎(長)x4呎(闊)x8呎(高)    
實用面積16平方呎(可放30個22.5寸x13.5寸x16寸紙箱)

昨晚入去擺野, 見隔離位有個叔拎埋notebook, 影相攪拍賣, 應該唔小人租來放住又賣下野咁, 至於要唔要租就各人選擇唔同啦,我都唔捨得賣, 所以會間唔中上去玩下, 不過都有d會放返出去, 自己攪網上店都可考慮下, 玩玩具有出有入會好點{:2_257:}

超港人 發表於 3-12-2014 17:38:45

frankie 發表於 3-12-2014 23:18:27

屋村時代隣居將單位做埋貨倉 , 晚晚同toys 模型一齊訓覺 , 幾正呀 !!

响邊租倉真係要考慮地區 , 長放要玩無得玩即係無左玩具嘅意義 ...

Tsuen Mum , Sheung Shui 係租平 , 但來回個兩三個鐘 , 咁即係點.......,

遊俠 發表於 6-12-2014 11:54:20

玩具 - 主要用處係玩, 或作觀賞之用

如果買咗唔玩, 放喺月租迷你倉,
同娶咗個老婆但各自各住唔見面有乜分別?

咁不如慳返啲錢, 留返係玩具舖個倉好過

***以上純屬小弟個人意見, 與本主題並無衝突***

asaleong 發表於 6-12-2014 12:04:04

遊俠 發表於 6-12-2014 11:54 AM
玩具 - 主要用處係玩, 或作觀賞之用

如果買咗唔玩, 放喺月租迷你倉,

咁又吾好咁講,租得迷你倉的師兄都係有D經濟基礎,就當多一個私人空間
(好多結左婚吾一齊住係因為無錢租房,情況吾可以相提並論)

遊俠 發表於 6-12-2014 12:07:34

asaleong 發表於 6-12-2014 12:04 PM
咁又吾好咁講,租得迷你倉的師兄都係有D經濟基礎,就當多一個私人空間
(好多結左婚吾一齊住係因為無錢租 ...

個人覺得, 有經濟基礎的話, 就應該係放喺屋企, 唔喺寄居他人
冇位, 不如唔買
頁: [1] 2
查看完整版本: 存放玩具迷你倉問題