side3net 發表於 29-12-2009 18:32:38

最失敗的FF正傳, FF XIII

FF XIII終於正式玩完.....等了四年, 就是這個樣子....

要選最失敗的FF, 筆者一直覺得就是FF VIII, 那個抽魔法系統極之白痴, 怪物會伴隨主角的LVL一起提升.
變成了, 有人居然出現了有人在LVL20已經爆機的狀況
那個抽魔法系統更是白痴得浪費時間, 基本上你只要鎖定目標, 不斷"釣"目標的命, 再花幾小時不斷按O制抽足99X3個就可以.
想當年, 都不知多少人像筆者一樣, 是一邊看電視, 一邊連打O制的..連畫面也不用看.
只要提升等級至各個項目都能裝備魔法(實際上是GF的技能學習) 再把各選項必需的最高等級魔法抽夠後, 理論上就可以直接推進故事..
而最花時間的地方, 也只是那個所謂的POCKET STATION 陸行鳥遊戲, 因為最強武器的素材都必需以此收集
可惜當年因為FF VIII, PCOKET STATION變成了市場上奇貨可居的產品, 更加上香港"老番"當道.
我想, 也不是很多人擁有此當年價值超過800元的週邊, 即使SONY後期引入行貨, 價位也接受甚至超過400元.
時至今日, POCKET STATION由於出貨量少加關係, 二手市場價位仍然高企, (如果你有幸看到有不知價位的"本土"傻仔"平價放售出來, 好應立即行動了....)
我想, 真正玩過陸行鳥遊戲的香港玩家不是很多吧..
說回正題, 筆者一直認為, 不論系統, 故事, 人物, FF VIII是最失敗的FF作品
可以反駁及無里頭的地方著實也多, 召喚獸系統更是歷代最弱的, 中後期根本你是完全不需亦不會去使用的
FF VIII可算是筆者第一隻FF是在首賣時段沒有即時完成的FF, 而是等PS2推出後的三個月才正式完成他..(理由是因為PS2剛推出沒很多遊戲...)
第二隻筆者認為最差的是FF XII, 其理由就是SE做了一隻單機版的MMORPG出來, (把一個MMORPG削除了上網及協同作戰的功能, 可想而之會是如何"有趣"了.)
系統"執照"煩人又白痴, AI更是白痴得可以, 要用執照取得技能再選擇性安裝, 而所謂技能, 就全都是那堆什麼HP低過多少年法庭自動回復等
故事薄弱得過份, 氣勢磅礡的國戰, 王族, 歷史等世界觀, 卻是雷聲大雨點少
人物描寫更是失敗, 男主角VANN完全是路人甲一名......仲有最離譜的地方是, 版圖又長又悶, 一個區域跑至另一區域可以說是"行到爬街"
初期敵人更是強得過份(其實後半都是一樣), 差不多每次戰鬥後都要回復, 煩人得很...
FF XII是筆者另一隻沒有在首賣時段完成的FF, 這遊戲筆者是在PS3上完成的(PS3推出兩個月後),
而且此FF亦是筆者至今唯一一隻沒有"完全完成"的FF, 只是把正章玩完就算了
即使後期有入手國際版也從來沒有開封.....

