side3net 發表於 29-7-2009 13:25:40

原帖由 Shini 於 29-7-2009 12:59 PM 發表 http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif
同埋佢個主線都係好似突然加快想收工咁

一開波dum你好耐

之後帝國幾野殺晒

晌日本都比人勁踩

係, ..勁無里頭...
開波果時攪到N咁大堆頭.
又比人打落架火車, 又要變成收集七個果實..
以為應該會好精彩既故事...點知....點知...點知....
點知......
D人物角色開始無啦啦走出黎啦...

無啦啦同你一齊坐監既大隻佬, 原來先係火車既司機, 但係又無交代過佢任何野, 純粹佢話係就係...
隻朱古力妹咁究竟係咩呢? 火車服務員?
失驚無神走個帝個出黎, 跟手原來已經係尾聲, 咁帝國又失驚無神收皮啦...
佢個師傅先攪野, 我完全唔明佢假意狙擊主角, 加入帝國, 搶左D果實有咩目的..
無耐仲死埋....完全九唔搭八...

呢隻DQ9有機會入選十大最廢既名牌RPG冠軍, 佢既成就絕對有機會超越FF VIII

我本身就唔抗拒儲野既, 不過, 對於玩慣DQ既FANS, 特別係最愛4,5,8既筆者, 實在好失望...

Shini 發表於 29-7-2009 14:40:58

原帖由 side3net 於 29-7-2009 01:25 PM 發表 http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif

係, ..勁無里頭...
開波果時攪到N咁大堆頭.
又比人打落架火車, 又要變成收集七個果實..
以為應該會好精彩既故事...點知....點知...點知....
點知......
D人物角色開始無啦啦走出黎啦...

無啦啦同你一齊坐 ... 其實隻game如果計晌nds本身既rpg, 唔係話好差

只係唔配叫正規DQ

辣妹係火車輔導員

大隻佬都算佢, 一開始辣妹就話車長失左縱, 感覺同dq5見到龍王有d似

師傅知帝國捉左佢師傅/last boss, 所以偷果實, 又暗地裡送番俾天使班友

再帶D假野去俾皇帝,想趁機一條友搞惦佢

交待得好小,草草了事

同埋我極之唔喜歡今集個轉職系統

好易破壞隻game平衡

同埋賢者用唔番低級職業D魔法呢點真係要爆粗

有咩理由技能可以互用,魔法唔得,真開玩笑

Хъヵп 發表於 29-7-2009 22:26:08

各花入各眼...我就肯定Squareenix近多年來[似番樣]o既game...亦是最好玩一隻DQ...

以DQ正篇一人向來說,DQ9於故事劇情中最不完整,流程幾乎沒有解謎成份,除自己之外沒有固定同伴,導致連馬車消失..不過好早表明以多人連線方式(非過往一人向)來進行遊戲,所以序章過後都沒有npc協助,當然亦有自創同伴對單人遊玩情況...

即使消滅墮天使完成遊戲只是完成遊戲上半部(人員名單最後列明to be continued,絕對不等於爆機),因為之後世界有故事劇情發生...例如這星期DL任務可以令宿王女兒эЧロ加入成同伴,從中知道эЧロ的過去...

若以類似online game方面想...相信沒有人會自己打自己玩一人向...情況如FF11一樣...

另外一點就是吸引新一代玩家,始終由DQ1到現在DQ9已經廿多年,是問這群老手還有多少五年十年去支持DQ10,DQ11???起碼我自己o吾擔保一日不再打機,在低年齡向的nds推出是明智之選同最大功效...亦因為此才沒有我最愛的[賭場]...

職業系統我覺得幾好,起碼各種職業都有專用咒文,想用фьヮユヤみ攻擊咒文就魔法使,想用Еレэヱ復活就賢者,不再週身刀張張利,與人連機打尋寶地圖互相配合,面對boss如何協力避免全滅,那份緊張感單機是沒有...事關各人育成方針盡不同...換言之職業育成選擇變得更有策略性...

