Dick.Po 發表於 6-4-2013 17:47:21

【金光閃閃多美麗,金光閃閃叫人迷】超合金黃金戰士限定BOXSET(上)

故事講述伊巴魯達軍團被逐出第三世界機械次元空間,企圖侵略地球,控制人類。可惜他們的計劃被同樣身處第三機械次元空間的黃金戰士識破,它決心保護地球,消滅這班惡魔。每次伊巴魯達派他的手下侵略地球時,黃金俠必定用所有的力量來底抗。當敵人的怪獸變成巨大機械獸後,黃金俠亦變身成巨大黃金戰士,把這些怪物打敗。平時它常躲在英雄褲袋和身邊,一有突發事件便出擊。黃金俠擁有驚人的知慧,它與人類一樣會說話、睡覺。它來地球的目的是要聯合英雄對付伊巴魯達,是人類的好朋友。這段卡通於八十年代推出,在電視上播放,是八十年代其中一套日本經典之作卡通片,直到現在都有很受歡迎。

不經不覺呢SET復刻黃金俠都有6年歷史了(2007)
想當年由公佈大家驚為天人到PART2 水浸跳樓無人問津....
但當年復刻的確為不少青年(!?)完夢。
記得細個在放學後都會到玩具店外眼金金甘望住....
到大過想買既時候又炒到上天....
現在一次過擁有你話幾開心呢∼
限定的BOXSET用木盒包裝一SET6隻,
不過PART 1 BOXSET 的偵察戰士和時間戰士是金色的,想買原色就要買散裝。
而PART2就重覆了銀色的時間戰士同黑色的偵察戰士,印刷戰士就冇複刻,
結果大家要齊人都係要買舊版.....
另外散裝重有黑色的黃金戰士呢,當年都是大家珍藏的對象!
不過電鍍玩具一玩就會氧化....如果大家重買到全新的就要好好珍惜了,
經典復刻可一不可再,希望大家都能擁有童年最愛的玩具啦∼

http://www.youtube.com/v/4R3KgNFVUY8?hl=zh_TW&version=3&rel=0" type="application/x-shockwave-flash

黃金戰士 (無線電視卡通片集"黃金戰士"主題曲)
曲:山本正之詞:鄭國江編:

烏蠅都嚇死 貓兒也嚇死
週身機關了不起
是用純正黃金來做你
自動變戰士
聰明伶俐神力更犀利
黑心醜惡奸鬼要迴避
奸賊作反全力對抗顯本事
不偷懶不識話費事
驅惡魔 不釵穫V此地
警戒他 使他不敢太卑鄙
維持治安 永打不死
將魔黨盡掃除
盡力追盡力追 盡力保護大地
神奇無敵世人知
高飛吧 高飛吧 解開危機
一起肅清惡罪
正氣永遠維護
勇氣永遠無懼
前進衝刺那管雷和雨
金色的勇戰士

GB-37 超合金黃金戰士(黃金俠)

為四角形的金色打火機所變形。為小戰士軍團的首領;對小龍而言猶如兄長。平常時的大小只有如手掌般而已,但是只要通過於異次元空間七色彩虹(レインボーロード)後,馬上就會變成一個身高30公尺;體重200噸巨大無比的機械人。必殺技為金電掌(ゴールドクラッシュ)

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/10053_10152744700065096_959041611_n.jpg

Dick.Po 發表於 6-4-2013 17:50:10

GB-38超合金偵察戰士

Dick.Po 發表於 6-4-2013 17:52:44

GB-40 超合金時間戰士(時計俠)

Dick.Po 發表於 6-4-2013 17:53:58

GB-41超合金地圖戰士

Dick.Po 發表於 6-4-2013 17:56:03

GB-42 超合金機械戰士(工具俠)

Dick.Po 發表於 6-4-2013 17:57:07

GB-86 超合金雷達戰士(電腦俠)

Dick.Po 發表於 6-4-2013 17:57:38

【前進衝刺那管雷和雨.金色的勇戰士】超合金黃金戰士限定BOXSET(下)多謝大家收睇∼
http://toysdaily.com/discuz/thread-206089-1-1.html
:77:

lun1516 發表於 6-4-2013 18:33:47

正~~~舊版有舊版既好!!!

星月夜 發表於 6-4-2013 19:01:51

金光閃閃多美麗,金光閃閃叫人迷 , 呢套我已唔記得劇情 , 我細個睇呢套時曾有個疑問 , 點解一個細佬仔會有個金色打火機 , D 大人會比咩.....

gazza1211 發表於 6-4-2013 19:12:45

個盒很靚。如果超合金魂出全系列就好啦。。。。。。。。。。

uccoffee 發表於 6-4-2013 19:35:37

D相靚到爆炸囉
不過齣動畫最後爛尾有D可惜

馬仔 發表於 6-4-2013 21:01:53

原來修理戰士係按個頭彈開,而家先知道。:@

Mo.P 發表於 6-4-2013 23:46:18

樓主D相影得好靚{:1_221:}, 我都好鐘意個木盒, 個盒放左係床下底, 唔知有冇發霉:60:
同埋電鍍玩具真係會氧化, 但自己又鐘意放出黎 display 可以日日見住, 得閒又可以攞出黎玩下.
笨大出復刻真係好, 平均都係二魚五一隻, 仲有個精美木盒包裝, 正.
偵察戰士我都另外買左隻銀色卡通原色,印刷戰士我就無買舊版喇.

timothy276217 發表於 6-4-2013 23:52:56

一見到金光閃閃就真好鍾意,不過可惜最後都係無買到{:1_225:}

弄內洋太 發表於 7-4-2013 00:17:38

:ice:當年呢SET嘢~~陷價陷到PK~~歌都有得唱“預訂變烈士”~~~
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 【金光閃閃多美麗,金光閃閃叫人迷】超合金黃金戰士限定BOXSET(上)