說了那麼多, 究竟筆者想說什麼? 筆者想說的就是, 至今為止, 都沒有一隻FF是筆者覺得"內容單薄"的.
即使"強"如FF VIII及FF XIII, 筆者也只是認為他們不合格, 但內容始終豐富
但, 今天的FF XIII, 終於正式取代了此兩"神作"的地位, 筆者實在想不透, SE如何用超過四年的時間, 去開發一隻內容如此"單薄"的作品
在遊玩"試玩版"的時候(筆者有購入FF VII AC BD完全限定版), 試過其戰鬥系統已經"心知不妙", 只是當時在安慰自己, 始終"序章", 後期應該會內容豐富的.
及至後來, 正式版入手後, 看到故事, 才知道是正正正正的"不妙"...首先, 不知各位有沒有留意, 由序章開始直至完場, 遊戲中發生的時間實際只是-----------1日.
對, 你沒有看錯, 是1 DAY ONLY...! 之前的頭12日完全是在故事上穿插的各人之回憶, "雷光小姐"正式踏上列車之日是第13日, 和各人相遇並引發一連串事件亦是第13日
你沒有看錯, 這其實是一套"24"來的, SORRY, 應該是"24"都不是, 因為遊戲中是完全沒有"晚上"的, 天氣也從無任何變化(有一場雨), 因此, 你可以理解成"故事是從早上開始, 黃昏前落幕", 換言之, 就是只有"12小時"
作為"史詩式"RPG, 發生時間卻只有短短的12小時, 從這個設定上看, 這遊戲在故事設定上早就註定失敗
這亦是最大原因為什麼這遊戲是完全沒有"入村", "宿屋", "飛空艇環遊世界"的概念(點可能入宿屋, 時鐘爆房都唔夠時間)..同時為什麼他會是個"一本道"遊戲(即係, 時間咁短, 正常人都唔會"兜"路囉..)
FF XIII的舞台, 事件發生的時間, 原來是比"無人島物語"更短.....
整個作品發生的時間就是"12小時"之內, 而扣除一般人物上的"食飯, 苛屎等時間", 可以述說的故事, 實際你會發現完全是不足"兩小時"的
那好明顯, 80至100小時的遊戲時間, 就一定大多都花在戰鬥上了.....所以, 你會發現, 你好可能打了5小時實際只是跑了該區的兩個地方左右
(主線是平均每分半鐘遇敵一次, 每次戰鬥10至20分鐘以上)
很難相信, SE會把這樣爛的劇本設定在一隻號稱"EPIC RPG"身上.
並不是故事真的很爛, 而是此設定上根本不適合於像FF此等壯大的RPG身上.
筆者好相信, 如果此劇本是放在幾年前的那套"很爛"的FF電影身上, SQUARE當年絕對不會"蝕到行街, 要比ENIX食埋"

再來談談戰鬥系統:
很難相信, RPG會如此簡化, 首先在於數值方面 先談裝備, 筆者其實很不滿意近代的FF裝備都是只得兩, 三件, FF IX及FF XII是令人比較滿意的.
筆者明白, 從FF VII開始, 因為在於畫面表現及機能限制上的方便, 因此才大副削減"裝備數目", 因為換了的裝備要反映於角色身上是很考功夫的, 特別是對於擁有大量"CG"播片的遊戲來說.
但, 來到FF XIII, 一隻號稱超過5年製作期的"神作", 一台超級機能及超大容量的"PS3"及"BD", 實現這個我想都不為過吧
特別是, 連當年PS2上的DQ VIII都能有限度實現此機能的時候(好可惜, 只能反映出主角的"龍神裝備). 連自家的NDS上的DQ IX都能即時反映裝備出來
筆者相信, "號稱"REAL TIME RENDER的PS3上的FF XIII都應該具此機能, 遺憾的是, 很明顯, SE完全是捨難取易, 索性角色只有武器及飾品, 完全是倒退回"FF VII及VIII"的裝備系統
而且, 每個人可選擇的武器也只是聊聊數款, 外型大部份都是一模一樣, 只在於顏色上的不同. 這樣子偷工減料, 實在不原諒.
其次, 數值上的簡化更加是"前所未見", 人物的數值其實只得三項"物理攻擊, 魔法攻擊及HP"
防禦力是完全沒有的, 升級也不會增加的, 你最多只能以手上飾品增加, 這樣子的設定, 彷彿就告訴各位, 這其實是一隻"動作遊戲", 而不是"指令升級制RPG)
OPIMA系統, 就是類似FF X-2的變裝系統, 這個慨念其實是不錯的, 雖然不至於叫"很好", 但這種勇於嘗試之餘, 又提高了戰鬥上的戰略性, 筆者覺得是可行的.
但OPIMA系統最敗筆的地方是, 每次換人系統都不會"記錄"之前的你已設定好的OPIMA, 由於是這樣子的"煩", 筆者根本"不多換人".
召喚獸系統, 是FF歷來第二失敗(最失敗肯定是FF VIII), 召喚獸只得六頭, 而且攻擊力都很低(比較強的只有亞歷山大, 最後一擊有可能超過十萬, 獎杯之一)
故事上, 召喚獸是可當成"交通工具"用的. 但實際遊戲中你其實是完全用不到此功能的, 而且, 由於你只能操作一人, 而遊戲中各角色的AI是完全不會自動發動任何TP技的.
因此, 其他召喚獸的華麗畫面如果你不刻意換人, 玩家基本上是再看不到的(第一次與其作戰除外)
而實際上, 你的TP技量計亦只得5個, 在於用"調查"技多次用以增加同伴的攻守效率為前題下, 你是根本沒有機會亦無需要使出召喚獸的.
召喚獸在FF XIII上的功用無形中變成了用作"緊急回復"的手段....變相就是可有可無了.
武器飾品, 升級制亦很有問題, 很容易變成了"一柄武器走天涯"的局面, 而升級方式亦很白痴, 就只是單純地把所有素材不斷"灌"入武器....
飾品的使用度雖則聲稱最多每人三個欄位, 但其實當首兩個欄位及至後期都必需安裝"物理防禦"及"魔法防禦", 而留下來的最後一個欄位多數就是對應不同首領的"不同屬性防"飾品.
因此, 實際上是另一種的"假自由". 飾品看似很多, 實際可用的卻只是很少, 而且, 升級所費不菲....
戰鬥亦不設逃走, 很浪費時間, 坦白說, 這遊戲在裊多方面都是為打而打的.

