Toysdaily 玩具日報

查看: 29807|回復: 36

[玩具報告] 合體靠毅力!! MINDWIPE+SKYSTALKER 介紹/小改造/大合體(強行)!!!

近期TF MOVIE打住NEST名號
出左新兩WAVE既產品
其中有幾隻都非常出色
例如之之前介紹過既大漢, 暗霧都係好物
今次來個大長篇, 介紹一下MINDWIPE(蝙蝠魔)同SKYSTALKER(天行者)呢對拍檔

MINDWIPE本來係頭領戰士, 可變成吸血蝙蝠, 今次起NEST入面就變成F117隱形戰機
至於SKYSTALKER本來係MICROMASTER, 係變車的...但就有加大穿梭機基作支援
今次變成無人偵察機, 都算勉強可以啦...

MINDWIPE飛機形態相當好, 機形流線完整, 最正係機身極之薄, TF黎講好難得的
機翼上有少許狂派紋身, 個人認為配得幾好

SKYSTALKER亦好出色, 流線完整, 而最正係將單眼SET左起機頭, 無人偵察機既感覺更強烈
特別一提, 今次少有地應用左光啞面混合既模具生產, 強調左D DETAILS, 整體質感提升左好多

飛機MODE所謂合體, 我唔係就咁疊起的! 係官方設定來XD
我估係想學MACROSS? 主機加隻GHOST, 概念黎講我好鐘意, 出來既效果就...勉勉強強啦

先介紹SKYSTALKER, 由於變型設計好有趣, 所以留返俾玩家自己享受, 唔影了^^

頭雕非常好, 單眼設計好日式, 而且甚有無人量產機FEEL, 可惜難買到, 唔係我真係想買3隻...

可動性極強, 爆好玩, 唯一問題係腳板落左彈簧, 比較難企, 同埋浮空唔太方便影相

背翼可以拆出兩把斧頭, 非常討喜既設定

官方亦有GELWALK模式! 而且完全唔牽強

好鐘意個設計, 好似可以用腳抓住敵人, 再變埋上半身用斧頭攻擊
作為支援機好合適

到MINDWIPE了!

頭雕勁正! 好似戴左紅超, 而且令我諗起鷹頭獅

人形亦算係好平衡, 可動無SKYSTALKER咁好, 但已經好夠玩了, 變型都係唔影, 留返大家享受

腳部我修改左少許, 將大腿既DETAIL削走左D, 小腿內側又削左D
等佢可以伸直腳

原本係咁的

武器有兩把軍刀, 但固定左起拳頭, 而且只能反握

拍檔出擊

最後來個禁斷既大合體!!合體靠毅力!
本身兩者係無合體設計的, 因睇完外國FORUM, 有人試過強行合體
自己又試下, 原來真係得的! 而且都OK實淨

合體準備, 將SKYSTALKER變成圖中咁, 注意車輪要拉出, 再從後插入

頭部插入MINDWIPE BODY, 雙手好似勇者王咁從腋下穿過去

屈起對翼

將斧頭夾落對腳, 合體完成!!

合唔到既話, 可以參考下呢幾張圖

合體後成個比例再改善左, 本身MINDWIPE有D大頭仔FEEL, 合完就OK晒了!
而且個合體好有POWER MASTER FEEL, 大家買到既就試下啦~

話說回來....我搵左好多間吉吉, 最後去埋千色先買到SKYSTALKER...同WAVE其他SCOUT都好難搵
反而MINEWIPE見到斗斗有大量
都唔知搞乜...孩記可否唔好再搞ASSORTMENT?
唔係唔想買, 但真係好難搵呀....
嘩~真係堅喎:44:
勁!!!!

回復 1# L-U

正WOR~~~我都搵緊SKYSTALKER
合左體之後
胸口超似超重神~
勁型!
:shiny: 合體好型
嘩~!!型到想唔識佢地都想買黎玩!!(只知佢地係tf...邊個打邊個就唔識分)
未變型d~~~~~~~~:71:
i want them, good
:71:
兩個字: 型棍!!
兩個字: 型棍!!
fktuen 發表於 25-2-2010 01:22

點棍法?:34:
點棍法?
七國咁亂 發表於 25-2-2010 02:47 AM

:66: 棍就的確冇~
    但角就大把~ 可能因為多角多尖畢甩野啩,真係覺得外型無得頂!
    :36: 不過幸好我不是老變 fans~ 逃過一劫~ :43:
好多正圖 :71:
THANK YOU!!
試了你的合體方式,勁正!!