一直以來DQ裝備只是一串文字,現在終於可以見到真面目!!!!超感動!!!!戰鬥表現更是精彩,不再是一字排開逐個打,而是自動走位,成功使出超必殺技一刻更是興奮無比...

可能因為故事設定自己是天使族關係...遺憾的就是沒有最重要[人間]職業-勇者

勇者專有的雷電咒文亦不會出現於DQ9...相對地其他攻擊咒文由原本三級增至四級...

總結:一個人就o吾好玩DQ9...DQ9要多人玩至好玩...

side3net 發表於 29-7-2009 22:45:10

原帖由 Shini 於 29-7-2009 02:40 PM 發表 http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif
其實隻game如果計晌nds本身既rpg, 唔係話好差

只係唔配叫正規DQ

辣妹係火車輔導員

大隻佬都算佢, 一開始辣妹就話車長失左縱, 感覺同dq5見到龍王有d似

師傅知帝國捉左佢師傅/last boss, 所以偷果實, 又暗 ...

墮天使呢段又係攪野...
好後期先講.., 好快就成個故事都完埋......
總之今集既感覺就係, 咩都好後期先突然出現,
又咩都拿拿聲收皮.

我反而覺得龍王果段唔錯..
一個平凡亞叔, (果樣直頭同龍珠天神扮果個一樣...)
一直跟住你, 原來係龍王, 呢段真係唔錯.
唔好忘記, 當時我地係需要用龍珠將佢解封既
即係講, 當時龍王根本變唔返龍王.

但係呢個車掌.......真係估你唔到, 上左車先同你講..
呵呵呵呵, 其實我係車掌...
等於好似有條友你係街第一次見, 佢突然走埋黎同你講, 其實我係你老豆, 感覺真係勁似....

side3net 發表於 29-7-2009 23:01:11

原帖由 Хъヵп 於 29-7-2009 10:26 PM 發表 http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif
各花入各眼...我就肯定Squareenix近多年來[似番樣]o既game...亦是最好玩一隻DQ...

以DQ正篇一人向來說,DQ9於故事劇情中最不完整,流程幾乎沒有解謎成份,除自己之外沒有固定同伴,導致連馬車消失..不過好早表明以多人 ...

你既講法其實好岩..
不過問題在於, DQ9係根本無WIFI連線PLAY功能既..
佢果個功能叫, DS WIRELESS PLAY
即係, 叫你四條友要坐埋一齊, 四部機, 四隻GAME先可以開P...
你要搵齊四條友, 仲要有心情同時間約埋一齊玩, 基本上對於一個成年上班既人黎講.
真係可以講係MISSION IMPOSSIBLE.
當然我知可以

Хъヵп 發表於 29-7-2009 23:34:27

原帖由 side3net 於 29-7-2009 11:01 PM 發表 http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif

你既講法其實好岩..
不過問題在於, DQ9係根本無WIFI連線PLAY功能既..
佢果個功能叫, DS WIRELESS PLAY
即係, 叫你四條友要坐埋一齊, 四部機, 四隻GAME先可以開P...
你要搵齊四條友, 仲要有心情同時間約埋一齊 ...

我沒有講過wifi play...只是可以與人連線協力,我亦知道應該叫作無線通訊功能,...正如psp的mhp般,提外話DQ9有wifi功能,用來DL任務同網上商店,還有上SE官網登錄取password...以上如有誤會請見諒...

我也是一個在職人士...不過有一班志同道合一星期約兩三日出來鬥惡龍彼此交流...

Shini 發表於 30-7-2009 00:27:00

唔知呢, 我都未有時間約埋frd打wireless dq

我冇玩開mh果d, 所以好多野都唔太清楚

但係以dq回合式戰鬥

約埋一齊打d似足9成既洞

仲要d大佬來來去去得果兩個樣

我會覺得幾悶下

MH起碼都自己郁, 某程度上所有人都唔同技術

MH自己玩好似係唔可以多過一個人出去打?

