kinis 發表於 29-5-2014 12:13:08

回復 89# toylover
問題係笨大唔能夠理以前幾錢而家幾錢, 因為一模一樣的貨(內容及包裝) 佢再版唔能夠加Yen 價定價,雖則 07 年果次再販, 最平3魚唔連六角箱都買到, 而家就算7-8魚都有人要, 雖然成本上漲好多, 但笨大決不能將 yen 價提高, 咁樣會俾人話, 佢有心用合金魂黃金俠來賺錢要加定價的話, 只能加料或改色, 用新型號, 好似 GX-53 變 GX-65 咁, 睇佢有無心做囉
不過又係成隻鍍金的話, 睇怕佢將定價加一倍都未必好好賺

toylover 發表於 29-5-2014 12:33:46

回復 91# kinis

笨大的產品接近獨市, 佢的第一輪 markup 可能 200% 都得
就算跌到 150%, 只是賺少 d, 要 keep 日元定價唔難

去到 90%, 如果佢嫌賺得唔夠多, 最多咪以後唔再販, 佢又冇承諾過所有產品一定會再販

kinis 發表於 29-5-2014 12:51:04

回復 92# toylover
我講的唔能夠, 唔係指消費者俾唔俾佢加的意思, 而係佢似乎有某D約束, 叫做 "再販" 的貨就只能保持原本定價的意思, 好似 GX-53 咁, 佢又加武器座又改GX 號先可加價

宇宙之王者 發表於 29-5-2014 13:09:00

回復 89# toylover

唔可以話你錯,每人睇法唔同,包括笨大,君不見有D市面都未賣晒佢又再版例子多的是,佢地再版如果咁易推斷到個思維,咁唔會咁多人高追,你估真係錢多無訂洗.

宇宙之王者 發表於 29-5-2014 13:26:26

回復toylover
我講的唔能夠, 唔係指消費者俾唔俾佢加的意思, 而係佢似乎有某D約束, 叫做 "再販" 的貨就 ...
kinis 發表於 29-5-2014 12:51 PM [url=http://toysdaily.com/discuz/redirect.php?

原來係咁....

toylover 發表於 29-5-2014 13:27:24

回復 94# 宇宙之王者

有時賣晒未笨大又未必100%知, 佢只知佢個倉比人清咗幾耐

市面未賣晒亦有機會比人收起, 當最多貨時特登唔賣, 等市面完全冇貨佢先逐少拎出來賣
我都試過買嘢, 市面全部賣晒, 但有鋪放了一盒出來, 價格貴少少但仍算合理, 以為最後一盒咪買, 點知過幾日再去行, 佢又再放一盒出來, 隔多個禮拜, 加多 $50 添, 即係佢可能仍有貨, 只是收埋慢慢炒貴

whitedol 發表於 29-5-2014 14:48:15

回復 96# toylover
第一水冥王...

宇宙之王者 發表於 29-5-2014 15:10:38

回復 96# toylover

所以咪話你錯唔晒囉! 但你講個D,多數細鋪生存之道行為,一般大鋪唔會咁,遠的唔講,美少女SHF 出左幾多個月?宜家又話再版,成街都係未賣晒,唔通又話D人收埋? 你當笨大瞎?但 佢硬係要再版都無佢法!   所以我先話唔可以再正常準則常理去估佢咩應該再版

fungfelix 發表於 29-5-2014 16:21:52

今次又多貨如金毛, 小心

老文 發表於 29-5-2014 16:39:56

回復 99# fungfelix

咁要去頑佬訂定四佰蚊野既單先囉:57:

kinis 發表於 29-5-2014 16:40:56

回復 99# fungfelix
小心乜? 再販多貨唔好咩? 定係仍可能係流料 ?

mythsgod 發表於 29-5-2014 16:50:02

mythsgod 發表於 29-5-2014 16:52:14

gazza1211 發表於 29-5-2014 17:41:39

回復kinis

官方也確認了再販!
mythsgod 發表於 29-5-2014 04:52 PM http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif

太好了∼∼∼!玩家的好消息!!

tolete 發表於 29-5-2014 17:59:58

太好了∼∼∼!玩家的好消息!!
gazza1211 發表於 29-5-2014 05:41 PM http://toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif

gazza兄有興趣入返隻嗎?
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8
查看完整版本: 超合金魂 GX-40 六神合體 再販 ?