骨戰鬥員A 發表於 18-9-2009 11:27:01

小(小)白 IS 問題

先澄清一下, 我係外行人, 對專業相機冇乜知識
如果我以下問 d 問題太白痴, 請各位見諒見諒!

我有位有影開相親戚就快大壽, 我同家人想送支鏡 surprise 下佢...
想請問如果要 2 揀 1, 應該揀邊支好呢?
有人話小白 IS 係發燒友嘅 dream lens, 永遠只有買貴但永冇買錯
但我發現好多龍友都話自己買咗小小白 IS... 咁係咪 = 小小白比小白好呢?
我睇官網 d specs, 兩者分別似乎只係 f/2.8 同 f/4.0 (基本上我完全唔知 f 係指乜)
到底 f/2.8 正, 定係 f/4.0 正 d 呢? 而佢地兩者影出嚟嘅相, 分別又大唔大呢?

之前我試過去某相機 forum 度問, 但 d 人似乎好漠視外行人問貴鏡嘅問題
所以先起度試問一次, 希望有大大可以好心指導一下
:64:

上下盤 發表於 18-9-2009 14:29:10

我用開 Nikon,但都知少少 Canon,可以解答(扮代表)。
同一支焦距,光圈愈大(如 50mm 1.4,105mm 2.8)愈好,但價錢貴及較重,而小白有 2.8 大光圈是質素保証,不論價錢當然是首選。
想有較好店舖職員回答你的疑問,可到樓上舖或先到尖沙咀 Canon CS 選試。

小櫻 發表於 18-9-2009 14:44:15

f 者... 光圈是也... 簡單來說... 光圈愈大 (f 數值愈細)... 拍出來的相片的景深就愈淺 (即是前清後矇矓)... 同埋可以使用較快的快門...

「但我發現好多龍友都話自己買o左小小白 IS... 咁係咪 = 小小白比小白好呢?」

因為 小小白IS (EF 70-200mm F/4L IS USM) ... 比小白IS (EF 70-200mm F/2.8L IS USM) 平... 仲有就係較輕... 所以好多預算不多的都會買住小小白IS玩住先... 話晒都係「白鏡」嘛...

而質素方面... 兩支相差不大... 視乎使用者的技術...

當然... 買 小白IS 就最好... 但係 小小白IS 都唔失禮...

問題係... 你個親戚有無喱兩支鏡頭先...

用緊Canon相機和有一支「小小白」的小櫻上...

巴武藏 發表於 18-9-2009 17:39:34

我係Canon友,其實小小白IS真係唔失禮,而且有的野係小白冇既添(小小白IS內含螢石鏡組)質數有保證,當然價錢亦貴到:72:
平心而論如使用者並不經常需要使用 F4 以上大光圈(例如 : 高速攝影- 運動,演唱會,人像攝影的超淺景深),我相信小小白IS的機動性及性價比會較優勝...

warxv 發表於 18-9-2009 18:01:29

如果買比自己一定是小白IS,絕不他想.因為一次過.
但作為送禮,小小白IS可能係一個唔錯的選擇.因為有時有D野要自己比錢就介乎想買同唔想買之間,有人送就最好了...小小白IS就有D咁FEEL了.

Noctilux 發表於 18-9-2009 18:54:43

如果你係2009年內買的話, MUST BE 小小白IS

WHY?
1.小白IS 係舊版,IS防震得2級, 小小白IS新鏡, 防震4級
2.小白IS 2代下年4月好大機會出現, 而家仲買小白IS有D笨
3.兩支鏡個重量睇左未?

其實仲有, 不過以上3點夠曬有突XD

shawn 發表於 18-9-2009 21:57:46

原帖由 Noctilux 於 18-9-2009 06:54 PM 發表 http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif
如果你係2009年內買的話, MUST BE 小小白IS

WHY?
1.小白IS 係舊版,IS防震得2級, 小小白IS新鏡, 防震4級
2.小白IS 2代下年4月好大機會出現, 而家仲買小白IS有D笨
3.兩支鏡個重量睇左未?

其實仲有, 不過以上 ...

小白IS係3級防震,大白先係2級防震:(

Noctilux 發表於 18-9-2009 23:16:29

原帖由 shawn 於 18-9-2009 09:57 PM 發表 http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif

小白IS係3級防震,大白先係2級防震:(

你岩... 係3級...

不過用落就覺得麻麻地, 實際使用介乎係2-3級中間...
如果同時換支小小白IS就明顯覺得差好遠...

骨戰鬥員A 發表於 18-9-2009 23:31:35

開始有 d 頭緖.起度感謝 上下盤, 小櫻, 巴武藏, warxv, Noctilux 同 shawn 大大嘅回答. Thank Q~ :64:

Vaio 發表於 19-9-2009 02:29:34

also 小小白 IS is about 1/2 of the weight of 小白 IS.so really depends on what type of pictures the most.if indoor a lot,then 小白 IS may be a better choice! otherise小小白 IS may be better

I have 40D with 小小白 IS and the vertical grip with 2 batteries,still weigh less than my friend's 40D with 小白 IS

太子 發表於 20-9-2009 01:37:38

資料方面,上面好多師兄都講左,我想你都睇過介紹和比較.
我用緊小白is,
我朋友就用緊小小白is,
我們一齊出去影風景,不別不大,
但如果影其他,例如風景人像等,小白is就多d變化,
其實你親戚喜歡影什麼都好重要,
如果唔岩影用小白is都冇效果,
還有我見你親戚大壽,
拿得耐小白is都會好tired的,
如果只係影風景,上山落山,我見議小小白is,因為年紀,體能這方面都可以想想.
希望幫到你啦!!!
還有要買就要留時間去搵,因為成日都冇貨的,如果你係有錢人的話,就唔同可以去showroom買.

kingtoy 發表於 22-9-2009 17:46:01

不好意思,各位大大,我想搭問下,Sony最新出的TX1好不好用?
頁: [1]
查看完整版本: 小(小)白 IS 問題