所以一班frd約埋打既意義會大D

DQ9一開始就可以4個同伴,所以感覺上意義薄弱左:(:(

side3net 發表於 30-7-2009 13:02:49

原帖由 Хъヵп 於 29-7-2009 11:34 PM 發表 http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif

我沒有講過wifi play...只是可以與人連線協力,我亦知道應該叫作無線通訊功能,...正如psp的mhp般,提外話DQ9有wifi功能,用來DL任務同網上商店,還有上SE官網登錄取password...以上如有誤會請見諒...

我也是一個在 ...

wifi play唔係你講,
係SE所有宣傳都一直強調WIFI PLAY..
到出街先變左DS WIRELESS PLAY.

side3net 發表於 30-7-2009 13:05:57

原帖由 Shini 於 30-7-2009 12:27 AM 發表 http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif
唔知呢, 我都未有時間約埋frd打wireless dq

我冇玩開mh果d, 所以好多野都唔太清楚

但係以dq回合式戰鬥

約埋一齊打d似足9成既洞

仲要d大佬來來去去得果兩個樣

我會覺得幾悶下

MH起碼都自己郁, 某程 ...

岩, 呢個係重點.
DQ WIRELESS PLAY同單PLAY根本無分別.
都來按指令辦事, 基本唔需要講求咩野合作技巧
你一個人打又得, 成班人打又得.
但係MH就唔同, 好多地方就如同MMORPG一樣.
你無可能一個人完成.

DL任務又係攪野既..
任務根本一直存在於係個系統入邊..
所謂DL, 根本只係DL一組CODE黎ENABLE佢出黎.
即係話, 你如果唔係用正版, 而係用燒錄咭.
你絕對可以用修改辦法直接CALL晒佢地出黎...

Хъヵп 發表於 30-7-2009 23:13:10

side3net大大...

一直以來,DQ以一個故事帶出主角週遊列國,途中有同伴加入,最後將大魔王消滅,典型傳統RPG攻略方式...即使到DQ9亦一樣,當初我玩也跟從傳統般進行,但當故事發展到墮天使時侯,出現一個問題...何解沒有固有同伴與主角共同進退???整個故事都以主角一人去解決,而其餘三個自創人物在遊戲中定義是什麼???

原來DQ9不再是典型傳統一人向RPG,遊戲主張以與友共同去進行遊戲,一齊提升實力一齊與boss戰,變成一個有交流互相協助的遊戲,自己育成主角之餘同時考慮與人進行遊戲時出現單人沒有的情況(如四個近身戰鬥沒有咒文輔助之下挑戰boss,或者對boss手上的重要道具而互相鬥快成功搶到手)...當然...並不是所有玩家都有時間,朋友去進行遊戲,所以安排自創人物去彌補...此作目標年齡是小學生,在日本,幾乎每個小學生都擁有nds作教材之用,由這代開始吸引新血藉此用延續DQ歷史...

所以認為DQ9是失敗作是舊玩家佔大多數,幾乎沒有照顧舊玩家需要,失去原本DQ的過往的模式...

除此之外,遊戲隱藏大量元素,即使消滅墮天使的階段只要武具,魔物,鍊手等達成率不足70%,往後出現的任務都以最強武具為目標,留意每件item都有rare度,此時也最多三星級數,尋寶地圖出現世界中沒有出現過的強力魔物,地圖地形位置各玩家各不同,可以互相交換,更有歷代DQ魔王挑戰,取得罕有素材去鍊成更強力武具...

http://us.f6.yahoofs.com/hkblog/9T2VGQifGgQJJUWbf8ojTg--_6/blog/20090730092727174.jpg?ib_____Df_hxtBaG