陸行鳥於11章中出現, 但又是另一敗筆的地方, 一來, 這隻陸行烏跑速之慢, 是歷代FF之冠.
其次, 她的實際用途亦不多, 除了那個白痴得過份的"隨機尋寶"遊戲外
實際需要陸行鳥的地方也只是開啟"斷層"的路途上才需要一次"
召喚陸行鳥也不方便, 還不如用傳送點.
任務系統方面, 只有少得可憐的64個任務, 而且由於設定上, "下界"是完全沒有人的, 因此, 所有任務其實都是打, 打打...(真係講野都慳番)
已經打了好幾十個小時才來到11章, 那64個任務卻又全部都是打打打, 而之後的12, 13章又是一連串沒有休息的打打打..
如何可叫玩家提起興趣去完成那64個任務了?
說來真不好意思, 全隻GAME"最有趣"而又"唔駛打"既任務, 原來就是收集部件修理機械人一環.....唉....

FINAL FANTASY XIII, 真的給了玩家們一個"FINAL"既FANTASY, 事實證明, 做人"太多幻想", 是會痴呆的.....
筆者今晚決定在架上取出"FF I, II, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, X-2, XI, 並同時最出NDS上的III及IV緬懷一下"FF".
同時決定繼續去玩"超任畫面"質素但肯定有趣多的"FINAL FANTASY IV THE AFTER YEARS"

黑色三連敗 發表於 30-12-2009 10:44:31

雖然自己未玩過新個隻~~~但都覺得呢隻麻麻地,首先主角"雷電",我想玩家大多是男性來的~~~但主角是女性~~~好難投入~~~話晒都叫rpg嘛 :unhappy: 當年ff故事吸引,後期過場畫面同好靚o既人設,好吸引,亦係吸引人買o既其中一個因素~~~:handshake: 反觀近來se好多games都可以做到~~~甚至其他廠如sega的eoe~~~靚仔靚女靚過場畫面已經司空見慣,可以話睇到麻木.強化畫面的同時劇力亦同時大幅弱化~~~:oh: 近來太強調戰鬥系統同戰鬥畫面~~~我自己就唔係太鍾意~~~玩幾次好新鮮但連續幾十個鐘係咁就唔係好頂得順 (我寧願好似機戰咁俾我選擇睇唔睇戰鬥畫面) :42:

雖然話制作經年~~~其實我覺得se一早已經做好左隻game~~~待ps3有一定銷量才推出~~~現在已經有200萬的銷量了吧~~~連3月推出的國際版~~~不知能否破上集紀錄 :55:

Shini 發表於 30-12-2009 12:44:03

我當年ff8就放棄左佢了, 都曾經諗過買唔買隻13黎玩

都好, 慳番500-600:38::38:

下隻實買game竟是dq6ds

我都係繼續打我d sfc算了, 哈哈哈

岩岩爆左天地創造, 好正:$:$

side3net 發表於 30-12-2009 13:11:23

原帖由 黑色三連敗 於 30-12-2009 10:44 AM 發表 http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif
雖然自己未玩過新個隻~~~但都覺得呢隻麻麻地,首先主角"雷電",我想玩家大多是男性來的~~~但主角是女性~~~好難投入~~~話晒都叫rpg嘛 :unhappy: 當年ff故事吸引,後期過場畫面同好靚o既人設,好吸引,亦係吸引人買o既其中一 ...

