藤原忍 發表於 17-3-2014 00:27:19

有沒有大大在buyee 代購日本yahoo玩具呢?

(1)運費是否好貴呀?
(2)若day 1 成功投得玩具,多少天送到香港呢?
(3)若用ems收費送來,運費是否好貴??
(4)是否只得buyee 網站才可bit 日本雅虎產品呢??仲有沒有其他手續費較平的途徑呢??
(5)在這buyee 各位有沒有心得呢??

thank you

果汁先生 發表於 17-3-2014 03:02:38

沒用過這間
用過其他
一星期左右到
計埋運費手續費 我自己接受到   
6,7百既野 大約十算價錢再低會十算再畀多幾十蚊
愈高價既野 愈抵 有次買 3萬5千幾YEN 好似2千八九港紙 搞掂

Gainax 發表於 17-3-2014 15:38:15

其實除左睇貨品本身價值外,重有好多野會影響最終找數金額多少

第一就是size,航空重量是計size的,物品就算好輕但總size好闊的話運費係好金的;

第二就是日本轉運公司同物品所在地既地區距離,比如轉運公司在東京,但yahoo物品所在地是九州,北海道什至沖繩,第一程日本國內運費可以差好遠;

最後就要加日本銀行手續費,如果鋪頭放yahoo要加銷售稅,以及代bid公司的佣金等

felixchi 發表於 17-3-2014 16:31:09

回復 1# 藤原忍

(1)運費是否好貴呀? If heavy then yes
(2)若day 1 成功投得玩具,多少天送到香港呢? it depends. Witin a month.
(3)若用ems收費送來,運費是否好貴?? if not too heavy then around JPY3000
(4)是否只得buyee 網站才可bit 日本雅虎產品呢??仲有沒有其他手續費較平的途徑呢?? buyee is the most convenience way as you can bit like in Yxhoo HK
(5)在這buyee 各位有沒有心得呢??I used them for times and they are very nice to answer all questions. So far no problem at all.

gunbaron 發表於 17-3-2014 17:06:36

http://image1.shopserve.jp/antique-rasisa.com/pic-labo/TO1633-1.jpg?t=20100428144344
日本D運貨比HK算平,而且己經係Ems,以我上次bid隻80年代小飛俠為例,我6千2Yen完,+620手續費+200銀行費,+2000郵費(包由賣家寄去 buy依+buy依 寄來HK),銀行張單係$6魚半HKD(以7算計),我一星期就收到

kfhrider 發表於 18-3-2014 14:44:53

我試過用,
一個字, 貴!
10% + 200羊手續費 + EMS運費!

所以只幫襯過一次

玩具Joe 發表於 18-3-2014 19:06:53

我上次買16本漫畫運費就甘D, 國內連EMS到香港要4600yen....幸好16本漫畫只係3500yen, 除開每本$40都仲可以接受....

藤原忍 發表於 18-3-2014 23:49:25

不好意思,各位大大,小弟早兩天成功登記,及買了兩件舊玩具,各3700 日元和1700日元(已經包括各200日元和500日元的手續費啦),不太重的(運費未通知幾多),因BUYEE 組合為一張單另外收取500日元,想問各位我今次把兩件舊玩具各自分開送來定組合一張單的全部運費較為化算呢??thank you

Gainax 發表於 19-3-2014 00:06:56

回復 8# 藤原忍

如果佢比你集運,當然係集齊一次寄黎化算

好多代bid公司因為想多賺你錢,都會獨立單獨計運費的

藤原忍 發表於 19-3-2014 00:15:08

但如果集運居然要加多500yen,這和amiami好不同,amiami冇這樣呀{:1_206:}
所以我剛才才這樣問

Gainax 發表於 19-3-2014 11:16:47

回復 10# 藤原忍

網店同代購公司又點同,件野唔係代購公司賣比你

佢只係中間人幫你做橋,佢係佣金同運費匯率差額抽水營運的...

gunbaron 發表於 19-3-2014 12:50:21

如果你好似我甘,多數bid舊合金,計落乜有著數,因HKD懷舊舖食水好深,價$任佢up,但如你bid新玩具,計埋運費一定吾化算

玩具Joe 發表於 19-3-2014 20:06:45

收您500yen係因為佢要幫您re-pack過D野....當中可能有manpower及額外包裝物料....

C-tong 發表於 20-3-2014 16:41:45

如果你好似我甘,多數bid舊合金,計落乜有著數,因HKD懷舊舖食水好深,價$任佢up,但如你bid新玩具,計埋運費一定 ...
gunbaron 發表於 19-3-2014 12:50 PM http://toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif

我都係bid啲舊合金,不過我就覺得手續費 10% 太貴
   舊合金件件都幾萬円,乘出嚟吓吓都幾千円......覺得好貴:unhappy:

玩具Joe 發表於 21-3-2014 00:14:46

我覺得1萬yen樓下用buyee 都ok, 太貴就唔好哪....

八卦一問C-tong大大, 合金boxset EMS 寄香港太約幾錢到? Thanks!
頁: [1] 2
查看完整版本: 有沒有大大在buyee 代購日本yahoo玩具呢?