我現時尋寶地圖Lv75,魔王地圖第一張Lv9...漫漫長路...武具暫時有勇者羅特裝備的劍盾頭盔...一件金屬王武具也沒有...:80: :80: :80:

大大可能專心攻略而沒有留意說明書,內有介紹多人進行遊戲時可以選擇自己前往其他玩家的世界中或邀請其他人到自己世界中冒險,不論前者後者都只有主角一人行動,沒有自己[班底],若果人數不足四人,可以由該世界的主角的[班底]作填補,並由該主角同行,除了紅色寶箱,船,天之箱舟外,其他玩家可以各自行動,不會出現鴨仔團一個帶領全隊的情況,不受其他人操控...戰鬥亦是分開,與同伴一定範圍內會共同戰鬥,輸入指令會等待全部玩家完成才開始,相反同伴戰鬥中可以途中加入參戰,由於不同玩家有各自職業育成方法,憑一己之力也沒可能應付眾多魔物,戰術運用及部署是非常重要,這正正是DQ9多人模式其中一個樂趣...

幸好大大說[如果]...真不幸...我是玩原裝...
http://us.f6.yahoofs.com/hkblog/9T2VGQifGgQJJUWbf8ojTg--_6/blog/20090711113315862.jpg.jpg?ib_____D0ibg1Pb2

若大大扯上燒錄咭等侵犯版權的資訊情報等事項...抱歉...我不會對這點作出任何意見...

最後講一句:各人有各自玩法,我沒有權去改變其他人,我只可以表達我對DQ9玩法,也不需要令他人認同我...

bananaman 發表於 31-7-2009 00:55:33

見咁多位大大講得興高采烈,小弟又講下自己意見,基本上我是支持陸行鳥大大的。

小弟自問不是資深DQ迷,不過倒是很起歡DQ,1234出的時候家中無紅白機無玩過,只是後來玩返超任同NDS的復刻而已,5倒是爆了N次(應該10次以上,冇計過),6冇爆7冇玩,8爆了但冇打隱藏迷宮,9現已玩了140小時,不過其中110小時是用來玩爆機前故事。

老實講,今集的故事明顯比較鬆散是不爭的事實,可能是遊戲原本是打算以MULTI-PLAY ARPG形式發售,後來又要重新更改玩法和內容,才會出現這個情況。

不過只要有玩開過往的DQ系列,就會發現還是頗有DQ風味的。一直以來的DQ,都是還繞主角一人的故事(4除外),主角最初會因為某個使命而開始冒險,途中遇到不少難關,一一解決後,會發現一直以來的冒險與世界的安危有關,其至自己就是勇者,然後打大魔王,收工。跟在一起的同伴大多是佈景板一塊,最多是加入的時候發生一次EVENT。這種主角一人擔大旗的故事才是DQ的王道,123是這樣,5是這樣,現在9也是這樣。

至於最後大佬,其實一開始在天使界已有提及,說主角的師父的師父很久以前去了人間就無回來,他也是最高位的天使,天使界還有個石碑記念他的。而找龍珠期間的小故事,在下還覺得蠻感動的,別是娃娃變成人的一段故事,簡單得來亦深深打動人心,這就是DQ。

這又牽涉到同伴=佈景板的問題。其實自DQ1開始這個已經是DQ的特色,一方面當時容量有限,另一方面開發人員就想玩家自己代入角色的故事裏,自己是主角,對白,和同伴之間的關係、和路人的對答等都由自己想像,就如TRPG一樣,只是一直以來網絡不發達,只有單機遊戲才未能突顯這個特色,

而如今平台改為NDS,是日本人手一部的NDS ,這個以TRPG為藍本的遊戲終於找到可以發揮的平台。所以9不像MH的4人連線,而是由其他三人到主機的世界去冒險就這個原因,因為主機就等如TRPG的GM。