哈哈哈:
遊戲中已經有提及, 主角的名字漢字是"雷光", 不是"雷電", 雷光應該是比較"女性化"了一點吧.
主角是女性我倒覺得不是太問題, 事實上, 以女性當主角的名作RPG也不少, 較有名的是XENOSAGA, 而FF系列作中, FF VI, FF X-2及FF XII(不要對我說來甲VANN是主角..哈..)其實主角也是女性來的.
都是老話一句, 這明顯不是一隻RPG, 而是一隻新派遊戲, C.ACTION...(COMMAND ACTION)..我老作既..哈哈..

side3net 發表於 30-12-2009 13:11:50

原帖由 Shini 於 30-12-2009 12:44 PM 發表 http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif
我當年ff8就放棄左佢了, 都曾經諗過買唔買隻13黎玩

都好, 慳番500-600:38::38:

下隻實買game竟是dq6ds

我都係繼續打我d sfc算了, 哈哈哈

岩岩爆左天地創造, 好正:$:$

我期待的是龍如4....

Mo.P 發表於 2-1-2010 12:14:25

中哂招, 等唔切第一日一出即買...
我自己玩過FF VII, VIII, IX, X,
IX 過左少少無玩, 因為d 公仔Q版無乜興趣, 同埋玩左好耐都無召喚獸既, 其實 IX 有冇召喚獸架?
VIII 我又唔覺得好差o者, 都好 玩丫.
XIII 真係玩到O 哂咀, 係咁禁OOO, 召喚獸屎到爆, 出唔出都得, 完全唔同以前o個d好有氣勢又海(笑)又隕石o個d咁勁.
畫面係靚, 不過玩咁耐暫時淨係覺得得兩段片係叫做好靚...今次真係比佢廣告段片同首主題曲呃左, 做得好靚, 不過都好, 可以唔使等美版, 因為個故事都可以唔使點理:34:

side3net 發表於 2-1-2010 17:32:56

原帖由 Mo.P 於 2-1-2010 12:14 PM 發表 http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif
中哂招, 等唔切第一日一出即買...
我自己玩過FF VII, VIII, IX, X,
IX 過左少少無玩, 因為d 公仔Q版無乜興趣, 同埋玩左好耐都無召喚獸既, 其實 IX 有冇召喚獸架?
VIII 我又唔覺得好差o者, 都好 玩丫.
XIII 真係 ...

拿!, 做人既野, 唔好咁膚淺..(哈哈哈!!), Q版公仔唔一定係差既, 有好多時候, 用Q版表達反而更好.
你有時可以諗下, 個個正正常常既人係攪唔到爛GAP既..IX用Q版公仔就正正可以表達各角色輕鬆既一面.
總好過D人物成日個個都死老豆咁款, 而且, 筆者夠膽講IX不論故事, 人物描寫, 對白, 音樂等都好一流
戰鬥系統雖然比較傳統, 但係就正正考你各指令之間既戰略運用, 總好過後期既FF一味考你反應多過考你思考能力
至於IX既召喚獸....劇中係有"召喚士"呢個種族存在既..而且你隊中仲有兩個咁既人物, 咁你話有無召喚獸呢? 哈哈.
比D耐性玩落去, 你就知IX既召喚獸數量唔少,
連開頭你身處果個城堡--亞歷山大利亞, 整個城本身就係其中一隻召喚獸...

XIII之所以叫做差, 好明顯就係因為果個"抽魔法系統"
即係, 你邊有可能會玩到一隻RPG係盡量唔好打野既...見野都要逃走...
你升LVL時, 整個世界既怪物一齊升, 咁我升LVL為咩呢?
根本唔駛打怪, 只要攞齊所有GF, 抽齊所有魔法, 你能力值已經可以去到9999...
但係用魔法時數值又會下降既, 你話呢D究竟咩QRPG先...
故事反駁地方又實在太多...例如...有咩理由成班係孤兒院大既, 會唔認得魔女EVA係"媽媽"?
家下你估係超人同HE-MEN, 換件衫就無人認得...?
咩野軍事學校講得好偉大, 查實米又係派人去死搵真銀..
劇情好多部份都係有佢講, 無你講既,
人物眾多但係其實無咩邊個有過比較深入既描寫
當你玩過VI, VII, IX你就會明白.
呢三套作品對於配角既描寫都好細緻, 劇中每人都總有一幕係令人難以忘記既.
特別係VI, 人物係歷代FF之冠, 共14人...但係每個都有自己既故事, 交代得好清楚.
所以FF XIII日本本土評價先至唔好.
當然, 無可否認, 佢糖衣般既包裝事實上好華麗
(查實技術上根本只係一張CG硬照背景加個POLYGON公仔..BIO HARZARD既技術)
佢亦算係第一隻"正常身"既FF...如果當年VII已經有佢呢個包裝, 呢隻VIII都係會死得好慘..