所以同伴們的戲份不是沒有,而是應該由玩家們自己組織出來。再說,哪一集DQ同伴是有重要戲份的?即使是可以經歷同伴的故事的4,同伴加入後還不是報景板一塊?7那個青梅竹馬的皇子,別離時還不是一句話沒有說過?同伴出場最多的,就只有 6 7和8吧。

至於連機打和單打沒分別,只要找一個不用邪道的朋友試一試就知,在下最近經常和公司的朋友一起打寶物地圖,打到30LV以上時,就感受到連機打的壓迫感。他的主角是一個戰鬥大師,我主角是遊俠,魔法戰士和聖騎士,問題來了,沒有集體回復的人員卻有二個攻擊手,甚至連攻擊魔法也沒有,這就是考驗戰術的時間,這跟MH考驗伙伴的技術,又是另一次元的事。這個DQ可是RPG,為甚麼要跟MH比而不是PSO?

謝謝各位看這個文章。最後要說的是,DQ9雖不是最好的DQ,但至少不會是最差的一隻(WII的劍版才玩到想死);要發掘一隻GAME的十個缺點,絕對比找出一個優點來得容易,希望各位可以找到這一集的缺點,盡情享受這遊戲。

期侍DQ10推出時能給各位玩家更大的驚喜。

Хъヵп 發表於 31-7-2009 20:32:48

bananaman大大提醒我...Wii隻劍神唯一一隻令我無能為力完成的DQ...

DQ9有的優點...其中一樣-盾防禦,不要小看它只有1x%機率,遇到危急關頭可以救命,尤其取得奧義後100%防禦痛恨一擊,相反當魔物如有神助般將自己攻擊一一擋下...你自己tension突升100%...

今日終於有第一個真正同伴仲間...юユみФ露依達姐...

http://us.f6.yahoofs.com/hkblog/9T2VGQifGgQJJUWbf8ojTg--_6/blog/20090731072347716.jpg?ib_____DuAS7p2UJ

Lv28盜賊,表面上沒有任何獨特技咒文,在我世界中將會成為一個優秀盜賊王!!!
http://us.f6.yahoofs.com/hkblog/9T2VGQifGgQJJUWbf8ojTg--_6/blog/20090731072355971.jpg?ib_____Do25P28AG

DL好幾日等到有生日蛋糕同花砲...
http://us.f6.yahoofs.com/hkblog/9T2VGQifGgQJJUWbf8ojTg--_6/blog/20090731072338201.jpg?ib_____DEjSIygPT

side3net 發表於 1-8-2009 17:56:34

原帖由 Хъヵп 於 30-7-2009 11:13 PM 發表 http://www.toysdaily.com/discuz/images/common/back.gif
side3net大大...

一直以來,DQ以一個故事帶出主角週遊列國,途中有同伴加入,最後將大魔王消滅,典型傳統RPG攻略方式...即使到DQ9亦一樣,當初我玩也跟從傳統般進行,但當故事發展到墮天使時侯,出現一個問題...何解沒有 ...

又SHOW原裝...
我發現有某d人吧真係一提到咩咩燒錄就會好敏感既...
呢次都唔係第一次架啦, 之前都已經有位人兄係某個帖入邊比佢教訓左一餐.
好似講到我係處玩老番, 支持老番咁..
有d野, 你唔講, 我唔講, 唔代表呢個世界係無既.
玩正版我真係唔覺得有咩自豪...呢個根本係基本態度.

況且, 我唔係好明, 點解唔可以係先假設大家係用正版既呢?
係米要我show晒我果二千幾隻正版games同六十部主機出黎, 先叫夠資格係處講野呢?

side3net 發表於 1-8-2009 19:12:41

明眼人一睇, 就睇得出, DQ9由始至終, 係設計上都係"一人用RPG"
係入邊加D online完數, 就突然變成所謂MMORPG !?
先唔講其他MMORPG, 如EVERQUEST, WOW果類真正需要合作技巧才能成事既真正於設計上係原生既ONLINE RPG
單就合作方面, 此作需要的合作技巧就連Zelda傳說四柄劍及FF Crystal系列都比不上.
我事實上真係睇唔見"由於不同玩家有各自職業育成方法,憑一己之力也沒可能應付眾多魔物,戰術運用及部署.." 呢樣野....
當你一個人打又得, 成班人打又得, 而且仲有可能一個人打易過成班人打既時候....呢個米就係重點囉
DQ9果個所謂四打, 只不過就係由原本由你控制既同伴, 分出去比其他玩家控制.
其實同以往DQ曾經谷過一排既AI機能, 無咩分別, 只不過, 以前話你聽係AI, 家下就係坐係你對面果條友仔姐.
果個Feeling, 根本係完全無分別...
(對於港人黎講, 都有既..米就係要約埋坐係麥記坐幾粒鐘..不過小弟大人大姐真係做唔出...)
係人都知, 大打野, 無可能四個戰士同隊, 呢D係人都知你亞媽係女人既事實.
隊伍講求平衡, 又限制在最多四人, 又係回合制靜態式作戰系統RPG.
佢個系統已經限制左難度, 大佬有咩技巧, 大家心中有數, SE吹得幾大都無用
根本隻隻如是, 就係攻擊, 全體回復, 攻擊, 頂危適當時候擋一樣.
如果DQ戰鬥都有技巧可言, 睇怕玩開WOW, EQ, FF XI果班玩家, 會笑到爬係處..

可能你覺得好新鮮, 不過太陽底下無新事.
所謂既RARE ITEM, drop ratio, 全部都係出自mmorpg.
呢個系統本來就係比MMORPG用時間黎換取係人前SHOWOFF既系統.
網上玩呢類GAME, 早有一大班俗稱camper既玩家係日日唔駛做, 哺幾十, 幾百小時不停打寶既.
人地講既合作打寶, 講緊既係5至6人一小隊加埋成十幾隊80幾90人既實時指令打法.
果個先係真真正正講技巧, 講合作, 非一人不能成事既系統
DQ9只不過, 將本來同佢風牛不相馬既系統, 監生質入隻本來設計上從來無考慮過係可以ONLINE既RPG身上.
而事實上, 係日本已經惡評如潮. 真係得收左佢錢既FAMI通先會去讚.
又講返隱藏野啦.
喂, 好似, 家下都好多RPG係打完主線仲有N多隱藏野架啦播.
呢件都唔係新聞, 隨便講幾個作品出黎, 有FF, Xenosaga系列, 就算佢自家DQ從v開始, 都係咁啦.
隱藏野係現今市場, 幾乎可以講係必需. 吓, 唔係呢樣野都要去讚呀?

有人仲要去讚, 提出咩野"專登"搵個唔平衡既組隊去搵樂趣.
咁亞Q精神, 講真, 呢樣野真係無得去爭論,
可以將"缺點"轉化成"優點",簡直係已經突入左完全境界既高手

好啦, 又有人話DQ同伴唔夠戲份
好, 我又假設你識日文, 又假設你唔睇攻略既.
咁, 如果你講得出呢返說話, 閣下真係要好好升下理解力呢個技能既LVL.
IV用左每人一篇故事交代, 而最後一章明顯講到明係"勇者之章"
你仲話無交代清楚, 你係睇唔明, 定係唔記得劇情?
我覺得最有病既疑問係, 入左隊之後就無咩劇情.
你要咩劇情呢? 開頭交代左啦.
好似VIII果個王子, 你要求佢溝埋果條女先至完滿?
你有無了解佢既性格, 佢本來就幾串呀, 唔講野, 完場打個手勢示意有咩問題呢? 龍珠比達都係咁既.
唔係下下要交代晒各人結婚生仔人人一pair, pair既, 呢d係香港低能觀察加低能港劇先會有既場面.
外國, 日本都唔興既. 好多時.
再講, 你都未玩晒, 隻野耍完左部份隱藏野先有真正既ending.
睇返之後先發現, 你唔係無玩7咩, 你又知人無對白, 你唔係睇完攻略就當天書呀...善哉...