異次元旅行社 發表於 14-1-2010 21:00:13

比大大講到咁,,我仲諗住等畢業後先買PS3 & FF13...

而家真係要再諗諗佢....

其實主角係女的都冇咩所謂..VI咪又係~
故事黎講VIII比起VII真係弱得多,,,
又話SE今年重制VII,其實真係唔係太想...而家FF已經係變左"野村的FF"...唔想見到VII被破壞.....

E論整左隻VI入PSP,等有時間要好好回味一下"FF"...

黑色三連敗 發表於 15-1-2010 12:17:47

據聞呢隻仲未過2百萬隻~~~反應不太理想~~~會不會是歷年最差的一隻?

K動戰士渣古 發表於 16-1-2010 06:41:13

比大大講到咁,,我仲諗住等畢業後先買PS3 & FF13...

而家真係要再諗諗佢....

其實主角係女的都冇咩所謂 ...
異次元旅行社 發表於 14-1-2010 09:00 PM http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif

故事最好係VII

side3net 發表於 16-1-2010 15:10:43

回復 9# 黑色三連敗

銷量上就一定唔會, 始終FF I, II, III當年並未走紅, 點都唔會差過佢.
故事-----歷年最失敗-----之一啦, 雖則FF VIII都唔係好得過佢去邊.
劇本-----肯定最失敗,
人物-----人物本身其實好好既, 不過一個爛故事最少有6個人係失蹤OR佢講晒既..

正如你所講, 近代最差唔奇, 因為第一日中計既玩家太多, 好多日即時卻步.
其實好認同某D同好所講, 呢一隻係一隻---未完成品..
下界其實可以好多發揮, 攪一個"無晒人"既下界, 同攪一個仲有小量人類同村落, 遺跡既下界, 從而比你從中追尋整個歷史, 兩種設定已經好唔同, 你令人聯想SE根本趕住出, 籍聖誕期間CAP一次水之餘, 谷下PS3銷量, , 再係3月日本企業一般既財政年度結算前做靚盤數. 事實上, SE近幾年, 除左重製版本既NDS, FF及DQ外, 就只有DQ IX係賣得下, 亦只有DQ IX過百萬(430萬銷量). 其他既都死得好慘下...比左咁大舊錢出黎買起EIDOS, 唔出FF, 佢一定赤字.

side3net 發表於 16-1-2010 15:17:24

故事最好係VII
K動戰士渣古 發表於 16-1-2010 06:41 AM http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif

我又唔覺最好係VII..
應該咁講, IV, VI, VII, IX, X我都覺得佢地好唔錯. 同等級數, 無咩分邊個好, 邊個差.
VII我只係唔滿意ZACK同CLOUD果段交代得太過模糊, 雖然後來出左PSP版作補完, 但係筆者始終覺得一個出色既劇本唔應該要有補完先能令觀眾明白其內容, 補完應是錦上添花, 而不是補鑊用既.

黑色三連敗 發表於 16-1-2010 16:40:06

回復黑色三連敗

銷量上就一定唔會, 始終FF I, II, III當年並未走紅, 點都唔會差過佢.
故事-----歷年 ...
side3net 發表於 16-1-2010 03:10 PM http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif

大大講得好啱 ~~~ ff13睇雜誌話除左國際版仲有其他versions ~~~ 唔知se仲會唔會出 ~~~ 始終大制作得咁o既銷量

side3net 發表於 16-1-2010 19:04:48

回復 13# 黑色三連敗

FF XIII就肯定有類似INTERNATIONAL既加強版架啦..
不過就應該唔會係3月9日果隻
之前都講過, 下界真係一個好好發揮而SE又無去攪既地方.
不過, 如果真係有加強版而且仲係增加下界既內容..
咁即係SE又學左BANDAI既野...出收費BETA?

...我下載ff13 果d動畫落黎睇果陣...好似見過有經歷過夜晚...
頁: [1] 2
查看完整版本: 最失敗的FF正傳, FF XIII