V既三代親子劇場, 你仲要求咩呢, 故事入邊無交代食飯同苛屎呢D生活細節令你不滿
好似記憶中你話你口中講過玩過5次以上播....
RPG唔係以主角一人為線, 咁又係咩呢?
我建議你得閒睇多D小說, 了解下咩叫主線帶動人物, 人物帶動主線.
一個故事, 最重要係人物, 有好既人物, 將佢砌砌合合埋一齊, 果故事差極有限.
呢句野唔係我講既, 係王晶講既. 當然, 亦唔只佢一個講過.
講到呢處, 就好簡單啦, 一字咁淺, DQ9米就係人物SHIT囉.
出場既人完全無經一輪細節鋪排囉.就係咁簡單.
仲要攞早被外間喻為劇情經典範本既4,5,6,7,8同9去比較 !?

真係, 建議你研究下先講. 唔想下下都回得咁長.
例如DQ1故事問題, DQ 1,2,3係試作品.當時故事根本唔係重點.
因為根本無得同其他作品比較之餘, RPG對日本遊戲市場黎講, 仲係試銀石.
所以1根本係無用伴既 而2, 3故事上亦較直線.
但係今年係2009年. 仲用呢套就一定比人插.
而你還用1, 2,去同接下來既作品比較, 就更加..........(哈哈哈哈..)
FF 1, 2都係咁架.
所以REMAKE時米就立即加返故事, 主角入去囉.

至於DQ9唔係最差DQ, 你居然提到外傳既神劍.
第一, 評續集向來唔評外傳既, 因為好多外傳都係冠名多過實際. 即業界係唔會用FFCC, FFT等同FF正傳比較既.
第二, DQ外傳多如繁星, 有商人既不思議迷宮系列, 王子既怪物之心系列等. 而DQ9事實上比這堆外傳都不如.
第三, 神劍根本係一隻冠名遊戲, 最早出現於係單一電視遊戲玩具入邊, 並唔係Wii, 佢本來就係小孩向既遊戲.

最後要講一句, "DQ9"事實上, 遊玩性黎講, 係合格有餘, 起碼本人仲好有心咁玩緊.
不過, 作為一隻冠名DQ正傳既遊戲, 佢不論故事, 人物, 對白, 系統, 都係完全唔合格.
好多人認為咩野SE想擴大市場, 咩野比小朋友玩所以要改
(可能佢唔知道, DQ3推出時, 最多人買既係小學生.甚至於要出到逃學執達吏捉佢地返學....)
但係好明顯, 新加入者究竟有幾多我地仲未清楚之時, 佢已經打走左好多舊客.
呢個已經係不爭既事實.

Хъヵп 發表於 2-8-2009 12:28:54

side3net大大:

事實明顯地一樣米養百樣人...有人鍾意有人o吾鍾意...

大大繼續玩一隻令你失望的DQ9...

而我繼續玩我認為好玩的DQ9...

至於話到老翻正版,o吾好話香港,日本也大有人在...討論這點是沒意思,不過我認為買原裝乃是應份的事,單單DQ名氣已經足夠,只要喜歡她莫過話五百,五千都照俾...何且玩game根本是一個高消費嗜好...

你有你堅持,我有我執著,世界言論自由,是好是壞乃好主觀性...我不再跟大大浪費時間討論對DQ9看法...

我知道自己對DQ9愈玩愈開心,找到一個既理性令自己心安理得的遊戲方式,依循規則跟一群好友到樓上cafe邊玩邊談,對人對自己也舒服同正面...

阿Q o吾Q就見人見志...
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: DQ IX..玩到救命..